Belgisch IT-landschap evolueert in twee snelheden: wie blijft achter en waarom?

Een gevaarlijke tendens tekent zich af in het Belgische IT-landschap: de IT-infrastructuur evolueert in twee snelheden, met een steeds groter wordende kloof tussen mature bedrijven en achterblijvers. Tijdens een ronde tafel-gesprek analyseren vier experten de oorzaken en gevaren.

“Ik vrees dat we naar een IT-landschap in twee snelheden evolueren”, merkt Tom Van der Hulst, Business Unit Manager Intelligent Infrastructure bij NTT, op. De vaststelling kan op unanieme bijval rekenen van de aanwezige experten op de ronde tafel over datacenter en IT-infrastructuur, georganiseerd door ITdaily.

Opgepast voor de bezemkast

Niemand is verrast. “Twee derde van de infrastructuur draait nog in oude on-premises datacenters bij bedrijven”, weet Xavier Warnier, CCO bij Datacenter United. De term datacenter gebruikt hij hier losjes. “Eigenlijk staan de servers in de bezemkast achterin. Dat is economisch en ecologisch niet houdbaar.”

Frank De Campenaere, Senior Solution Sales Executive bij Lenovo valt hem daarin bij. “De densiteit van servers neemt toe, samen met de vraag naar AI-servers. Die verbruiken meer stroom en genereren meer warmte. Zoiets kan je niet draaien in de bezemkast.” De Campenaere merkt dat over dat aspect nog veel onwetendheid bestaat. “Wie een AI-datacenter wil bouwen met eigen servers, heeft niet noodzakelijk de stroom- en koelingscapaciteit om de toestellen te draaien.”

HCI in de hybride multicloud

On-premises datacenters op de bedrijfsvloer zelf lijken op papier dus ten dode opgeschreven. Rond de tafel is iedereen het bovendien eens over hoe een moderne IT-infrastructuur er dan wel uitziet. Luc Costers, Regional Leader Nutanix BeLux, CIS en Eastern Europe schetst: “De infrastructuur omvat de edge, het privé-datacenter en de hyperscaler. Het is belangrijk om daarop een omgeving te hebben die de hybride multicloud overspant, zodat workloads van links naar rechts kunnen evolueren, in functie van waar ze het efficiëntst uitgevoerd kunnen worden.

Twee derde van de infrastructuur draait nog in oude on-premises datacenters bij bedrijven.

Xavier Warnier, CCO Datacenter United

Van der Hulst bevestigt dat: “Ieder gesprek met de klant start vanuit de workload. We kijken waar die het best draait. Voor voorspelbare workloads, of wanneer data onderhevig is aan strikte regelgeving, is dat bijvoorbeeld het lokale datacenter.”

Verder bestaat de hybride multicloud-omgeving idealiter uit een hyperconverged infrastructuur (HCI). Dat zegt niet alleen Costers, die daar met Nutanix natuurlijk in gespecialiseerd is, maar wordt bevestigd door de andere deelnemers. HCI maakt het mogelijk om hardware efficiënt te benutten en flexibel met workloads om te springen, waar ze ook draaien.

Zon, wind en workloads

De boodschap resoneert bij tal van bedrijven. “Zeker wanneer de CIO mee in de raad van bestuur zit, gaan bedrijven sneller mee in het verhaal”, ziet Van der Hulst. “Dergelijke organisaties zijn doorgaans een stuk meer matuur dan andere.” De voordelen zijn legio: moderne en flexibele infrastructuur zorgt ervoor dat organisaties workloads steeds kunnen draaien waar ze thuishoren, op een kostenefficiënte manier.

“In de toekomst zie ik organisaties workloads zelfs verplaatsen op basis van variabele energiekosten”, verwacht Warnier. “Als het stormt en er veel windenergie is, kan één datacenter bijvoorbeeld interessanter zijn, terwijl een dag later de zon schijnt en er veel zonne-energie is op een andere plek.” Van der Hulst ziet daar ook wat in. “Maar zoiets kan natuurlijk alleen wanneer infrastructuur en netwerk het ondersteunen.”

Rekken tot het pensioen

Al die nieuwe mogelijkheden vereisen een IT-beleid dat modernisering omarmt en wegblijft van achterhaalde dogma’s zoals Cloud First. Daar knelt het schoentje al te vaak. Costers: “3-tier-omgevingen zijn nog heel populair. Al te vaak is een moderne en efficiënte oplossing zoals HCI bovendien niet in het belang van de beslissingnemer. Een IT’er die al decennialang hetzelfde doet, is niet zo geneigd om van strategie te veranderen.”

Het is belangrijk om daarop een omgeving te hebben die de hybride multicloud overspant.

Luc Costers, Regional Leader Nutanix

De Campenaere ziet dat duidelijk. “Soms kan je met de beste en goedkoopste offerte met de nieuwste technologie een aanbesteding toch verliezen”, weet hij uit ervaring. “Bijvoorbeeld wanneer een IT-manager op enkele jaren van z’n pensioen zich bedenkt dat wanneer hij nog één keer voor de oude oplossing kan gaan, hij comfortabel zijn carrière kan afmaken.”

De gevolgen komen eraan

De heren rond de tafel voeren zo een gezamenlijke strijd tegen conservatisme, dat zich zeker in het Belgische kmo-landschap laat voelen. Vroeger waren de gevaren daarvan minder zichtbaar. Ouderwetse 3-tier-systemen of bezemkast-IT kosten iets meer omwille van inefficiënte infrastructuur en overprovisionering, maar dat is niet voor iedere onderneming een ramp.

De kloof wordt echter groter en groter. Wie de hybride multicloud omarmt, is klaar voor flexibele workloads, de integratie van AI met eigen data, en mooie ESG-scores voor de IT-infrastructuur zelf. Achterblijvers zullen merken dat verschillende deuren zich sluiten. De zware AI-servers passen niet in de kelder van het bedrijf, koeling en elektriciteit zijn duurder en migratie van workloads is een groter project wanneer het toch zover is. “En daar komt dan nog een nieuwe Europese regelgeving bovenop”, merkt Warnier.

Gelukkig heerst er wel optimisme rond de tafel. “Er komt een shift aan”, zegt Van der Hulst. “Jonge IT’ers zijn opgegroeid met de cloud. Zij zijn moderne omgevingen gewoon.” Dat denkt ook Warnier. “Naarmate een nieuwe generatie het voor het zeggen krijgt, zal er wel een verschuiving plaatsvinden.” Wij merken verder op dat mindset toch primeert boven leeftijd. Ook dat illustreert de ronde tafel vandaag, waar Costers als grootste voorvechter van HCI meteen ook de meest ervaren man aanwezig is.


Dit artikel is onderdeel van een reeks naar aanleiding van de door ITdaily georganiseerde ronde tafel over datacenter en infrastructuur. Lees hier meer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home