PCIe 6.0 introduceert thermisch throttlen op link zelf

Met PCIe 6.0 zal de driver de snelheid van de verbinding kunnen aanpassen en terugschroeven op de PCIe-bus zelf, indien dat nodig bij thermische beperkingen.

Het lijkt erop dat de PCIe 6.0-standaard snelheden zal aankunnen die de thermische beperkingen van systemen overtreffen. Een nieuwe Intel-driver bevat de capaciteiten om de snelheid van PCIe aan te passen op de bus zelf, en zelfs het aantal actieve PCIe-lanen terug te schroeven. Dat kan gebeuren wanneer een systeem te warm wordt.

PCIe 6.0 werd in 2022 gefinaliseerd en de eerste compatibele toestellen zullen binnenkort op de markt verschijnen. De standaard verdubbelt de bandbreedte naar 16 GB/s in totaal: handig voor supersnelle SSD’s of krachtige accelerators.

PCIe 5.0 is vandaag al wel alomtegenwoordig en biedt 8 GB/s (4 GB/s in iedere richting). Toestellen die de aansluiting maximaliseren, zijn voorzien van stevige koellichamen en ventilatoren om opgewekte hitte af te voeren. Het lijkt er nu op dat experts zich voorbereiden op een scenario waarin dat onvoldoende is.

Snelheid terugschroeven

Wanneer een systeem toch te warm wordt, zal de PCIe 6.0-driver de snelheid van de verbinding kunnen terugschroeven zodat er minder warmte gegenereerd wordt. Wanneer dat gebeurt, vermindert het voordeel van PCIe 6.0 tegenover zijn voorganger natuurlijk.

Veel zal afhangen van hoe en wanneer het throttlen zal plaatsvinden. De inclusie van de capaciteit in de driver, toont wel aan dat PCIe 6.0 klaar is om componenten te ontvangen die flirten met de grens van de efficiëntie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home