AWS, Microsoft en Google vergeleken: de belangrijkste troeven en nadelen

public cloud providers

Overweeg je om de overstap naar de cloud te maken? Dan willen wij je graag helpen met je pro en contra lijst. In dit artikel vergelijken we de drie grootste spelers op het gebied van publieke cloud: AWS, Microsoft Azure en Google Cloud Platform.

Dankzij de coronapandemie hebben veel bedrijven geleerd dat thuiswerken makkelijk kan via de cloud. In Q1 2021 werd maar liefst 39,5 miljard dollar uitgegeven aan cloudinfrastructuur, wat een groei van 37 procent betekende ten opzichte van het jaar ervoor. Het marktaandeel van AWS blijft stabiel met 32 procent, maar Microsoft Azure stijgt van 11 naar 20 procent. Ook Google Cloud groeit naar een marktaandeel van 9 procent. Gezien de sterke stijging in het gebruik van multi-cloud omgevingen, is het des te belangrijker voor cloudproviders om zich van elkaar te onderscheiden.  

Om jou te helpen met de overstap naar de publieke cloud (of naar een andere cloudprovider), vergelijken we de drie belangrijkste spelers op het vlak van capaciteit, integratie en prijs.

Algemene top drie

In een CRN-enquête beoordeelden meer dan 200 IaaS-providers de drie platformen waarmee ze op dit moment samenwerken. Microsoft Azure wordt over het algemeen het best beoordeeld. De cloudprovider scoort namelijk het hoogst op capaciteit en prijs. Met de beste beoordeling op het vlak van integratie komt AWS op de tweede plek terecht. Google Cloud wint in geen enkele categorie de eerste prijs en blijft als derde in de top drie hangen.

In de enquête wordt eveneens ingezoomd op winstgevendheid en ondersteuning in demand en lead generation van de platformen. Dat is echter enkel relevant voor de partners van de platformen. Aangezien het weinig impact heeft op de keuze van toekomstige eindgebruikers, laten we deze kenmerken buiten beschouwing voor onze lezers.


Microsoft Azure

Capaciteit

Volgens de enquête is capaciteit de belangrijkste categorie, waar Azure het hoogst op scoort. Gezien veel bedrijven ook al gebruik maken van Microsoft 365 en Dynamics 365, lijkt Azure de meest voor de hand liggende keuze als cloudprovider. Microsoft 365-gebruikers hebben namelijk al een identiteit op het cloudplatform via de Azure Active Directory (Azure AD) authenticatieservice. Hoewel het mogelijk is om de Active Directory via AWS te gebruiken, loopt de service niet naadloos over. Met Azure AD krijg je er nog extra productiviteits- en veiligheidstools bij.

De synergie tussen de verschillende clouds (Azure, Dynamics 365 en Microsoft 365) kent waarschijnlijk zijn oorsprong in het softwareverleden van Microsoft. AWS is niet ontstaan als softwarebedrijf en ontwerpt geen applicaties, waardoor het onder andere geen Dynamics-equivalent kent. Gezien je als Microsoft of Dynamics 365-gebruiker al werkt via Azure, lijkt het dus een logische beslissing om Microsoft als cloudpartner te kiezen.  

Hybride cloud

Een andere sterkte van Microsoft, is de ondersteuning van hybride cloudinfrastructuur. Dankzij Azure Stack bijvoorbeeld, kunnen klanten hun on-premises omgeving makkelijk integreren met de cloudomgeving. Azure Stack zorgt er namelijk voor dat je publieke clouddiensten ook kan aanbieden vanuit het datacenter van je organisatie. Het is specifiek ontworpen om aan bepaalde compliancy- of beveiligingsrichtlijnen te voldoen, waar de publieke cloud je bedrijf niet in tegemoet kan komen. Je hebt namelijk Azure Stack Edge voor opslag en AI-gateways, Azure IoT Edge voor IoT-toestellen en Azure Arc voor gecentraliseerd management van on-premises en cloudinfrastructuur.

Azure Virtual Desktop

Een ander uniek kenmerk van Microsoft Azure is Azure Virtual Desktop, eerder gekend als Windows Virtual Desktop. Dankzij de VDI-oplossing konden meerdere gebruikers al tegelijk inloggen op dezelfde virtual machine met Windows 10, nu breiden de functies van het platform nog meer uit. Dankzij de integratie van AVD met Azure AD kan de oplossing zelfs nog sneller werken. Microsoft kent de identiteitsgegevens van de gebruikers namelijk al, terwijl andere cloudoplossingen niet zonder horten of stoten tussen de platformen kunnen schakelen.

Prijs

Qua prijs lijken Azure en AWS sterk op elkaar, maar Microsofts Azure Hybrid Benefit zorgt ervoor dat je de kosten van het uitvoeren van je workloads aanzienlijk kan verlagen. On-premises Windows Server- en SQL Server-licenties draaien namelijk goedkoper op Azure dan op een ander platform. Wanneer je dus al over een Microsoft-licentie beschikt, lijkt de stap om over te schakelen naar een andere cloudprovider steeds groter te worden. Dankzij Azure blijft het Microsoft-ecosysteem dan ook het meest gebruiksvriendelijk.

Nadeel

Microsoft Azure kan je niet zomaar even zelf opstarten. Je moet hier de nodige expertise voor in huis halen. Gezien het grote aantal mogelijkheden van Azure, is het verstandig om eerst het bos door de bomen te leren zien. Een expert kan alles zo vlot mogelijk laten verlopen met de kleinste foutenmarge.


AWS

Integratie

Volgens de enquête volgt integratie op capaciteit als belangrijkste categorie en daar scoort AWS het hoogst op. AWS legt namelijk de meeste nadruk op een uitgebreid spectrum van uiteenlopende services, wat integratie vergemakkelijkt. Dat in tegenstelling tot Microsoft en Google, waar het zwaartepunt bij pakketoplossingen ligt. AWS is een sterke speler wat betreft het aanleveren van specifieke diensten voor specifieke behoeftes, denk bijvoorbeeld aan het moderniseren van databases. Het platform kan je daarom het best vergelijken met een veelzijdige full stack developer.

Omdat AWS veel mogelijkheden bevat en op grote schaal werkt, kan het bedrijven ook veel kennis en ervaring bieden. AWS heeft het platform namelijk opgebouwd rond het ‘SaaS’ifiëren van producten. Om klanten bij te staan tijdens grotere transformaties richting de cloud, moet een bedrijf wel op grote schaal werken om niet uitgeput te raken. Dankzij de grootte van het platform is voldoende capaciteit altijd verzekerd. AWS spoort gebruikers namelijk aan om reservecapaciteit aan te kopen en heeft tot nog toe geen echte problemen gekend. Microsoft daarentegen pakte vorig jaar wel Azure aan om de coronavraag te kunnen beantwoorden.

Nadeel

Net omdat AWS zo groot is en zoveel mogelijkheden biedt, kan het soms moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken voor jouw bedrijf. AWS biedt namelijk geen softwarepakket aan zoals Microsoft Azure en Google Cloud. Het kan dus opnieuw handig zijn om een expert in te schakelen die je helpt bij het inrichten, ontwikkelen en uitbreiden van de cloud.


Google Cloud

Open-source technologie

Google wint aan klanten dankzij het ontwikkelen van belangrijke open-source technologieën voor multi- en hybride cloud, denk maar aan Kubernetes en het Anthos platform. Hoewel deze technologieën op eender welk platform uitgerold kunnen worden, biedt Google Cloud de best ontworpen en meest kostenvriendelijke oplossing.

Dankzij Googles zoekfunctie, Gmail en YouTube bezit het platform zoveel data dat de AI- en machine learning capaciteit ver boven die van de andere platformen reikt. Googles toepassingen zijn ontworpen voor miljarden gebruikers en de nodige infrastructuur hiervoor kan je terugvinden in Google Cloud. Daarnaast biedt Google software vergelijkbaar met Microsoft 365: Google Workspace.

Nadeel

Toch is het ecosysteem van Google nog jong en mist het platform wat ervaring. Wanneer je Microsoft Azure gebruikt krijg je, ook van derde partijen, meer tools aangereikt en kan je meer met die tools doen. Google Cloud kan daarom in de toekomst sterker inzetten op het ondersteunen van partners met ontwikkelingsservices. Over het algemeen is Google Cloud dus beter geschikt voor kleine bedrijven die op zoek zijn naar een toegankelijke cloudoplossing, al ziet Google het zelf wel breder.


Conclusie

Wat je als bedrijf nodig hebt, hangt dus van je eigen voorkeuren af. Hecht je veel waarde aan jarenlange ervaring en wil je uit een breed scala van mogelijkheden kiezen? Dan zal AWS meer naar jouw smaak zijn. Als start-up op zoek naar een toegankelijk platform, verkies je waarschijnlijk Google Cloud. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos. Wat we echter zeker weten, is dat dit trio aan cloudproviders nog sterk zal groeien in de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.