Europa overweegt antitrust-klacht tegen Microsoft Teams

microsoft teams

Microsoft riskeert een Europese antitrust-klacht door een zaak die concurrent Slack aanhangig maakte en waarbij Microsoft zijn dominante positie zou hebben misbruikt.

De klacht dateert van midden 2020 en was ingediend door Slack, het platform dat het meest te lijden had onder het succes van Teams. Slack beschuldigde Microsoft ervan dat het bundelen van Teams in het 365-pakket de applicatie een oneerlijk voordeel gaf. Nog volgens de klacht heeft Microsoft zijn marktdominantie illegaal en op een concurrentiebeperkende manier misbruikt. Dat gebeurde onder  andere door het automatisch installeren van Teams, de verwijdering ervan te blokkeren en de werkelijke kost te verbergen voor de zakelijke klanten.

Overname door Salesforce

In de aanklacht haalde Slack hard uit naar de concurrent en noemde het zelfs een ‘flauw afkooksel’. Voor een deel klopte die stelling toen, omdat Slack op dat moment een open platform was voor innovatie en vernieuwende technologie. Kort na de aanklacht nam Salesforce Slack over, waardoor de zaak veel aan belang verloor. Intussen is Teams uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende platformen voor online samenwerking en meetings.

Volgens Politico zijn de antitrust-handhavers van de Europese Unie van plan om een onderzoek te openen naar de praktijken van Microsoft en de manier waarop het Teams naar voor heeft gebracht. Een onderzoek op basis van de klacht uit 2020 zou ervoor zorgen dat Microsoft opnieuw door de EU wordt onderzocht. Tien jaar geleden sloten beide partijen een overeenkomst over hoe Microsoft zijn positie als machtige softwareleverancier had misbruikt om nieuwe producten en diensten te pushen.

lees ook

Welke plaats heeft Slack binnen Salesforce?

Snel onderzoek

Het onderzoek nu gaat dus over hoe Microsoft Teams (en andere software) koppelt aan de populaire 365-Office suite. Volgens bronnen van Politico is de Europese Commissie van plan om vaart te zetten achter het onderzoek. De commissie bereidt een verklaring voor waarin het de bezwaren zal verduidelijken. De voorbije weken verstuurde Europa verzoeken naar concurrenten en klanten over het bewijs dat de commissie wil gebruiken. Dergelijke verzoeken zijn wel vaker een voorloper van een officiële aanklacht.

“De beoordeling van de klacht is aan de gang”, liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten aan Politico. Microsoft reageerde niet op de vraag tot een reactie. In december 2022 gaf Microsoft wel aan dat het wil tegemoet komen aan de antitrustzorgen rond Teams. Los van deze mogelijke aanklacht is Microsoft al in het vizier genomen door cloudproviders over licentievoorwaarden en vermeende koppelpraktijken voor de Azure-diensten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home