HPE Aruba installeert private 5G-netwerken

private 5G in belgië

HPE en dochter Aruba slaan de handen in elkaar om bedrijven van private 5G-netwerken te voorzien. Het netwerk installeren kan in minder dan dertig minuten.

HPE kondigt samen met dochteronderneming Aruba Networking een privaat 5G-aanbod aan. Dit is het eerste zichtbare resultaat van een andere overname door HPE, namelijk die van het Italiaanse bedrijf Athonet. Dankzij die overname kan HPE Aruba zich profileren met een unieke integratie van wifi– en private 5G-diensten.

Private of Stand-alone 5G wordt als een belangrijke vector voor industriële 5G-toepassingen gezien. Bedrijven krijgen een virtueel netwerk dat wordt geïsoleerd van het fysieke netwerk zodat ze het met niemand hoeven te delen. Zo kan private 5G ook locaties waar wifi ontoereikend is van connectiviteit voorzien.

lees ook

Haal netwerk en beveiliging van hun eigen eiland

Netwerk in dertig minuten

De uitrol van private 5G-netwerken komt te traag op gang, concludeerde telecomlobbygroep GSMA begin dit jaar nog in zijn State of 5G-rapport. HPE Aruba wil dit een duwtje in de rug geven door het installatieproces te vereenvoudigen De netwerkspecialist claimt dat zijn privaat 5G-netwerk in dertig minuten operationeel kan zijn.

“Enterprise en industriële klanten zijn steeds vaker op zoek naar draadloze dekking in veeleisende omgevingen, waaronder grote buitengebieden. De complexiteit van conventionele benaderingen van private cellulaire netwerken heeft hen tegengehouden”, zegt HPE Aruba CTO Stuart Strickland in een persbericht.

Hardware en software

Bedrijven nemen het private 5G-aanbod af als bundel waarbij HPE Aruba zowel de hardware als de software voorziet. Het netwerk is opgebouwd rond een 5G-core die aanmeldingen van gebruikers verwerkt, de verbinding beveilgt en de snelheid optimaliseert. HPE ProLiant-servers ondersteunen de core in het uitvoeren van berekeningen. Devices hebben een SIM-kaart nodig om verbinding te kunnen maken: eSIM wordt mee ondersteund door HPE Aruba.

lees ook

Gebruik jij al een eSIM? Technologie blijft onbekend en onbemind in België

Het aanbod omvat ook software om het netwerk te beheren. Er zijn functies voorzien voor het instellen van netwerkapparatuur, technische controles, accountbeheer en het streamen van 5G-gegevens naar AI-modellen. In een later stadium wordt de software toegevoegd aan het Aruba Networking Central-dashboard

De interesse voor private 5G-netwerken neemt ook onder Belgische organisaties snel toe. Na een moeilijke start ontpopt ons landje zich stilaan tot een Europese koploper in de uitrol van industriële 5G.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home