Aruba in België: van moderne basislaag naar nieuwe diensten

Meerwaarde bouwen op een solide fundering

aruba netwerk fundering

Netwerkspecialist Aruba Networks heeft grote en bekende Belgische ondernemingen in zijn portfolio, maar richt zich ook op de kmo-markt. Volgens country manager Jerry Garcia is de tijd rijp om verder te bouwen op de bestaande netwerkfundering met nieuwe praktische diensten en toepassingen.

De digitale transformatie bij veel bedrijven is klaar voor een volgende fase. Dat bleek eerder uit een gesprek met Nutanix en leiden we nu opnieuw af uit een virtuele tête-à-tête met Jerry Garcia, country manager voor Aruba Networks. De twee bedrijven hebben op het eerste zicht niet zoveel gemeen, maar ze bieden allebei een basis-infrastructuurlaag. Voor Nutanix gaat het om HCI, Aruba is dan weer gespecialiseerd in netwerkinfrastructuur.

Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, ligt de basis er intussen in veel ondernemingen. IT-specialisten zoals Aruba willen nu de volgende stap zetten en voortbouwen op die fundering met nieuwe mogelijkheden.

“Aruba bereikt vandaag heel wat grote Belgische klanten”, vertelt Garcia. “Zo kunnen we heel wat ziekenhuizen tot ons portfolio rekenen maar ook Brussels Airport, Pairi Daiza en klanten uit de financiële en retailsector.” België blijft echter een kmo-land en dat beseft Garcia ook. “We focussen ons zeer sterk op de midmarket-industrie.”

Vier essentiële beveiligingsparameters

Aruba is gespecialiseerd in networking, (draadloze) connectiviteit, campus switching en veiligheid. De huidige oplossingen van Aruba zijn rond veiligheid gebouwd, met Aruba ClearPass als monitoringplatform in het midden. “De beveiliging van een modern netwerk rust op vier pijlers”, verduidelijkt Garcia. “We moeten weten wie de gebruiker is, waar die zich bevindt, met welk type toestel hij of zij probeert te verbinden en om welk tijdstip van de dag het gaat.”

We focussen ons zeer sterk op de midmarket-industrie.

Jerry Garcia, country manager Aruba Networks

Met die parameters rolt het bedrijf dynamisch gesegmenteerde netwerken uit. Tot welk netwerk een toestel behoort en welke rechten het heeft, hangt af van de criteria. “Trek je de netwerkkabel uit de printer in een vertrouwde omgeving en stop je er als bezoeker een vreemde laptop in, dan krijg je idealiter het portaal van het gastnetwerk te zien. Doe je dat als werknemer met je werktoestel, dan kom je in een ander vertrouwd netwerk terecht.”

Bouwen op de fundering

Garcia ziet software defined networking (SDN) met beveiliging aan de hand van policies de norm worden. De traditionele aanpak waarbij gebruikte poorten centraal stonden, verdwijnt. Met de integratie van deze nieuwe moderne netwerken is er echter veel meer mogelijk dan beveiliging alleen en daar wil Aruba nu op inzetten.

lees ook

Van SD-WAN naar SD-Branch: de volgende stap in netwerkvirtualisatie

Eerst en vooral is er de uitbreiding van de bestaande mogelijkheden. Aruba had al een tijdje oplossingen in huis om werknemers vanop afstand veilig te verbinden met het kantoornetwerk. “We kunnen medewerkers een toegangspunt meegeven dat automatisch verbinding maakt met het bedrijfsnetwerk”, verduidelijkt Garcia. “Dat neemt de complexiteit van VPN-verbindingen weg.”

Die functionaliteit ontwikkelde zich de laatste jaren door naar een SD-Branch-aanbod met kleine controllers en switches die via dezelfde filosofie werken.  Je kan er heel eenvoudig een extensie van het basisnetwerk mee opzetten waarin dezelfde belangrijke beveiligingsregels automatisch gelden.

Het gaat met andere woorden om een SD WAN-oplossing. “Wat we nog niet hadden, was SD WAN-optimalisatie”, vertelt Garcia. Daar komt nu met de overname van Silver Peak verandering in. In combinatie met gecentraliseerd management via de Aruba Central-console wil Aruba voortaan campus- en branchenetwerken verbinden en optimaliseren.

Businesslaag

Ook dat dekt de huidige ambitie van de netwerkspecialist echter niet. “Onze oplossingen zijn intussen geïnstalleerd bij heel wat klanten, maar wat kunnen we er nu mee?” Garcia wil met Aruba Networks in België meer inzetten op een portfolio van praktische diensten dat gebouwd is bovenop de moderne infrastructuur. “We willen eigenlijk een businesslaag bovenop de infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen waarmee we via wifi nagaan hoeveel mensen er effectief in een bepaalde zaak zijn gepasseerd of hoeveel studenten er aanwezig waren in een gegeven aula.”

We willen eigenlijk een businesslaag bovenop de bestaande infrastructuur.

Jerry Garcia, country manager Aruba Networks

Garcia denkt ook aan de optimalisatie van de bedrijfswerking. “Bovenop de infrastructuur- en securitylaag kunnen we oplossingen implementeren die bijvoorbeeld nagaan of een vergaderzaal in gebruik is. Met de coronapandemie in het achterhoofd kunnen we er een systeem aan koppelen waarbij een vergaderzaal pas opnieuw wordt vrijgegeven wanneer de schoonmaakploeg is gepasseerd.

Verder met partners

De mogelijkheden zijn talrijk. “We willen onze business boosten door bij bestaande klanten te kijken wat er mogelijk is”, zegt Garcia. Dat gebeurt zoals steeds in samenspraak met partners. Aruba Networks, dat sinds 2015 een onderdeel is van HPE, benadert specifieke verticale markten en telkens via het partnerkanaal. Samen met die partners wil het bedrijf de steeds bredere oplossingen uitrollen.

lees ook

HPE neemt Silver Peak over om SD-WAN-oplossing Aruba te versterken

De visie sluit aan bij wat we van andere netwerk- en beveiligingsspecialisten horen. Waar een veilig netwerk vroeger een noodzakelijk kwaad was, ontpoppen moderne varianten zich steeds meer tot vruchtbare grond voor verdere innovaties die bedrijven niet alleen veilig houden maar ook echt meerwaarde geven inzake efficiëntie en inzicht. “De infrastructuur en de securitylaag ligt er”, besluit Garcia. “Tijd om er iets meer mee te doen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home