The network always wins

Eind vorig jaar publiceerde NTT de resultaten van haar Global Network Survey. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat bedrijven wereldwijd in de realisatie van hun ambities gehinderd worden door verouderde netwerkinfrastructuur. In België zelfs nog meer dan elders. Daar zit een mooie opportuniteit.

Als we de voorbije jaren iets geleerd hebben, dan is het wel dat grote veranderingen en gebeurtenissen zich niet per se netjes laten aankondigen. We leven meer dan ooit in een VUCA-wereld. Dat in oorsprong militaire acrononiem staat voor ‘Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous’ en werd aanvankelijk gebruikt om de staat van de wereld te beschrijven in het post-Koude Oorlogtijdperk.

Sinds tien jaar maakt de term ook flink opgang in het zakelijke milieu, waar een stevige dosis innovatie en wendbaarheid als belangrijkste behandelingen naar voor worden geschoven om te leren omgaan met de permanente staat van verandering waarin we ons vandaag bevinden. Sales, Marketing, Operations, noem maar op; alle departementen gaan ‘agile’ en kijken naar IT om hen daarin bij te staan en de nodige flexibiliteit te leveren. En daarbij gaan vooral cloud- en netwerkinfrastructuur met de aandacht lopen. Dat blijkt ook uit de investeringsplannen die IT managers met ons delen.

Cloud for the win

In de recentste editie van NTT’s Global Network Survey lees ik dat meer dan 90 procent van de bedrijven en organisaties wereldwijd voluit aan de slag gaan met de migratie van netwerkfuncties naar de cloud en cloud-first netwerkoplossingen. Het is een cruciaal luik van de strategie van die organisaties om dit jaar over te schakelen naar een moderne, cloudgebaseerde, softwaregedefinieerde en data-gedreven netwerkinfrastructuur. Immers: geen flexibiliteit zonder connectiviteit.

Gelukkig hoef ik daar de Belgische bedrijfsleiders niet van te overtuigen. 8 op de 10 weet maar al te goed dat de huidige staat van hun netwerkinfrastructuur een negatieve impact heeft op de prestaties van hun organisatie. Het is overigens een probleem waar bedrijven over heel Europa mee kampen en dat de competitiviteit van onze regio wereldwijd ondergraaft. Bovendien zitten Belgische bedrijven meer dan organisaties elders in Europa  opgescheept met verouderde infrastructuur. Een inhaalbeweging dringt zich op. Zeker als je straks aan de slag wil/moet met pakweg AI en IoT.

Wie niet rijk is, moet slim zijn

Maar koken kost geld en het is niet altijd makkelijk om kiezen waar eerst te investeren. Meer nog: uit ons onderzoek blijkt dat wereldwijd amper 40 procent van de bedrijven finaal zeer tevreden is over de huidige netwerkmogelijkheden, ondanks zware investeringen in het recente verleden. Niet dat de technologie niet werkt. Het is vooral dat de verwachtingen steeds hoger liggen en niet zelden worden opgeschroefd tijdens de implementatie. Netwerktechnologie evolueert vandaag zo snel dat bedrijven voortdurend nieuwe oplossingen moeten blijven implementeren. Het houdt nooit op en dat drijft de kosten op.

Als we in ons land dan toch een inhaalbeweging voor de boeg hebben, laten we die achterstand dan ombuigen in een kans. Ik zou als ondernemer overwegen om te investeren in een Network as a Service-oplossing. Zo heb je altijd de meest recente technologie en alle flexibiliteit om op te schalen of af te bouwen al naargelang de noden. En zo hou je ook de financiële resources over om te investeren in innovatie. Je zou het haast vergeten met al die netwerkproblemen, maar dat was eigenlijk van meet af aan de echte opdracht. Toch?


Dit is een ingezonden bijdrage van Robin Joncheere, Managing Director NTT België. Klik hier voor meer informatie over de NTT Global Network Survey.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home