Mag je thuiswerkers verplichten hun webcam aan te zetten?

webcam privacy

Deze vraag heeft een duidelijk antwoord gekregen in Nederland. Nadat een werknemer ontslagen werd omdat hij zijn webcam niet wilde aanzetten, oordeelde de rechtbank dit als een inbreuk op de privacy.

Thuiswerken is inmiddels goed ingeburgerd in onze maatschappij, maar toch hebben werkgevers te zelden het vertrouwen dat hun werknemers thuis dezelfde werkethiek hebben. Werkgevers hebben middelen ter beschikking waarmee ze een oogje in het zeil te kunnen houden, maar de grens met inbreuk op de privacy van de werknemer is een zeer dunne lijn.

Een rechtbank in Nederland heeft in dit kader een duidelijk precedent geschept, schrijft NL Times. Een Nederlandse telemarketeer die vanop afstand in dienst van een Amerikaans softwarebedrijf werkte, daagde zijn werkgever voor de rechtbank nadat hij ontslagen werd.

lees ook

Risico op informatielekken tijdens videocalls door schermreflecties in brillen

In augustus kreeg hij de ‘uitnodiging’ om deel te nemen aan een programma waarvoor werknemers 9 uur per dag hun webcam moesten laten aanstaan. Daar voelde de werknemer zich niet comfortabel bij, wat resulteerde in een onmiddellijk ontslag wegens ongehoorzaamheid.

Schending van de privacy

De rechtbank van Tilburg oordeelde dat de werkgever in deze zaak zijn boekje te buiten was gegaan. “Werknemers verplichten hun webcam aan te zetten is een schending van het individuele recht op privacy”, klink het verdict.

Bijgevolg was er dus geen grondige reden om de werknemer op straat te zetten. Het Amerikaanse bedrijf Chetu Inc. zal een totale schadevergoeding van 75.000 euro moeten betalen. Opvallend: het bedrijf had zijn branche in Nederland inmiddels al opgedoekt.

Werkgevers die hun werknemers de kans willen geven om volledig vanop afstand of hybride te werken, zullen dus goed moeten beseffen dat ze hun werknemers niet zomaar in de gaten mogen houden. Lees deze tips van Microsoft voor hoe je hybride werken wel succesvol kan implementeren binnen je organisatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home