Intels chipproblemen kunnen marktaandeel AMD verdubbelen

AMD

Fubon Research rapporteerde afgelopen week dat Intel niet genoeg chips zal hebben vanaf het vierde kwartaal dit jaar tot midden 2019. Het zou gaan om 15% minder chips, wat de deur open zet voor AMD om marktaandeel te winnen.

Jefferies heeft het rapport van Fubon Research in detail kunnen bekijken. De ruwe conclusie volgens Business Insider is dat Intel 15 procent minder chips zal produceren vanaf het laatste kwartaal van 2018 tot midden 2019. Dat is goed nieuws voor rivaal AMD, dat met zijn Ryzen- en Epyc-chips een uitstekende concurrent klaar heeft om Intel te bestrijden.

AMD-waardering

Jefferies heeft daarom het huidige aandeel van AMD verhoogt in waardering van 30 dollar naar 36 dollar. Het bevestigt hiermee de ‘kopen’-waardering die eerder al van toepassing was. Net na het nieuws van de productieproblemen bij Intel steeg de beurskoers van AMD met vier procent.

De productieproblemen bij Intel zijn uitstekend nieuws voor AMD op meerdere niveaus. Zo kan het onmiddellijk marktaandeel vergroten en tegelijk zijn prijs sterk houden omdat een rechtstreekse concurrentie niet kan leveren. Dit zorgt voor hogere marges voor AMD. De timing van het goede nieuws is perfect. Ze gaan namelijk klappen krijgen komend kwartaal omdat de lucratieve cryptomuntenmarkt opdroogt. De grafische kaarten van AMD zijn heel gegeerd onder miners. De markt was goed voor 6 procent van alle inkomsten in het afgelopen kwartaal.

Marktaandeel verdubbelen

Jefferies claimt dat AMD stilaan de kaap van 15 procent marktaandeel nadert binnen servers, desktops en laptops. Met de voorsprong die AMD heeft qua productieproces (7 nm vs 14 nm) en de lagere chipproductie van Intel zou een marktaandeel van 30 procent niet ondenkbaar zijn midden 2019. Dat is een verdubbeling vergeleken met vandaag, wat het een heel interessante partij maakt om in het oog te houden.

Intel zit in onzekere tijden. Het moest recent afscheid nemen van CEO Brian Krzanich, en wordt langs alle kanten belaagd door nog andere concurrenten zoals Qualcomm en Nvidia, terwijl het naarstig op zoek gaat naar manieren om zich opnieuw te onderscheiden. Ondertussen worstelt het met de productie van zijn nieuwe 10 nm-chips, terwijl de basis van zijn processorarchitectuur onder druk staat door de gevolgen van Spectre en Meltdown, en recenter Foreshadow.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home