AWS stopt met klassieke EC2-service

aws

Hoofdevangelist bij AWS, Jeff Barr, kondigt in een blogpost het pensioen van de Elastic Compute Cloud of de klassieke EC2 aan. Na 15 augustus 2022 kan de service niet meer gebruikt worden.

In een blogpost van AWS wordt de stopzetting van Amazons Elastic Compute Cloud, of beter gezegd EC2, aangekondigd. Gezien de vervanging van de service in 2009 door Amazon Virtual Private Cloud en in 2013 door Virtual Private Clouds for Everyone, is de service overbodig geworden. Klanten konden sinds 4 december 2013 de klassieke EC2 ook niet meer gebruiken, tenzij ze deze specifiek verzochten. Het pensioen zal het merendeel van de AWS-gebruikers dus niet schaden.

Wat als je de service wel nog gebruikt?

De ultieme deadline van EC2 valt op 15 augustus 2022. Daarna zullen er geen klassieke EC2’s meer beschikbaar zijn op AWS accounts. Op 31 oktober 2021 zal AWS de service al afsluiten voor accounts die geen EC2 gebruiken en verkoopt het geen reserved instances meer. AWS zal er naar eigen zeggen alles aan doen om geen workloads te verstoren en om klanten te helpen de deadline te halen.

De invloed van AWS

EC2 is erg snel heel groot geworden, voegt Jeff Barr er nog aan toe. Toen de Facebook-app viraal ging, zorgde de service voor 3400 instances bij Animoto. Dat was toen nog beduidend veel. In juni dit jaar stond AWS zelfs op plaats 40 in de top 500 van ’s werelds krachtigste supercomputers, met een 17269-core computer die 24 minuten op hun cloud draaide.

EC2 maakte zijn intrede in augustus 2006 en is de derde service van AWS. In maart kwam eerder de Simple Storage Service uit en in juli 2006 de Simple Queue Service. Deze drie services samen zorgden voor een wezenlijke verandering in het computergebruik op de werkvloer. AWS heeft services namelijk veel toegankelijker gemaakt en de prijzen laag gehouden, waardoor het met EC2 een grote invloed heeft gehad op veel enterprises. On-premises IT’ers zijn hoger op geklommen naar de cloud en softwareontwikkelaars hebben hun voordeel gehaald uit diensten als SaaS en IaaS. Met een jaarlijkse omzet van wel 50 miljard dollar, is AWS dan ook de dominante kracht in cloud computing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home