Microsoft verlengt ondersteuning Windows Server en SQL server 2012 en 2008

patch

Microsoft Windows Server 2012 krijgt drie jaar langer verlengde ondersteuning voor veiligheidsupdates. Hetzelfde geldt voor Microsoft SQL Server 2012. Voor Windows Server 2008 en SQL Server 2008 komt er één jaar verlengde ondersteuning bij, maar enkel voor wie systemen in Azure draait.

De huidige verlengde ondersteuning voor Windows Server 2012 en 2012 R2 loopt op zijn einde tegen 10 oktober 2023. Microsoft kondigt nu aan dat het die ondersteuning nog met drie jaar verlengt tot 2026. Ook SQL Server 2012 krijgt een verlenging van drie jaar, waarmee de nieuwe einddatum op 12 juli 2025 staat.

Microsoft biedt de optie verleidelijk als gratis aan, op voorwaarde dat je de workloads naar Azure verhuist. De softwaregigant benadrukt dat Azure de goedkoopste plaats is om Windows Server of SQL te draaien dankzij de Azure Hybrid Benefit met extra kortingen. Door de updates ook gratis te maken, wordt de incentive om het on-premises te draaien nog kleiner.

Wie toch on-premises wil blijven werken, krijgt elk jaar een steeds hogere kost voorgeschoteld. Het eerste jaar betaal je drie vierde van de oorspronkelijke licentiekost. Het tweede jaar is er pariteit, terwijl het derde jaar vijf vierde van de licentiekost wordt aangerekend.

lees ook

Windows-noodpatch voor PrintNightmare dicht lek niet volledig

Windows Server 2008 en SQL Server 2008 krijgen ook wat extra liefde van Microsoft. Beide genieten nu al van verlengde security-updates met respectievelijk 14 januari 2023 en  9 juli 2022 als einddatum. Microsoft biedt één jaar extra updates aan, maar enkel voor systemen die in Azure draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home