HPE bereidt GreenLake voor op verder expansie naar kmo-markt

Partner staat centraal

hpe greenlake

Het brede as-a-service-portfolio van HPE GreenLake evolueert van een dienst voor de enterprisemarkt naar een toegankelijke optie voor kmo’s. Via standaardisering wil HPE zich als de belangrijkste partij verder profileren binnen dat segment.

HPE heeft een ambitieuze deadline om tegen 2022 het hele portfolio as-a-service aan te bieden onder de noemer GreenLake. Sinds die aankondiging in 2019 is er heel wat gebeurt waaronder de cruciale lancering van GreenLake Central om de hybrid cloud te optimaliseren. In de zomer van vorig jaar maakte HPE bekend dat Greenlake een topkwartaal heeft gedraaid van 80 procent groei vergeleken met vorig jaar door de plotse thuiswerksituatie omwille van de pandemie. Vandaag is de business goed voor 4,5 miljard dollar aan contractwaarde: een groei van 27 procent jaar op jaar.

De dienst moet een belangrijke extra fundering vormen voor HPE de komende jaren. “Tot vorig jaar was het GreenLake-aanbod voornamelijk interessant voor enterprise-klanten met miljoenencontracten en was elk voorstel klantgericht en uniek”, zegt Stéphane Lahaye, Managing Director bij HPE Belux. “Daar komt nu verandering in met een standaardisering van het GreenLake-aanbod zodat het hapklaar is voor de kmo-markt.”

Cruciale standaardisering

Tijdens een virtuele conferentie laat HPE weten dat het sterk werkt aan de toegankelijkheid van het GreenLake-portfolio. Vandaag biedt het de dienst aan via 830 partners wereldwijd, maar in een officieel bericht van de fabrikant kunnen nu voortaan 100.000 partners ermee aan de slag om de kmo-markt te tackelen.

“Vandaag is de standaardisering van HPE GreenLake wereldwijd uitgerold en beschikbaar om kmo’s aan te trekken. Enkel de integratie van de pricing tools voor partners moet nog gebeuren, wat een belangrijke stap is de markt op te gaan. Later dit jaar verwacht ik dat de tool doorsijpelt naar Europa en meer specifiek België.” De quotation engine moet namelijk worden geïntegreerd bij distributeurs wereldwijd zodat ze zelf met GreenLake aan de slag kunnen. Zo’n softwareaanpassing vraagt tijd, maar hij benadrukt dat eind 2021 realistisch is voor onze markt.

De standaardisering van HPE GreenLake is cruciaal om te groeien in België.

Stéphane Lahaye, Managing Director bij HPE Belux

“Die standaardisering is cruciaal voor HPE om te groeien, zeker in België dat een kmo-land is. Met het nieuwe plan kunnen we bliksemsnel bepaalde nodes uitrollen, 100 of 300 virtuele machines, allemaal met of zonder back-ups en eventueel met additionele diensten. GreenLake moet t-shirt size-aanpak hebben waarbij we de distributeur en partner ontzorgen, zodat de klant een naadloze ervaring heeft.”

Het juiste moment

Het staat buiten kijf dat covid-19 de digitale transformatie bij tal van bedrijven sterk heeft versneld. Toch blijft de Belg een traditioneel profiel dat koopt in plaats van huurt. “We staan helemaal onderaan in de cloudadoptielijst van Gartner binnen Europa”, claimt Lahaye. Hij verwacht dat bij ons vooral een generationele shift belangrijk zal zijn richting een verbruiksmodel.”

Bedrijven die extra cashflow kunnen gebruiken in deze periode, kunnen ook altijd van het buyback-programma van HPE kiezen in een overstap naar GreenLake. “Een wereldwijde crisis is vaak een belangrijk sleutelmoment voor transformatie. Het is aan de bedrijven om dat te omarmen.”

lees ook

Datacenter-as-a-Service: hoe een slim consumptiemodel zowel portemonnee als milieu spaart

Met GreenLake wil HPE bedrijven helemaal ontzorgen op vlak van IT en via het algemene dashboard GreenLake Central optimaal beheer tussen public en private cloud geven. Zo zit er een volgens HPE onafhankelijke prijsmodule in waarmee je handig kan zien welke zaken je beter on-premises draait en welke in de cloud. “Die analyse is vandaag enorm belangrijk omdat bij tal van bedrijven een wildgroei aan public cloud-omgevingen ontstaan”, zegt Lahaye. “Die versnippering maakt dat het niet altijd duidelijk is wat de exacte kosten zijn. Nochtans is die controle wel nodig. Wanneer ik vandaag een pen nodig heb, moet ik die uitgave laten controleren in een centraal systeem met een aantal handtekeningen voordat ik die krijg. Uitgaven in de public cloud worden te vaak niet grondig door bedrijven afgetoetst.”

Wat met de concurrentie?

Een van de belangrijkste troeven van HPE GreenLake als verbruiksdienst is het ontzorgen van organisaties. De fabrikant staat daar niet alleen in. Zowel Lenovo als Dell timmeren aan een compleet as-a-serviceaanbod en er is de concurrentie van distributeurs en partners die hun eigen managed services willen aanbieden aan partners om zo de kmo-markt te betreden.

HPE omarmt dat complex mijnenveld met een sterk afgelijnde basislaag van GreenLake. Die bevat kerncompetenties zoals onderhoud van hardware, revisiemanagement, capaciteitsmanagement, incidentmanagement en de facturatiemodule om de hybride cloud te beheren. Binnen het applicatieve biedt het ondersteuning voor bare metal, virtuele machines, containers, maar daar blijft het bij.

Onderschat niet hoe vaak een kmo steun vraagt aan een IT-partner. Je moet hen daarin genoeg ruimte geven om iets uit te werken.

Stéphane Lahaye, Managing Director bij HPE Belux

“Het is belangrijk dat partners extra ruimte krijgen in het functionele en het applicatieve om zo naar kmo’s te kunnen stappen met een totaalplan”, benadrukt Lahaye. “We hebben deze afgeleide van GreenLake goed gesegmenteerd om juist op de markt te zitten. Onderschat niet hoe vaak een kmo steun vraagt aan een IT-partner. Je moet hem daarin genoeg ruimte geven om iets uit te werken. Daarom hebben we de dienstenlaag bewust efficiënt gemaakt met een focus op waar we goed in zijn.”

Nieuwe clouddiensten

Om die uitbreiding naar de kmo-markt zo vlekkeloos mogelijk te maken, heeft HPE sterk gewerkt aan API’s om die handig te integreren in tools van partners en distributeurs. Uiteindelijk maakt het voor de fabrikant niet uit hoe GreenLake bij de kmo wordt gepresenteerd. Volgens Lahaye kan dat prima in een whitelabel-model waarbij de eindklant nergens GreenLake ziet staan in het online dashboard. “Dat is belangrijk in België waar het partnerlandschap ontzettend complex is. Je hebt hen nodig om de kmo-markt te betreden, waardoor we hen optimaal moeten ondersteunen met de nodige flexibiliteit.”

In het verleden heeft HPE onder GreenLake nieuwe diensten uitgerold zoals back-up, secundaire opslag en VDI. Die diensten genieten heel wat tractie omdat de vraag groeit naar meer infrastructure-as-a-service. Met de lancering van nieuwe clouddiensten vandaag rond bare metal, virtuele machines en containers (via HPE Ezmeral) wil het kmo’s extra flexibiliteit geven om klein te starten en daarna op te schalen.

lees ook

HPE als softwarebedrijf: de toekomst van GreenLake en Ezmeral

“Vandaag integreren we ook steeds meer Aruba in HPE GreenLake om ook op vlak van netwerkinfrastructuur een as-a-servicemodel uit te rollen”, sluit Lahaye af. “Er moet nog wat werk daarrond gebeuren, maar met de huidige basis kunnen we in de toekomst ook kmo’s bedienen in een verbruiksmodel waar we bijvoorbeeld kijken naar het aantal poorten, connecties of gebruikers. Hou ons daarrond zeker in het oog.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home