Slack dient antitrust-klacht in tegen Microsoft Teams bij EU

slack

Slack heeft een antitrust-klacht ingediend bij de Europese Unie tegen Microsoft. Het beschuldigt de reus uit Redmond ervan dat het bundelen van zijn Teams-software in het bredere Microsoft 365-pakket voor oneerlijke concurrentie zorgt.

“Microsoft heeft zijn Teams-product illegaal aan zijn markt-dominante Office-productiviteitssuite gebonden, het voor miljoenen mensen geforceerd geïnstalleerd, de verwijdering ervan geblokkeerd en de werkelijke kosten voor zakelijke klanten verborgen gehouden”, luidt de kritiek.

Slack hoopt met de klacht zijn gelijk te halen bij de Europese Commissie, zodat Microsoft zou worden verplicht om Teams van de rest van het Office-pakket los te trekken.

Browseroorlogen

“Microsoft keert terug naar gedrag uit het verleden. Het creëerde een zwak, copycat-product en bond het aan zijn dominante Office-product, dwong het te installeren en blokkeerde de verwijdering ervan. Het is een kopie van zijn illegale gedrag tijdens de ‘browseroorlogen'”, reageert David Schellhase, algemeen raadgever van Slack, scherp.

Schellhase verwijst daarmee naar de lancering van Microsofts webbrowser Internet Explorer eind jaren negentig. Die werd gebundeld met Windows 98 en wist daardoor de op dat moment dominante browser, Netscape, zonder veel moeite van de troon te stoten. Aan het begin van de eeuwwisseling had Internet Explorer een marktaandeel van ongeveer 90 procent.

Meer dan Slack vs Microsoft

Deze nieuwe stap voert de rivaliteit tussen beide bedrijven verder op. Slack-CEO Stewart Butterfield hekelde in een interview begin mei al eens de aanpak van Microsoft om Teams te bundelen met Office. Hij zei in datzelfde interview dat hij Microsoft Teams niet als een concurrent beschouwt. Microsoft claimde van zijn kant in het verleden dat Slack niet de “breedte en diepte” heeft om de manier van samenwerken opnieuw uit te vinden.

Volgens Jonathen Prince, Vice President Communications and Policy bij Slack werd de klacht evenwel ingegeven door motieven die verder gaan dan Slack versus Microsoft. “Dit is een proxy voor twee zeer verschillende filosofieën voor de toekomst van digitale ecosystemen, gateways versus gatekeepers.”

“Slack biedt een open, flexibele benadering die de bedreiging voor Microsoft vergroot, omdat het een toegangspoort is tot innovatieve, best-in-class technologie die concurreert met de rest van Microsofts stack en klanten de vrijheid geeft om oplossingen te bouwen die aan hun behoeften voldoen. We willen de 2 procent van je softwarebudget zijn die de andere 98 procent waardevoller maakt; zij willen elke keer 100 procent van je budget.”

Eventuele gevolgen

De Europese Commissie evalueert momenteel de klacht en kan overgaan tot een antitrustonderzoek als het daar voldoende geldige redenen voor ziet.

Indien zo’n onderzoek plaatsvindt en de uitkomst in het voordeel van Slack is, kan dat gevolgen hebben voor Microsoft die verder gaan dan enkel Teams. Microsoft bundelt bepaalde enterprise-versies van Microsoft 365 ook met andere aanvullende producten, zoals Power BI.

Als Slack zijn klacht tegen Microsoft hard kan maken, en de Europese Commissie oordeelt dat er sprake is van concurrentievervalsing, zouden ook deze andere producten mogelijk onder de loep kunnen worden genomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home