Fujitsu brengt Fugaku-supercomputer naar de cloud

Fujitsu gaat ARM-systemen gebaseerd op de architectuur van zijn Fugaku-supercomputer beschikbaar stellen via de cloud.

De snelste supercomputer ter wereld is op dit moment het Fugaku-systeem van Fujitsu. Fugaku is gebaseerd op meer dan 150.000 A64FX-processors. Die ontwikkelde Fujitsu zelf in samenwerking met Arm. Het Japanse bedrijf kondigt nu aan dat het HPC-systemen gebaseerd op de A64FX voor het grote publiek beschikbaar zal stellen via de cloud.

De dienst maakt gebruik van PrimeHPC FX1000-systemen met in iedere node een enkele 48 core 2,2 GHz A64FX-processor. Die wordt net als in Fugaku voorzien van 32 GB aan HBM2-geheugen. Per rack ondersteunt Fujitsu tot 384 nodes. Die verbindt het bedrijf met elkaar via de eigen Tofu D-interconnect, opnieuw naar analogie met ’s werelds snelste supercomputer.

Beheerde omgeving

Fujitsu zal het aanbod combineren met de nodige software zodat klanten eenvoudig hun HPC-toepassingen kunnen uitrollen. Het is de bedoeling om de HPC-capaciteiten zoveel mogelijk as-a-Service aan te bieden.  De hele software-omgeving wordt vooraf geconfigureerd, zodat gebruikers zich kunnen focussen op onderzoek.

Fujitsu Cloud Service HPC zal in oktober beschikbaar zijn in de Japanse markt. Daarna volgt een internationale lancering in onder andere Europa. Fujitsu volgt het traditionele cloudconsumptiemodel waarbij klanten enkel betalen voor wat ze effectief gebruiken. De supercomputer-as-a-Service zal in drie prijsmodellen beschikbaar zijn, afhankelijk van factoren zoals de benodigde opslag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home