Windows 11 uitgelicht: het belangrijkste nieuws op een rij

Windows 11

Windows 10 wordt op pensioen gestuurd en maakt dit najaar plaats voor Windows 11. Na de officiële aankondiging van Microsoft zijn er heel wat details bekend. We overlopen de belangrijkste in een compleet overzicht.

Na zes jaar Windows 10 is het eind 2021 de beurt aan Windows 11 om de fakkel over te nemen. Een gelekte versie van Windows 11 was een domper op de hype die Microsoft creëerde richting de officiële aankondiging op 24 juni, maar gelukkig werden er nog heel wat extra nieuwigheden een innovaties toegevoegd. We sommen in dit overzichtsartikel alle details op die ondertussen bekend zijn, zodat je op de hoogte bent van alles rond Windows 11 dat vandaag bekend is.

Nog voor we aan het overzicht beginnen, willen we nog graag benadrukken dat Microsoft een heel sterke virtuele lancering heeft gedaan rond Windows 11. De uitzending duurt 45 minuten, maar is elke seconde waard om te bekijken. De volledige livestream kan je hier bekijken.

Nieuw design

We wisten het al langer, maar Windows 11 staat synoniem met een grondige redesign en nieuwe icoontjes die voor een frisse ervaring moeten zorgen. De start van het event is een duidelijke samenvatting van de belangrijkste nieuwigheden die Microsoft al wil delen.

De presentatie start met het nieuwe startmenu dat eerder al werd gelekt via de eerste testversie. Je kan die centraal laten staan in de nieuwe versie, of je kan kiezen voor een traditionele positionering links in de hoek. Panos Panay, Chief Product Officer bij Microsoft, benadrukt dat het ontwikkelteam heel veel aandacht heeft besteed aan de icoontjes, animaties en nieuwe thema’s. Light mode of dark mode, beide liefhebbers komen aan hun trekken.

Windows 11

Schoonheid aan de buitenkant is mooi meegenomen, maar Panay benadrukt ook dat Windows 11 mooier is aan de binnenkant. Zo is wekken uit slaapstand sneller, het algemene gevoel doorheen het OS, verificatie via Windows Hello en surfen op het internet.

Windows-updates worden 40 procent kleiner en gebeuren voortaan op de achtergrond. Ook het energieverbruik zou lager liggen omdat het OS efficiënter met processen omspringt.

Efficiënter werken

Windows 11 moet jou productiever maken dankzij een startmenu dat deze keer echt bruikbaar is. Naast belangrijke apps die je bovenaan kan vastpinnen, is er ruimte beschikbaar voor je meest recente acties. Zo kan je handig tussen toestellen, mobiel en desktop, wisselen. Microsoft spreekt van een cloud-ervaring in het startmenu, waarmee het naar OneDrive en de rest van het Microsoft 365-portfolio refereert dat nauw verweven wordt in het OS.

Windows 11 startmenu

Een belangrijke en welgekomen verbetering in Windows 11 is efficiënter multitasken. Je kan handig verschillende lay-outs kiezen in verschillende vormen, afhankelijk van de grootte van je scherm. Het allerbelangrijkste: Windows onthoudt nu ook waar die vensters staan wanneer je een externe monitor af- en aankoppelt. Gedaan met moedeloos opnieuw vensters naar de juiste plaats slepen wanneer je pc in stand-by is gegaan of aan een externe monitor is gekoppeld. Wanneer je de externe monitor niet meer nodig hebt, worden vensters automatisch verkleind op maat van het laptopscherm.

Windows 11

Microsoft Windows 11 onthoudt ook de vormgeving van je toepassingen wanneer je tussendoor wisselt naar andere software. Wanneer je naar de taakbalk gaat om één van de toepassingen terug te maximaliseren, zie je direct de optie om te kiezen voor dezelfde rij van drie die je eerder hebt gerangschikt om efficiënter te werken.

Windows 11

Wie dat wenst, kan zelfs volledige desktopomgevingen instellen, bijvoorbeeld één voor dagelijks werk, voor specifieke projecten, voor ontspanning tussendoor of privé.

Microsoft Teams vooraf geïnstalleerd

Microsoft Teams wordt standaard met Windows 11 meegeleverd met een diepgaande integratie. De video- en chatdienst is vandaag een belangrijk platform voor de softwaregigant met eind april nog 145 miljoen dagelijks actieve gebruikers wereldwijd. De initiële zakelijk focus gaf het platform een boost, maar nu wil het ook alle particuliere gebruikers aan boord hebben. Het lanceerde vorige maand nog een gratis versie van Teams voor consumenten.

Windows 11 Teams

Samen met de integratie werkt Microsoft ook aan een redesign voor Teams zodat het beter bij Windows 11 past. Qua functionaliteit verandert er weinig: wat Teams vandaag al kan, blijft zo bij de geïntegreerde versie.

Touch als focuspunt

Windows 8 werd niet goed onthaald door de veel te sterke focus op touch, wat Microsoft verplichtte om met Windows 10 opnieuw naar de basis terug te keren. Windows 11 onderhoudt die basis, maar legt nu opnieuw meer de focus op touch wanneer dat nodig is. Van zodra je zonder toetsenbord werkt, zorgt Microsoft voor meer ruimte tussen de icoontjes.

Windows 11 touch

Het aanraakgedeelte om vensters te bedienen wordt vergroot en er verschijnen ook kleine subtiele visuele kenmerken om aan te duiden dat je iets met je vingers kan doen. Windows Snap blijft bestaan waarmee je handig vensters kan vastpinnen op een schermhelft. De traditionele gestures die vandaag al compatibel zijn met Windows 10, gelden ook voor Windows 11. Microsoft spreekt van een consistente ervaring tussen traditioneel en touch, met subtiele aanpassingen.

In de demo zien we ook een moment waarbij je handenvrij met je stem zinnen intuïtief kan dicteren zonder dat je een punt of komma luidop moet zeggen. Het is voorlopig nog onduidelijk welke talen Microsoft standaard zal ondersteunen. De kans is groot dat het eigen technologie zal mengen met de expertise van Nuance dat ze recent hebben overkocht voor 19,7 miljard dollar. Indien Nuance de spraaktechnologie mag leveren, mogen we dromen van ondersteuning voor de Nederlandse taal. Die tekent al jaren present in de Dragon-software van Nuance.

Nieuwe Microsoft Store

Sinds de introductie van Windows 8 worstelt Microsoft met een manier om een centrale appwinkel te lanceren voor alle software. Tot op vandaag is de Microsoft Store in Windows 10 een teleurstellende plaats waar je meer nep-apps vindt dan echte toepassingen. Dat verandert met de lancering van Windows 11 volgens Panay.

De nieuwe Microsoft store maakt niet langer een onderscheid tussen PWA, UWP of Win32. Dat geeft ontwikkelaars de flexibiliteit om elke soort Windows-software te uploaden naar de appwinkel.

Windows 11 Microsoft Store

Flexibiliteit is één, maar Microsoft heeft nog een veel belangrijkere troefkaart klaar. Elke ontwikkelaar kan de commerciële tools (mits commissie) van Microsoft gebruiken om geld te verdienen, maar je mag ook een eigen tool gebruikt om inkomsten te genereren. Microsoft eist op die app-aankopen geen cent commissie.

Standaard Android-ondersteuning

Een van de grootste verrassingen op het virtuele Windows 11-event is zonder twijfel ondersteuning voor Android-apps. Hiermee volgt het in de voetsporen van Chrome OS dat al langer Android-apps draait. In tegenstelling tot Chrome OS draait Windows 11 de apps niet native.

Windows 11 Android app

De Android-ondersteuning wordt volgens Microsoft geleverd door Intel Bridge-technologie. Dit is een run-time post compiler die kan worden geïntegreerd in een Android-container. Het is voorlopig niet duidelijk of deze technologie exclusief is voor Intel-gebaseerde systemen, of dat AMD-systemen ook kunnen genieten van Android-apps.

Windows 11 Amazon Appstore

Je kan de apps downloaden via de Amazon Appstore die in de nieuwe Microsoft Store wordt geïntegreerd.

Gratis upgrade naar Windows 11

Windows 11 is een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers. Microsoft heeft de officiële systeemvereisten gepubliceerd na de officiële lancering. Op het eerste zicht lijken die heel democratisch: een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB internet opslag. Microsoft stelt ook een handige tool beschikbaar waarmee je direct kan checken of je systeem klaar is voor de upgrade. Heb je geen compatibel toestel na de check-up? Lees dan hier waarom dat het geval is in onze uitgebreide analyse van de systeemvereisten. Kan je niet upgraden? Windows 10 wordt sowieso nog tot 14 oktober 2025 volledig ondersteund door Microsoft.

Wie staat te popelen om met Windows 11 aan de slag te gaan, moet nog heel even wachten. Microsoft laat weten dat Windows Insiders vanaf volgende week kunnen starten met bèta-testen. Je pc registeren voor die test kan je hier doen. We benadrukken dat het hier om een heel vroege versie gaat binnen het ‘dev’-kanaal van Windows Insider, het meest experimentele kanaal. Test niet op een toestel dat je dagelijks professioneel gebruikt en wacht liever op de officiële release eind 2021.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.