Fujitsu lanceert HPC- en kwantum-as-a-Service

Fujitsu gaat rekenkracht as-a-Service aanbieden. Het gaat daarbij om pseudeo-kwantum-capaciteiten en HPC gebaseerd op de architectuur van de eigen Fugaku-supercomputer.

Fujitsu lanceert zijn Computing-as-a-Service-aanbod in Japan. De computerreus kondigde in april al aan dat het aan een dergelijke dienst werkt. Het aanbod is tweeledig. Enerzijds geeft Fujitsu toegang tot HPC-capaciteiten gebaseerd op de eigen Fugaku-supercomputer, anderzijds voorziet het bedrijf toegang tot een digital annealer.

Het kwantum-aspect is niet gebouwd op een echte kwantumcomputer, maar bootst wel eigenschappen van een dergelijke systeem na. De oplossing is geschikt voor organisaties die worstelen met optimalisatieproblemen. Toyota zou al klant zijn en hoopt productie in zijn fabriek te optimaliseren.

Fugaku

Voor de HPC-oplossing stelt Fujitsu een platform ter beschikking gebouwd op dezelfde ARM-architectuur als de Fugaku-supercomputer. Dat is op dit moment nog steeds de op één na snelste supercomputer ter wereld.

De dienst maakt gebruik van PrimeHPC FX1000-systemen met in iedere node een enkele 48 core 2,2 GHz A64FX-processor. Die wordt net als in Fugaku voorzien van 32 GB aan HBM2-geheugen. Per rack ondersteunt Fujitsu tot 384 nodes. Die verbindt het bedrijf met elkaar via de eigen Tofu D-interconnect, opnieuw naar analogie met ’s werelds snelste supercomputer.

Intel en Nvidia

Fujitsu biedt ook nog een Intel-gebaseerd alternatief aan. Daarover geeft de Japanse computerspecialist niet zo veel details, maar vermoedelijk gaat het om Primergy-servers. In het Intel-aanbod kan je kiezen voor servercmusters met Nvidia-GPU’s voor acceleratie van simulaties of AI-workloads.

De CaaS-dienst van Fujitsu krijgt na de Japanse introductie een internationale uitrol. Daarop moeten we echter zeker tot 2023 wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home