Meta ontwikkelt nieuwe chip voor AI

Er is een nieuwe AI-chip in ontwikkeling bij Meta. Het is de eerste keer dat het bedrijf dit op eigen houtje doet.

Wat je zelf doet, doe je beter. Het is een adagio dat in de kantoren van Meta ook ergens op een tegeltje staat. Het Amerikaanse bedrijf gaat voor het eerst een eigen AI-chip maken. Die gaat MTIA heten, wat staat voor Meta Training and Inference Accelerator.

Enkele details

De nieuwe chip zou krachtiger en efficiënter moeten zijn dan traditionele CPU’s en is op maat gemaakt voor de interne workloads bij Meta. In combinatie met GPU’s moet dat volgens topman Santosh Janardhan zorgen voor betere prestaties, snellere dataverwerking en meer efficiëntie.

Verwacht de MTIA nog niet meteen in all things Meta, het proces zit nog in de ontwikkelingsfase. De nieuwe chip wordt pas in 2025 verwacht.

lees ook

Cloudflare werkt nu ook met AI

Ook nieuw

Naast de nieuwe AI-chip werkt Meta ook aan een datacenter voor de volgende generatie, een model dat helemaal geoptimaliseerd is voor generatieve kunstmatige intelligentie. Dat nieuwe ontwerp zou niet alleen sneller moeten werken, maar ook voordeliger zijn om te bouwen.

Daarbovenop ontwikkelt Meta ook nog een nieuwe ASIC die speciaal bedoeld is voor de transcodering van video. Die werd MSVP gedoopt: de Meta Scalable Video Processor. Deze chip wordt specifiek ontworpen om zowel de transcodering van ‘video on demand’ als de dataoverdracht en verwerkingstijd van livestreams te ondersteunen. In de toekomst moet de MSVP ook zorgen voor content via AI, net als content specifiek voor AR en VR, allemaal gericht op verschillende Meta-apps.

Deze aankondigingen passen in het grotere AI-plaatje bij Meta, net als de recente lancering van een AI-model dat objecten in afbeeldingen en video’s identificeert. Of de overgang naar open-source voor zijn programma Animated Drawings.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home