BIPT wordt Europese toezichthouder voor Telegram

Telegram moet zich onder de Digital Services Act kunnen verantwoorden aan een Europese instantie voor de content op het platform. Die instantie wordt het BIPT.

Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) wordt de toezichthouder voor de activiteiten van Telegram in Europa. Telegram valt sinds begin dit jaar onder de Digital Services Act (DSA), wat wil zeggen dat de berichtendienst in de EU verantwoording moet afleggen voor wat er op zijn platform verschijnt. Telegram heeft hoofdkwartier in Dubai en duidde het Belgische bedrijf EDSR aan als zijn vertegenwoordiger in de Europese Unie. Daardoor werd het BIPT bevoegd.

De DSA omvat veel bepalingen, maar gaat voor een belangrijk stuk over desinformatie, nepnieuws en andere illegale content. Providers worden verantwoordelijk om actie te ondernemen wanneer hun platformen malafide of illegale content hosten, of misbruikt worden voor verspreiding.

Illegale handel

In het geval van Telegram krijgt het BIPT een hele boterham op zijn bord. Telegram is het voorkeursplatform voor criminelen, drugsverkopers en propagandaverspreiders. Het platform houdt een beetje het midden tussen WhatsApp en een publiek forum. Als gebruiker vind je in enkele klikken de weg naar allerhande groepen, gericht op malafide handel. Denk aan drugsverkoop, handel in vals geld en meer.

Telegram wordt ook gebruikt om propaganda en vals nieuws te delen. Zo gebruikte Islamitische Staat Telegram en heeft ook Hamas propagandakanalen. Tegen dergelijke flagrante uitspattingen treedt Telegram op, maar bijvoorbeeld drugsverkoop wordt vandaag op geen enkele manier gemodereerd of aan banden gelegd. Dat kan met de DSA niet meer door de beugel en het BIPT moet er nu op toezien dat Telegram de Europese regels zal naleven. Op de officiële aanstelling is het nog enkele dagen wachten, weet De Standaard. Vanaf dan is het BIPT bevoegd, maar moet er nog een samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt worden met de regulatoren van de deelstaten.

Dubieuze encryptie

Telegram is opgericht door twee Russen die vrijheid van meningsuiting naar eigen zeggen hoog in het vaandel dragen. De encryptie achter Telegram is echter niet publiek, in contrast met Signal (en WhatsApp, dat hetzelfde protocol gebruikt). Het is dus onduidelijk hoe veilig berichten via Telegram echt zijn. Telegram heeft volgens het bedrijf zelf wereldwijd 700 miljoen actieve gebruikers, waarvan ongeveer 40 miljoen in Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.