HPE als softwarebedrijf: de toekomst van GreenLake en Ezmeral

HPE GreenLake

Compute en storage blijven vandaag nog steeds de focus voor HPE omdat data elke dag belangrijker worden. Toch merk je dat het merk stilaan pivoteert richting software met GreenLake en het fonkelnieuwe softwareplatform Ezmeral. Het as-a-Service-model domineert het HPE-nieuws.

Tijdens de recente virtuele HPE Discover kon je er niet naast kijken. Alle belangrijke aankondigingen hadden te maken met GreenLake of softwareplatform Ezmeral. Dat laatste is een belangrijke evolutie na de overnames van onder andere MapR, BlueData en Cloud Cruiser. Het momentum is er voor HPE.

CEO Antonio Neri heeft aan iedereen duidelijk gemaakt vorig jaar dat HPE GreenLake essentieel wordt. Het hele portfolio moet as-a-Service leverbaar zijn tegen 2022. Dat klonk toen als een stevige claim, maar vandaag is het merendeel van de hardware compatibel met GreenLake Central als overkoepelende softwarelaag.

GreenLake

Het is allereerst belangrijk om te begrijpen dat HPE GreenLake al een evolutie heeft ondergaan sinds zijn introductie midden vorig jaar. Initieel werd het in de markt gezet als een flexibele capaciteitsdienst die je in een financieringsmodel kan krijgen. Vandaag staat het platform al veel verder.

“Je merkt dat HPE GreenLake vandaag een meer technologisch model is waar je met GreenLake Central een volledige hybride omgeving kan beheren”, zegt Bart Appelen, Country Lead Channel, Service Provider en SMB Sales bij HPE. “Of het nu in de public cloud werkt of on premises, verspreid over één of meerdere sites, alles kan vandaag centraal gebeuren in GreenLake.

Je merkt dat HPE GreenLake vandaag een meer technologisch model is geworden.

De HPE GreenLake Cloud Services draaien voor alle duidelijkheid niet echt in de cloud. De naam refereert naar de eenvoud van de dienstverlening en de manier waarop je de oplossingen met enkele muisklikken via een portaal kan provisioneren. Achterliggend is er nog steeds GreenLake-infrastructuur nodig. Waar die staat, hangt van de klant af. HPE is perfect tevreden om zijn clouddiensten aan de edge of in een colocatie-datacenter aan te bieden. De hardware bestaat uit vooraf geïntegreerde blokken.

Flexibel menusysteem

Volgens Stephane Lahaye, Managing Director BeLux bij HPE, is het vandaag vooral belangrijk om alles operationeel onder controle te houden en om ook de factuur te controleren. “Dertig procent van de workloads draait in de public cloud, terwijl de overige 70 procent in een lokaal datacenter gebeurt. We geloven dat de toekomst hybride is en daar zit de troef van GreenLake.”

CEO Antonio Nero vertelt sinds de GreenLake-aankondiging vorig jaar dat de cloud geen bestemming is, maar een ervaring. Die ervaring, waaronder het schuiven van workloads, is cruciaal. Om dat te kunnen leveren, is onderliggende technologie belangrijk. Het huidige brede gamma van infrastructuur (server/storage) alsook het hele platform moet voor genoeg flexibiliteit zorgen.

“HPE GreenLake moet je in principe zien als een flexibel menu-systeem waarbij de klant kiest wat er wel en niet in kan. De klant kiest voor zichzelf hoeveel ownership hij wil”, zegt Lahaye.

Deadline 2022

Met alle nieuwigheden en evoluties lijkt de deadline van 2022 eenvoudig haalbaar. Nagenoeg het volledige portfolio van HPE vandaag is beschikbaar in een GreenLake-model. Waar nog werk voor de boeg is, is flexibiliteit. “Op dit moment doen we enkel de ietwat grotere projecten met GreenLake omdat het platform daar vandaag excelleert”, zegt Appelen. “Er zijn oefeningen aan de gang om ook midsize en kleinere bedrijven aan te boren. Vandaag vraagt dat nog te veel maatwerk en finetuning in een kleine omgeving bij een service provider. Ik zie momenteel in ons huidig aanbod weinig dat niet as-a-Service kan worden aangeboden, maar het éne is al gemakkelijker dan het andere.”

De deadline van 2022 is haalbaar, maar op vlak van flexibiliteit is er nog werk voor de boeg.

Om GreenLake onder andere in België beter in de markt te zetten, is er meer nood aan workloadspecifieke configuraties onder GreenLake waarmee resellers eenvoudig naar de klant kunnen stappen. Zo’n voorgekauwde oplossingen voor bepaalde workloads is belangrijk om een idee te krijgen van de oplossing. “We zitten toch altijd in complexe omgevingen te werken. De specifieke configuraties zijn een start, maar uiteindelijk merk je toch dat elke klant net dat tikkeltje anders is. Zulke gesprekken duren langer dan een traditionele verkoop. Eens klanten in een GreenLake-model opereren, kan nagenoeg alles.”

Ezmeral

Met softwareplatform Ezmeral kondigde HPE op de virtuele Discover een belangrijke component aan die moet strijden tegen VMware en Red Hat OpenShift. Volgens Neri is de strategie duidelijk: opensource, autonoom, intelligent, veilig en alle edge-systemen en clouds connecteren op een geautomatiseerde manier.

Volgens Lahaye vallen nu alle puzzelstukken samen dankzij de acquisities uit het verleden. Met Blue Data heeft HPE bijvoorbeeld een sterke AI- en analytics-tool in handen en MapR bouwt dat verder uit. De overname van Cloud Cruiser biedt dan weer de nodige transparantie in kostenbeheer van een hybrid cloud. Daarnaast introduceert Ezmeral een nieuw containerplatform waarmee containerapplicaties op zowat elke schaal kunnen worden uitgerold. Het maakt niet uit of ze draaien in datacenters, colocatiefaciliteiten, meerdere public clouds of op een edge-infrastructuur.

Met Ezmeral vallen alle puzzelstukken samen dankzij de acquisities uit het verleden.

Met de nieuwe ML Ops via Ezmeral kan je software containerisatie als hefboom gebruiken om de levenscycli van machine learning modellen te stroomlijnen. Dat kan zowel on-premises, in de public of hybrid cloud als in edge-omgevingen.

De softwarebasis is stilaan oerdegelijk binnen HPE om daarin grote stappen te zetten. Er werken vandaag meer dan 8.000 software engineers bij het bedrijf en met Kumar Sreekanti, mede-oprichter en CEO van BlueData, als nieuwe CTO sinds 2019 staat het juiste technische profiel aan het roer. In een hybride wereld is software van cruciaal belang. HPE heeft in dat opzicht de juiste fundering opgebouwd om in een hypercompetitieve markt zijn mannetje te staan.

tip

Datacenter-as-a-service: hoe HPE, Lenovo en Dell met elkaar vergelijken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home