Intel vervangt CEO Bob Swan door Pat Gelsinger

Vmware-CEO Pat Gelsinger wordt verrassend de nieuwe CEO van Intel. Bob Swan mag na twee jaar de koffers pakken onder druk van een hedgefonds.

Stoelendans in technologieland: positieswitches zijn doorgaans niet onze focus, tenzij ze op absoluut topniveau plaatsvinden. Vandaag raakt bekend dat Intels CEO Bob Swan bedankt wordt voor bewezen diensten. Swan wordt naar de uitgang begeleid, naar verluidt onder druk van het activistische hedgefonds Third Point LLC. Third Point wil dat Intel grote strategische veranderingen maakt. Swan zou met zijn financiële achtergrond daar niet de juiste man voor zijn.

Het nieuws verrast en is best pijnlijk voor Swan. Die trad aan als permanent CEO nadat Intel er niet in slaagde een opvolger te vinden voor Brian Krzanich. Die mocht destijds na een klein intern schandaaltje vertrekken. Swan nam vanuit zijn positie als CFO de rol van interim-CEO over en werd uiteindelijk overtuigd om te blijven. Tot nu dus.

Gelsinger komt de meubels redden

Zijn vervanger is dan ook niet van de minste. Pat Gelsinger, sinds 2012 CEO van VMware, komt de Intel-rangen versterken. Gelsinger kent Intel door en door: hij werkte eerder dertig jaar lang voor het bedrijf en groeide door tot CTO. Aan technische expertise heeft hij dus geen gebrek. De overstap is een tegenvaller voor VMware, dat eerder zijn COO zag overlopen naar concurrent Nutanix. Over die overstap loopt momenteel een rechtszaak.

“Gelsinger is een erg capabel man en we wensen hem veel succes”, zegt John Roese, CTO van Dell in de marge van een gesprek over de toekomst van technologie in 2021. “Hij zal een belangrijk deel van de Dell-familie blijven, en blijft ook lid van de bestuursraad van VMware.”

Onder het bewind van Swan incasseerde Intel een aantal tegenslagen. Apple begon met de ontwikkeling van eigen chips op basis van ARM, AMD won aan marktaandeel en Intel verloor zijn leiderspositie in semiconductorfabricage aan TSMC. Die problemen ontstonden echter onder Krzanich, maar Swan kon het schip niet rechttrekken.

Concurrentiestrijd

Intel kijkt voor de komende jaren aan tegen concurrentie van Nvidia dat Arm heeft overgenomen, en AMD dat Xilinx binnenhaalde. Die twee bedrijven staan zo klaar om de strijd om marktaandeel hard te voeren op een moment dat x86 en Intel in zowat alle hardwaredomeinen ter discussie staan. Gelsinger leidde VMware acht jaar lang en zag de omzet van de organisatie over die periode verdriedubbelen. Intel heeft een traditie van technisch onderlegde CEO’s, waarop Swan een uitzondering was.

De uitdaging voor Gelsinger is groot, maar dat is ook het vertrouwen. Het aandeel van Intel schoot meteen met 8 procent de hoogte in terwijl dat van VMware met vier procent kelderde. Op 15 februari treedt Gelsinger al aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home