PhotonDelta krijgt een kapitaalinjectie van 1,1 miljard euro voor de ontwikkeling van op licht gebaseerde semiconductors.
Private en publieke investeerders voorzien samen 1,1 miljard dollar voor PhotonDelta. Dat is een accelerator gebaseerd in Eindhoven die de ontwikkeling van de volgende generatie aan semiconductors moet stimuleren. De focus ligt daarbij op photonics: technologie waarbij de rol van elektriciteit voor een stuk door licht wordt overgenomen om zo tot snellere en efficiëntere chips te komen.
PhotonDelta werd in 2018 opgericht na een overeenkomst tussen verschillende Nederlandse organisaties. De accelerator doet dienst als investeringsnetwerk dat start-up de kans geeft om nieuwe technologie te ontwikkelen. De Nederlandse overheid investeert nu via het Nationaal Groeifonds 470 miljoen euro in het netwerk. De rest van de 1,1 miljard is afkomstig van private investeerders.
Ecosysteem
Met het geld wil PhotonDelta de komende zes jaar een ecosysteem met honderden bedrijven creëren dat klanten wereldwijd bedient. Idealiter worden praktische chips snel werkelijkheid en heeft het ecosysteem een productiecapaciteit van meer dan 100.000 wafers per jaar. Investeringen in productie, bedrijven en opleidingen moeten helpen om dat doel te bereiken.
Het initiatief heeft Internationale ambities heeft en positioneert zichzelf positioneert als Europese hub voor alles wat met fotonica te maken heeft. Toch ligt het zwaartepunt onmiskenbaar in Nederland, waar de overheid mee hoopt dat het land een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van de toekomstige technologie.