Huawei: ‘verkoop smartphones daalt met 60 procent door handelsverbod VS’

huawei

Huawei vreest dat het handelsverbod met de VS de verkoop van zijn smartphones met zo’n 40 tot 60 procent zal afnemen. De Chinese gsm-fabrikant wordt door de veronderstelde inmenging van de Chinese overheid door de VS gezien als mogelijke dreiging voor de nationale veiligheid.

Het Amerikaanse Ministerie van Handel verbood Huawei afgelopen mei onderdelen van Amerikaanse bedrijven te kopen. Er mocht alleen met toestemming van de Amerikaanse overheid handel worden gedreven. Ren Zhengfei, CEO van Huawei, ziet het verbod als iets dat ‘slechts in geringe mate’ de groei van het bedrijf vertraagt. De verkoop- en marketingmanager van Huawei zou nochtans hebben voorspeld, dat het aantal zendingen met 40 miljoen tot 60 miljoen smartphones zou dalen, aldus TechCrunch.

De Honor 20, Huawei’s vlaggenschip voor overzeese markten, is vanaf 21 juni leverbaar in delen van Europa. Zo wordt de smartphone onder meer leverbaar in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bij tegenvallende verkoopcijfers zou de Chinese gsm-fabrikant het aantal zendingen verminderen. 

Verhogen marktaandeel China

Huawei compenseert de verwachte afname van internationale verzendingen door meer de focus te leggen op de Chinese smartphonemarkt. Momenteel heeft Huawei in die regio een marktaandeel van 34 procent. Concurrenten Oppo en Vivo hebben beide hun productstrategieën vernieuwd om zo meer consumentensegmenten te dekken.

Het bedrijf heeft zich nu als doel gesteld om nog dit jaar 50 procent van de Chinese smartphonemarkt te veroveren. In 2018 was Huawei het enige bedrijf in de top vijf van smartphoneverkopers in China, dat in een dalende markt zijn markaandeel juist zag toenemen. Huawei wil nu zijn zendingen vergroten door meer uit te geven aan marketing. Bovendien wil het bedrijf zijn distributiekanalen uitbreiden. Al zouden sommige Huawei-managers de beoogde 50 procent een onrealistisch doel vinden.

Qualcomm, Intel en Xilinx

Naast Huawei, worden ook Qualcomm, Intel en Xilinx getroffen door de blacklist. Zij zijn de belangrijkste chipleveranciers van Huawei. Een aantal van deze bedrijven heeft inmiddels een ontmoeting gehad met het Amerikaanse Commerce Department om beperkingen op bepaalde onderdelen op te heffen. Het gaat dan onder meer om onderdelen zoals smartphonefiches, waarvan de leveranciers beweren dat ze geen beveiligingsrisico’s opleveren.

Lees ook: Foxconn vermindert productie Huawei-smartphones

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home