Windows Virtual Desktop wordt Azure Virtual Desktop

Microsoft verandert Windows Virtual Desktop van naam. Hoewel Windows de kern van de zaak blijft, komt de focus van de naam nu op de achterliggende infrastructuur te liggen.

Windows Virtual Desktop krijgt een nieuwe naam en enkele nieuwe functies. Microsoft noemt de VDI-cloudoplossing voortaan Azure Virtual Desktop. Daarmee komt de focus te liggen op de infrastructuur die de virtuele desktopervaring aandrijft.

De naamwijziging gaat gepaard met een nieuwe strategie: waar Windows Virtual Desktop twee jaar geleden het levenslicht zag met een focus op enterprises, wil Microsoft zich met Azure Virtual Desktop op een bredere waaier aan gebruikers richten. De katalysator achter deze beslissing is weinig verwonderlijk de coronapandemie.

Nieuwe functies

Microsoft kondigt meteen enkele nieuwe functies aan voor Azure Virtual Desktop. Zo verschijnt er binnenkort een preview voor verregaande ondersteuning van Azure Active Directory (AAD). Binnenkort zal je Azure Virtual Desktop-machines direct met AAD kunnen koppelen en verbinden met de virtuele machines vanop ieder toestel met dezelfde credentials.

Microsoft laat verder weten dat de VM’s automatisch zullen samenwerken met de Endpoint Manager. In sommige gevallen kan dat de domain controller overbodig maken, wat tijd, moeite en geld uitspaart. Microsoft wil in de nabije toekomst nog een stuk verder gaan wat de integratie van Azure Virtual Desktop een AAD betreft, onder andere met single sign on en Azure Files voor cloudgebruikers.

Virtuele machines met Windows 10 Enterprise en multi-sessies kan je voortaan beheren met de Endpoint Manager. Die multi-sessie-ondersteuning is nieuw en per direct als preview beschikbaar. De beheerservaring verschilt niet van gedeelde fysieke toestellen.

Eenvoudiger van start

Microsoft wil het eenvoudiger maken voor organisaties om met Azure Virtual Desktop te starten, en introduceert daartoe een nieuwe QuickStart-ervaring. Die maakt het mogelijk om direct vanuit het Azure-portaal met enkele muisklikken een Azure Virtual Desktop-omgeving te starten binnen een Azure-abonnement. Deze functionaliteit verschijnt binnenkort als preview.

lees ook

Microsoft plant lancering Cloud PC: Windows in de cloud

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home