Kennis over AI stijgt en smartphone blijkt onmisbaar onder Vlamingen

Smartphones blijken een onmisbaar toestel te zijn voor Vlamingen. Smartwatches zijn bezig aan een opmars en de weg voor AI-toepassingen ligt open. Dat blijkt uit de laatste Digimeter.    

61 procent van de ondervraagden in 2021 weet wat AI betekent. Het begrip is onder steeds meer Vlamingen bekend aangezien in 2020 AI een bekend begrip was voor 55 procent. De Vlaming geeft ook aan uit te kijken naar de komst van AI-toepassingen. Ongeveer 7 op de 10 Vlamingen is nieuwsgierig naar toepassingen en mogelijkheden van AI.

lees ook

Proximus opent expertisecentrum dat zich toespitst op AI en cyberbeveiliging

Tegelijk met de kennis stijgen ook de bezorgdheden over AI. 45 procent maakt zich zorgen over de impact van AI op onze privacy en 52 procent is bang voor een impact op de werkgelegenheid.

Minder opdrachten voor spraakassistenten

Onderzoekers van de Imec en UGent geven ook aan dat dat markt van spraakgestuurde toepassingen voorlopig geen doorbraak vindt bij het grote publiek. “Betreffende concrete toepassingen van AI zien we een opvallende daling bij het gebruik van spraakassistenten. Hoewel in 2020 36% van de Vlamingen aangaf in het afgelopen jaar gebruik gemaakt te hebben van een spraakassistent, is dat dit jaar slechts 28%.”

Andere slimme toestellen zoals slimme verlichting, slimme thermostaten en robotstofzuigers bezitten Vlamingen wel. De Digimeter geeft aan dat Vlamingen deze toestellen vaker bedienen vanaf een smartphone, een stijging van 1 procent bij een robotstofzuiger en een stijging van 3 procent bij slimme verlichting.

Smartphone populair

We gebruiken de smartphone eigenlijk als universele afstandsbediening om verschillende toestellen in onze huizen te bedienen. 93 procent van de ondervraagden heeft een smartphone, 62 procent zijn Android-gebruikers en 36 procent werkt met iOS.

Een groeiende groep Vlamingen blijkt ook in het bezit te zijn van een smartwatch. 43 procent heeft er één, een stijging van 6 procent. De ondervraagden gaven aan het product voornamelijk te gebruiken om sport- en fitnessprestaties te meten (72%) en de hartslag op te volgen (57%).  

Het Digimeterrapport wordt jaarlijks uitgegeven door onderzoeksinstelling Imec en universiteit UGent. Het rapport bundelt informatie over Vlaamse mediagebruikers en geeft belangrijke inzichten aan instellingen, bedrijven en het grote publiek. In 2021 werden gegevens verzameld bij 2.972 Vlamingen van zestien jaar of ouder.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home