Microsoft koopt spraaktechnologie-specialist Nuance voor 19,7 miljard dollar

Nuance Radiology Conversational AI workflow

Microsoft neemt Nuance over voor 19,7 miljard dollar en neemt ook het nettoverlies over van het bedrijf. Mark Benjamin blijft aan het roer als CEO van Nuance en rapporteert rechtstreeks aan Scott Guthrie, VP Cloud & AI bij Microsoft.

De overname is na LinkedIn de grootste van Microsoft tot nu toe. Voor LinkedIn legde het 26,2 miljard dollar neer in 2016. Microsoft is vandaag ook nog exclusief in gesprek met Discord rond een overname en zou voor het chatplatform 10 miljard dollar veil hebben. Die deal is echter nog niet finaal en kan mogelijk niet doorkomen.

Microsoft betaalt voor Nuance 56 dollar per aandeel, 23 procent meer dan wat het aandeel waard was afgelopen vrijdag voor afsluiting. Het neemt ook alle netto schulden over van het bedrijf. Tegen het einde van het jaar verwacht Microsoft dat alle details in orde zijn. Nuance aandeelhouders moeten nog wel hun goedkeuring geven over de deal.

Nuance staat bekend om zijn Dragon spraakherkenningssoftware en heeft zijn roots in het befaamde Belgische Lernout en Hauspie. Na het faillissement in 2001 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, dat later Nuance Communications is geworden. Nuance haalde vorig jaar (fiscaal jaar eindigde op 30 september) een nettowinst van 91 miljoen dollar uit 1,48 miljard dollar inkomsten. Hiermee deed het gevoelig beter dan 2019 toen het nog 217 miljoen dollar verlies draaide.

Microsoft Cloud for Healthcare

De overname van Nuance is een logische zet voor Microsoft dat actief is binnen de AI-markt en alles rond spraakherkenning. Beide werkten in 2019 intensief samen om het voor dokters eenvoudiger te maken om data aan een medische fiche toe te voegen. In 2020 volgde een samenwerking rond Microsoft Cloud for Healthcare, het eerste verticale cloudplatform gericht op healthcare providers. Eind vorig jaar is het voor dokters voortaan ook mogelijk om de software van Nuance in Microsoft Teams te gebruiken voor digitale consultaties.

Volgens Microsoft verdubbelt het met de overname de totale adresbare markt binnen de gezondheidszorg tot bijna 500 miljard dollar. Microsoft benadrukt met de overname ook dat het bestaande verplichtingen wil nakomen en verdiepen binnen het huidige partner ecosysteem.

“Nuance biedt een AI-laag binnen gezondheidszorg en is een pionier in het gebruik van AI-applicaties binnen de enterprise-markt”, zegt Satya Nadella, CEO bij Microsoft. “AI-technologie is de belangrijkste prioriteit vandaag, en gezondheidszorg is de belangrijkste applicatie. Samen in ons partner ecosysteem zullen we geavanceerde AI-oplossingen in de handen van professionals plaatsen. Hiermee willen we betere beslissingen stimuleren en meer belangrijke connecties ontwikkelen terwijl we de Microsoft Cloud for Healthcare and Nuance versneld groeien.”

Wat met Dragon Anywhere?

De Dragon Anywhere-software is vandaag gegeerd binnen de gezondheidszorg en daarom lijkt ons de kans klein dat Microsoft aan die software zal raken. Wat wel een zekerheid lijkt, is een diepe integratie van Nuance-technologie in de Microsoft-stack en eventuele Dragon Anywhere-opties binnen Microsoft 365. Het zal sowieso nog een tijdje duren voordat alle details rond zijn en Microsoft de toekomst van Dragon Anywhere en andere Nuance-producten verduidelijkt.

Oorspronkelijk werd dit artikel gepubliceerd als een gerucht op 12/04 om 8u. We hebben de tekst bijgewerkt met de definitieve details van de overname nadat Microsoft alle details officieel heeft bekend gemaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home