Huawei verlaagt zijn bestellingen voor nieuwe telefoons bij producent Foxconn. Dat schrijft The South China Morning Post op basis van anonieme bronnen. De ambitie om tegen 2020 nummer één te zijn, wordt mogelijk herbekeken.
Volgens die bronnen heeft Foxconn een aantal productielijnen van Huawei-telefoons stopgezet, nadat de Chinese telecomreus het aantal bestellingen had verlaagd. Foxconn is een Taiwanese technologieproducent, die naast Huawei onder meer ook de smartphones van Apple en Xiaomi assembleert.
Huawei was goed op weg om zijn ambitie waar te maken om tegen 2020 Samsung van de troon te stoten als grootste smartphonefabrikant. Volgens The South China Morning Post wordt die ambitie mogelijk bijgesteld, nu Huawei door de Verenigde Staten op een zwarte lijst is gezet en Amerikaanse leveranciers niet meer zomaar handel kunnen drijven met het bedrijf.
In mei raakte bekend dat Google zijn Android-licentie voor Huawei voorlopig introk. Verschillende Amerikaanse chipfabrikanten zagen zich eveneens genoodzaakt om alle samenwerking met het bedrijf te staken. De gevolgen van de zwarte lijst reiken zelfs tot buiten de grenzen van de VS. Ook het Britse Arm, dat de designs levert waarop Huawei zijn eigen Kirin-chips baseert, heeft alle banden verbroken.
Huawei voelde de bui al langer hangen en heeft zich goed voorbereid. Het bedrijf heeft voor zeker drie maanden aan onderdelen ingeslagen om op korte termijn toestellen te kunnen blijven produceren. Daarnaast werkt de telecomreus sinds enkele jaren aan een eigen besturingssysteem voor zijn smartphones en laptops, als alternatief voor Google Android en Windows, en heeft het een eigen app store. Zo’n eigen OS en app store bieden voor de Chinese thuismarkt (waar de diensten van Google toch geblokkeerd zijn) een degelijk alternatief, maar zullen Westerse gebruikers en ontwikkelaars wellicht minder makkelijk kunnen overtuigen.
Onzeker
De toekomst van Huawei op de smartphonemarkt, en de ambitie om tegen 2020 nummer één te zijn, is hierdoor erg onzeker. “Nu deze nieuwe situatie is ontstaan, is het nog te vroeg om te zeggen of we dat doel kunnen bereiken”, zei Zhao Ming, verantwoordelijk voor Huawei’s dochtermerk Honor, tijdens een persbriefing in Shanghai afgelopen vrijdag.
“Het niet beschikbaar zijn van Google-apps en -services op Huawei-smartphones zal, indien geïmplementeerd, de internationale smartphone-activiteiten van Huawei schade aandoen, wat bijna de helft is van zijn wereldwijde telefoonactiviteit. Niet in het minst zorgt het ook voor verwarring onder kopers, waardoor de groei van Huawei op korte termijn wordt beperkt”, zegt ook Gartner-analist Anshul Gupta. ”
Volgens de laatste cijfers van Gartner behaalde Huawei in het eerste kwartaal van 2019 een marktaandeel van 15,7 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 10,5 procent een jaar eerder en plaatst Huawei stevig op de tweede plaats na Samsung. Zowel Samsung als Apple gingen er het voorbije kwartaal op achteruit. Het marktaandeel van Samsung kromp van 20,5 naar 19,2 procent, dat van Apple zakte van 14,1 naar 11,9 procent.