Vier op tien IT-professionals zet webcam altijd aan tijdens online meetings

webcam aan tijdens meetings

Bijna veertig procent van IT-professionals heeft altijd zijn of haar webcam aanstaan tijdens online meetings, vijftien procent zet die nooit aan. Dit blijkt uit een lezersrondvraag door ITdaily.

Online meetings zijn sinds 2020 voor vele werknemers dagelijkse kost geworden. Of de camera aan moet staan of niet, blijft voor vele een moeilijke dilemma. Voor de ene is het vanzelfsprekend dat de camera altijd aanstaat, terwijl de andere zich liever niet toont. ITdaily onderzocht de vergadergewoontes van (Belgische) IT-professionals. 209 respondenten namen deel aan de rondvraag.

Het grootste gedeelte, 39 procent, geeft aan altijd mét webcam te vergaderen. Maar voor veel IT-professionals hangt het af van de context van de vergadering of ze de webcam al dan niet aanzetten. 28 procent zal enkel met webcam vergaderen als dat een meerwaarde heeft voor de meeting, veertien procent kijkt eerst naar wat de gesprekspartners(s) doet/doen en vier procent laat het van het uiterlijke voorkomen op het moment afhangen.

Webcam uit

Een resterende vijftien procent tenslotte zet zijn of haar webcam nooit aan tijdens een online meeting. Ook daar zijn goede redenen voor te bedenken. Onderzoek door Harvard Business Review in 2021 toonde aan dat de camera wel of niet aanzetten een hogere impact heeft op de mentale belasting van werknemers dan het aantal online meetings dat in een werkdag is gepropt.

lees ook

Hoe schakel je de webcam van je laptop uit?

De volledige resultaten worden weergegeven in onderstaande grafiek:

Iedere maand peilen we bij onze lezers naar een actueel technologisch onderwerp. Benieuwd naar de resultaten van vorige polls? Hier vind je het overzicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home