Windows 11 gelekt: aan de slag met de nieuwe Windowsversie

Wat is er nieuw in Windows 11?

Windows 11 versie

Een vroege testversie van Windows 11 is online terecht gekomen. Wij installeerde het besturingssysteem van Microsoft en gingen op zoek naar nieuwigheden.

Niet dat iemand nog twijfelde, maar op 24 juni onthult Microsoft Windows 11. Voor een eerste blik op het besturingssysteem hoef je zo lang niet te wachten. Eerder lekten er al screenshots en intussen verscheen er zelfs een volledig functionele testversie van het nieuwe besturingssysteem online. Wij installeerden Windows 11 op een testlaptop en gingen op zoek naar nieuwigheden.

Voor we er in duiken, is enige verduidelijking op zijn plaats. Het is onduidelijk welke plaats de gelekte testversie precies inneemt in de ontwikkelstrategie van Microsoft. De kans bestaat dat er tegen de officiële onthulling het één en ander veranderd is. Naarmate de lancering van Windows 11 dichterbij komt, zal Microsoft vermoedelijk nog heel wat functies toevoegen, verwijderen of op een andere manier tweaken. Toch vermoeden we dat onderstaande screenshots al een mooi beeld geven van wat we mogen verwachten.

De eerste indruk is positief. Windows 11 brengt een nieuwe visuele stijl mee, maar verschilt niet drastisch van Windows 10. Goede zaken werden verbeterd, slechte zaken voor een stuk aangepast. Verder vermoeden we dat de codebasis niet zo veel verschilt van Windows 10. Dat besturingssysteem zou destijds volgens Microsoft zelf ‘de laatste versie van Windows ooit’ zijn. Niet dus, maar verwacht je desalniettemin aan een OS waarnaar je naadloos kan upgraden vanop je Windows 10-computer.

Windows 11 startmenu

We beginnen bij het begin van iedere Windows-installatie: het startmenu. Windows 11 heeft nog steeds een redelijk klassiek startmenu, al verhuist de startknop standaard naar het midden van de taakbalk. Het menu zelf verschilt visueel van de huidige versie. De redelijk nutteloze live tiles (een reliek van Windows 8) verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijk menu met vastgezette apps en voorgestelde toepassingen.

Het menu zelf lijkt op wat Microsoft wilde implementeren met het nooit gelanceerde Windows 10X. Onze eerste indruk voor de Windows 11-versie is positief: het overzichtelijke menu oogt mooi en is functioneler dan de huidige versie. Microsoft voorziet voor Windows 11 vanaf het begin een lichte en een donkere modus.

Microsoft heeft bovendien lessen getrokken uit Windows 8, waar het destijds gedurfd had om de startknop te verwijderen van de taakbalk. Windows-gebruikers zijn nogal gevoelig aan die startknop en daar tonen de ontwikkelaars van CEO Satya Nadella begrip voor: wie wil kan het hele menu links parkeren naar analogie met vorige Windows-versies.

Installatieprocedure

Vervolgens kijken we even naar de vernieuwde installatieprocedure. Die verloopt naar analogie met wat we kennen van Windows 10, al is de hele visuele stijl verfrist.

Je dient opnieuw je regio te kiezen, waarna je kan selecteren of je toestel in kwestie voor persoonlijk of professioneel gebruik is.

Inloggen met een Microsoft-account is niet verplicht, maar het lijkt wel zo. Het blijft mogelijk om een offline-account te gebruiken al mag je wel gaan zoeken. De eenvoudigste manier om Windows 11 te gebruiken is met een Microsoft-account.

Kies je toch voor een offline account, dan zal Microsoft je er duidelijk aan herinneren dat je aan ervaring inboet met de nodige waarschuwingen.

De aanhouder wint gelukkig: negeer je de waarschuwingen dan kan je perfect zonder Microsoft-account van Windows 11 genieten. Of dat nog het geval zal zijn wanneer Microsoft binnenkort de eerste officiële Insider-builds lanceert, is twijfelachtig.

Nieuwigheden in Windows 11

Een korte test van het nieuwe besturingssysteem brengt al snel enkele nieuwigheden naar de voorgrond. Of beter: bestaande maar halfslachtig geïmplementeerde functies uit Windows 10 schitteren plots.

Een mooi voorbeeld is de mogelijkheid om verschillende desktops naast elkaar te gebruiken. Via een handige knop kan je nu overzichtelijker dan ooit wisselen.

De implementatie van een klein menu om vensters over je display te ordenen, is een andere welkome toevoeging. Je kan vensters al eenvoudig verdelen over je display met de Windows-toets gecombineerd met de pijltjes, of door een venster naar de rand van je scherm te slepen. Dat wordt nu eenvoudiger: blijf even hangen met je muis boven de knop om te maximaliseren, en je kan meteen kiezen waar je een specifiek venster wil neerzetten.

Zoals voorspeld kiest Microsoft met Windows 11 voor nieuwe iconen voor gekende mappen. Daarmee krijgt het besturingssysteem een interessante visuele opfrissing. Na zes jaar Windows 10 is het fijn om eens naar iets nieuws te kijken.

Met Windows 11 hernieuwt Microsoft de liefde voor Widgets. Een voorsmaakje daarvan vind je intussen ook in Windows 10, waarvoor Microsoft pas een Widget-menu uitrolde. De versie van Windows 11 ziet er een stuk strakker uit.

Windows 11 widgets

De afgelopen zes jaar is er veel veranderd aan de schermen waar we naar kijken. 4K is geen exotische schermresolutie meer en HDR wordt de norm voor meer en meer schermen. Windows 11 zal HDR dan ook ondersteunen.

Meer van hetzelfde

Niet alles verandert. In de testversie zien we een heleboel gelijkenissen met Windows 10. Populaire functies zoals de blauwlichtfilter komen terug en de menustructuur blijft virtueel ongewijzigd.

We durven te stellen dat de Windows Store de slechtste implementatie van Microsoft voor Windows is. De rommelige winkel blijft voorlopig bestaan.

Dat hoeft niet te verwonderen, ondanks de nauwe verbondenheid van de winkel en het OS, zijn beiden relatief onafhankelijk. Microsoft kan los van Windows 11 aan de Store sleutelen, en is dat in alle waarschijnlijkheid ook van plan.

Afwachten

Bovenstaande screenshots geven je alvast een mooie indruk van de kant die Microsoft met Windows 11 uit wil. Op het officiële lanceringsevent verwachten we meer informatie over wat er nog nieuw is. Vermoedelijk plant Microsoft ook achter de schermen het één en ander te verbeteren en dat is niet meteen zichtbaar.

Update 25/06: Microsoft heeft Windows 11 nu officieel aangekondigd. Alle het belangrijkste nieuws en tal van innovaties en nieuwe details kan je hier lezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home