Publieke cloud groeit met 40 procent onder impuls van AWS en Microsoft

multi-cloud

In 2020 nam volgens onderzoeks- en adviesbureau Gartner de IaaS publieke cloud service markt met 40,7 procent toe, geleid door AWS, Microsoft en Alibaba.

Het tijdperk van CIO’s die investeren in cloud IaaS en PaaS komt tot een eind, volgens Sid Nag, vicepresident Research bij Gartner. Vorig jaar groeide de IaaS markt met maar liefst 18,6 miljard dollar tot 64,3 miljard dollar. AWS, Microsoft, Alibaba, Google Cloud en Huawei zijn hierbij goed voor 80 procent van de gehele markt.

Deze hyperscale providers blijven werken aan oplossingen om het bereik van publieke cloud uit te breiden naar privé en on-premises clouds, zodat ze tegemoet kunnen komen aan alle organisatienoden op het vlak van datasoevereiniteit, workload portability en netwerk-latency. Hoewel het vertrouwen in de publieke cloud enkel maar gegroeid is tijdens de coronapandemie, zal de komende jaren de uitdaging toch eerder liggen in het verder ontwikkelen van naburige technologieën zoals edge, 5G en artificiële intelligentie.

Top vijf: omzet en marktaandeel

Amazon Web Services (AWS) draaide een omzet van 26,2 miljard dollar en groeide hiermee 28,7 procent. Toch daalde hun aandeel op de IaaS markt naar 40,8 procent in tegenstelling tot de 44,6 procent die ze in 2019 nog haalden. Microsoft behoudt zijn tweede plek op de IaaS markt en is goed voor 19,7 procent van de markt met een waarde van 12,7 miljard dollar. De pandemie eiste dan ook van Microsofts cloudklanten dat ze hun kritieke workloads, zoals gezondheidsapplicaties, de digitale tweeling in productie en e-commerce in verkoop, naar de cloud te verplaatsen.

De grootste IaaS cloudserviceprovider in Azië, Alibaba, is met 6,1 miljard dollar en een gedaald marktaandeel van 8,8 procent (ten opzichte van 9,5 procent in 2019) goed voor een derde plaats. Alibaba groeide maar liefst 105 procent op het vlak van educatie, dankzij downloads van DingTalk, het communicatie- en samenwerkingsplatform van de onderneming.

lees ook

3 bedrijven controleren 61% van ’s werelds cloudinfrastructuur

De omzet van Google Cloud, die op de vierde plaats neerstrijkt, groeide tot 3,9 miljard dollar met een stijgend marktaandeel van 5,2 procent in 2019 tot 6,1 procent in 2020. Vooral dankzij de focus op industrie verticals, zoals de verkoops-, overheid- en gezondheidssector, en een hybride en multi-cloud strategie, kon Google Cloud uitbreiden in IaaS.

Als laatste sluit het Chinese Huawei de top vijf af met een groei van 202,8 procent tot 2,7 miljard dollar en een vergroot marktaandeel van 4,2 procent ten opzicht van 1,9 procent in 2019. Dit is al het tweede jaar op rij dat Huawei een groeiprocent kent van meer dan 200 procent, vooral dankzij het meer inzetten op cloud services dan op uitrusting.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home