GlobalFoundries beschuldigt IBM omdat het chipgeheimen met Intel deelde

Intel-10th-Gen-Wafer-2

IBM deelde chipinformatie met Intel om niet langer enkel van chipfabrikant GlobalFoundries afhankelijk te zijn.

GlobalFoundries daagt IBM voor de rechtbank. Volgens de chipfabrikant heeft Big Blue heel wat knowhow rond het maken van chips gedeeld met Intel en Rapidus wanneer het daar geen recht toe had. GlobalFoundries eist ook een gerechtelijk bevel om de huidige roadmaps van Intel en Rapidus te schrappen omdat die itereren op oneerlijk verkregen informatie.

Intel is een bekend chipmerk, maar bakt ook bijna al zijn chips zelf. Het trekt sinds de komst van CEO Pat Gelsinger begin 2021 ook steeds meer externe contracten aan om voor andere partijen chips te bakken. Rapidus is dan weer een start-up met heel wat Japans geld om als alternatief te dienen voor de huidige grote chipfabrikanten TSMC en Samsung.

GlobalFoundries kocht in 2015 de micro-elektronicatak van IBM over. Opvallend: IBM moest zo snel van de verlieslatende tak af, dat het GlobalFoundries 1,5 miljard dollar gaf om de deal te voltrekken. Sinds die overname claimt de chipfabrikant dat het de enige en exclusieve rechtenhouder is van de licenties van Big Blue.

Begin 2021 verwelkomde Intel IBM. Samen zouden ze onderzoekscapaciteit delen richting 2 nanometerchips. Een jaar later meldde Rapidus dat het de licentie van het 2 nanometerproces binnen had.

lees ook

Intel-CEO geeft decennium aan slechte beslissingen toe

Intel roadmap in gevaar

Volgens The Register staat er nergens in de aanklacht een vermelding over dit 2 nanometerproces, maar het feit dat zowel Intel als Rapidus in deze zaak worden vermeld doet vermoeden dat het de kern van de rechtszaak vormt. GlobalFoundries claimt dat het zelf deze licenties hoort te beheren als huidige eigenaar van de technologie.

In de claim eist GlobalFoundries een schadevergoeding van zowel Intel en Rapidus. Tegelijk wil GlobalFoundries ook een toekomstige beperking op het onwettelijk delen van bedrijfsgeheimen. Tot slot richt het bedrijf zich ook naar IBM wegens het overmatig rekruteren van talentvolle werknemers. Het eist van de rechtbank dat IBM een ‘einde maakt aan de onwettige wervingspogingen’.

Mocht de rechtbank GlobalFoundries gelijk geven, dan hebben Intel en Rapidus een probleem. Rapidus plant pas de eerste 2 nm-chips te bakken tussen 2025 en 2027, maar Intel heeft die overstap in 2024 al op de planning staan. Afhankelijk hoe sterk deze technologie verweven zit in de intellectuele eigendommen van Intel, zou de roadmap er helemaal anders kunnen uitzien.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home