IT-beslissers optimistisch over zakelijke mogelijkheden van AI en verhogen investeringen

Bijna 7 op de 10 ITDMs (IT-beslissers) geloven dat AI-gebaseerde technologieën teams efficiënter zullen maken, maar 52 procent zegt dat hun organisaties nog niet beschikken over de benodigde IT-infrastructuur.

Uit een onderzoek onder wereldwijde IT blijkt dat 3 op de 4 IT-beslissers optimistisch zijn over de potentiële voordelen van AI (van verhoogde efficiency van werknemers tot geautomatiseerde cybersecurity-oplossingen) en meer dan 2 op de 3 verhoogt de investeringen in AI-technologieën. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat bijna de helft van de organisaties nog niet klaar is voor AI.

Maar liefst 86% van de bedrijven is van plan om ‘binnen 5 jaar’ prioriteit te geven aan AI, wat wijst op een grote kloof tussen de huidige AI-hype en de realiteit op bedrijfsniveau. Dit is te wijten aan het feit dat IT-beslissers geen duidelijk stappenplan hebben voor de implementatie, vooral als het gaat om de hardware-infrastructuur.

De gereedheid van de infrastructuur is een van de grootste zorgen van IT-beslissers: meer dan de helft (51%) zegt dat hun organisatie niet beschikt over de IT-infrastructuur om effectief om te gaan met AI-workloads.

Vroeg met AI starten

AMD gaf opdracht tot het onderzoek onder 2.500 ITDM’s over de hele wereld om te begrijpen hoe AI-technologieën de werkplek opnieuw vormgeven, hoe IT-beslissers hun stappenplan voor AI-technologie en gerelateerde hardware uitzetten, en wat hun grootste uitdagingen zijn bij de implementatie.

Ondanks enkele aarzelingen rond beveiliging en de perceptie dat het trainen van het personeel belastend zou zijn, wordt duidelijk dat organisaties die al AI-oplossingen hebben geïmplementeerd een positieve impact zien en dat organisaties die dit uitstellen het risico lopen achterop te raken. Van de organisaties die prioriteit geven aan de inzet van AI, meldt 90% dat ze nu al een grotere efficiëntie op de werkplek zien.

IT-leiders zien de voordelen van AI-gebaseerde oplossingen, maar hun bedrijven moeten een meer gericht plan opstellen voor de implementatie.

Matthew Unangst, Senior Director, Commercial Client and Workstation, AMD

“Een early AI-adopter zijn, heeft voordelen”, zegt Matthew Unangst, Senior Director, Commercial Client and Workstation, AMD. “IT-leiders zien de voordelen van AI-gebaseerde oplossingen, maar hun bedrijven moeten een meer gericht plan opstellen voor de implementatie. Anders lopen ze het risico op een achterstand. Open software ecosystemen met high-performance hardware zijn essentieel. Wij geloven in een veelzijdige aanpak van het inzetten van AI IP in ons volledige portfolio van producten ten voordele van onze partners en klanten.”

Belangrijke bevindingen

De bevindingen van het onderzoek omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan sneller dan de onderneming, ondanks dat wereldwijde IT-beslissers zich richten op een uitrolplan voor AI van 5 jaar.

  • 86% van de bedrijven wereldwijd is van plan om binnen 5 jaar prioriteit te geven aan AI, terwijl slechts 20% van de Europese bedrijven dit de komende zes maanden zal doen.
  • 45,6% van de Europese ITDM’s bij organisaties met meer dan 5.000 werknemers zegt dat hun organisatie niet bereid/klaar is om AI te implementeren, wat wijst op een grote kloof tussen de huidige AI-hype en de realiteit op bedrijfsniveau.
  • 86% van de wereldwijde IT-leiders die prioriteit geven aan AI, zien een verbeterde efficiëntie in de hele organisatie.

lees ook

AMD wil de CPU-kroon van Intel en de GPU-scepter van Nvidia

AI in de praktijk

Om ervoor te zorgen dat IT-beslissers het beste computerplatform hebben bij het implementeren van AI-oplossingen, zullen ze zich moeten richten op een samenspel van AI-producten over de hele bedrijfsinfrastructuur. Als aanvulling op cloudgebaseerde AI loont het om te kijken naar clientoplossingen voor AI op pc’s en laptops. Dit biedt meerdere voordelen:

  • Meer gepersonaliseerde, veilige werkomgeving voor werknemers door AI-modellen lokaal uit te voeren.
  • Verhoogde energie-efficiëntie van laptops, wat een betere productiviteit en connectiviteit voor werknemers betekent.
  • Laptops in staat stellen om next-generation software te draaien, om zo de algehele bandbreedte voor een bedrijf om AI-workloads uit te voeren te vergroten.

Voor bedrijven die ook AI-workloads willen draaien in hun datacenters op locatie, is een up-to-date infrastructuur van cruciaal belang. Door een datacenter te upgraden naar moderne processoren, kunnen klanten het aantal benodigde racks in hun bestaande infrastructuur met wel 70% verminderen.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met AMD. Voor meer informatie over hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home