ThinkPhone van Motorola review: maakt het Think-label een toestel ook zakelijk?

De Motorola ThinkPhone brengt de befaamde Think-merknaam van Lenovo naar mobiele toestellen. Het toestel misstaat niet naast een ThinkPad en heeft een beslist zakelijk uitstraling, maar schuilt er effectief meer dan een marketingstrategie achter de merknaam?

Met de Motorola ThinkPhone (of liever ThinkPhone van Motorola) gebruikt moederbedrijf Lenovo de expertise van smartphonebouwer Motorola om het sterke zakelijke Think-merk van de ThinkPads en de ThinkBooks uit te breiden naar mobiele telefoons. Het resultaat is een op en top zakelijke telefoon, exclusief voor de B2B-markt.

Strategisch plan

De strategie is slim: geen enkele andere grote fabrikant heeft een exclusief zakelijk toestel op de markt. Motorola stapt bovendien samen met Lenovo naar klanten om de ThinkPhone aan de man te brengen. Lenovo ontpopt zich zo tot een one stop shop voor alle pc- en telefoonnoden van je bedrijf. Bovendien kunnen beide fabrikanten de goede naam van ThinkPad en ThinkBook inzetten om de ThinkPhone in de verf te zetten.

Over de strategie is dus goed nagedacht, maar dit is natuurlijk een telefoonreview. Stelt de ThinkPhone van Motorola ook wat voor? Bij het opstarten merken we meteen dat dit geen gewone smartphone van Motorola is. Geen vrouwenstem die “Hello Moto” zegt: we worden er haast triest van.

Geen ultratop

Het toestel zal vermoedelijk vaak als onderdeel van een zakelijke onderhandeling verkocht worden, maar heeft als losse smartphone een richtprijs van 999 euro exclusief btw. Voor dat geld krijg je specificaties uit de top, maar niet de ultratop:

  • De Snapdragon 8 Gen 1 is een krachtige SoC, maar opvolger Gen 2 zit vandaag al in de nieuwste toestellen.
  • Het 6,6 inch-scherm heeft een mooie resolutie met 1.080 x 2.400 pixels, conform wat je in deze prijsklasse mag verwachten. De refresh rate van 144 Hz is bovengemiddeld.
  • 8 GB RAM is niet weinig, maar minder dan de 12 GB die we zelfs bij goedkopere telefoons zien vandaag.
  • Snelladen aan 68 watt is lang niet slecht, maar Motorola zelf heeft snellere opties in z’n stal.
  • 256 GB aan intern geheugen is opnieuw in lijn met de norm.
  • De 50 MP f/1.8 hoofdcamera is op papier een topper, de 13 MP f/2.2 breedhoekcamera niet. Macrofotografie kan maar een zoomlens ontbreekt.
  • De selfiecamera telt een stevige 32 MP.
  • Het scherm is verstevigd met Gorilla Glass Victus, maar het iets sterkere Gorilla Glass Victus 2 bestaat ook al.

Aangenaam design

Op basis van de specificaties gaan we ervan uit dat de ThinkPhone een heel goede telefoon is, waarbij degelijkheid primeert boven recordspecificaties. Dat gevoel krijgen we meteen wanneer we het toestel vastnemen. De telefoon is redelijk onopvallend maar stijlvol, met een achterzijde vervaardigd uit aramide. De textuur van die achterkant is best zacht en biedt veel grip. De ThinkPhone van Motorola is wat ons betreft de meest comfortabele telefoon die je vandaag kan kopen.

thinkphone by motorola

Op de achterzijde zien we verder het ThinkPhone-logo in volledig dezelfde stijl als ThinkPad, rood bolletje incluis. Het camera-eiland is glanzend zwart maar best onopvallend. Deze smartphone is klassevol en hoeft dat niet uit te schreeuwen. Op het vlak van design slagen Motorola en Lenovo er perfect in om een synergie te vinden tussen de telefoon en de meest high-end laptops uit de ThinkPad X1 Carbon-reeks.

Ondanks het slanke design belooft Motorola dat de ThinkPhone sterk is. Water en stof zijn dankzij de IP68-rating geen probleem. Het toestel doorging bovendien verschillende MIL STD 810H-testen, waaronder valtests. In theorie overleeft de telefoon een val op beton vanop 1,3 meter hoogte. Dat klopt ook in de praktijk, een klein schrammetje op het aluminium-frame niet meegerekend. Goed nieuws, aangezien de standaardgarantie van Motorola een erg klassieke twee jaar bedraagt.

Hardware en prestaties

Het binnenwerk is niet het nieuwste van het nieuwste en dat zien we. De ThinkPhone is volgens onze tests een krachtiger toestel dan de budgetvriendelijkere Motorola Edge 30 Pro met dezelfde chip aan boord, maar moet onbetwistbaar het onderspit delven voor smartphones uit 2023 zoals de Samsung Galaxy S23 en de Xiaomi 13 Pro die al wel met de Snapdragon 8 Gen 2 ten strijde trekken.

We zien dezelfde tendens wanneer we focussen op grafische prestaties. De Snapdragon 8 Gen 1 heeft een Adreno 730-GPU aan boord en die is minder krachtig dan de Adreno 740 in de Snapdragon 8 Gen 2. Dat zien we aan de cijfers en dan vooral aan de lagere framerate van spellen. Let wel: in de praktijk zal je hier weinig van voelen.

In bovenstaande grafiek stopten we ook scores voor videobewerking. Daar zie je dat het verschil tussen telefoons met Gen 1 en Gen 2 niet zo groot is.

De ThinkPhone van Motorola is natuurlijk een op en top zakelijk toestel. Daarom focussen we extra op de smartphone als productiviteitstoestel. In onze tests zien we hier een verrassend hoge score. Werkgerelateerde taken zoals browsen, foto’s bewerken, data verwerken en documenten aanmaken gaat hier vlotter dan op zowat ieder ander toestel.

Onder Writing in bovenstaande grafiek verstaan we specifiek documenten aanmaken, bewerken en opslaan. Daar zie je dat de ThinkPhone de kampioen is, ondanks de iets oudere CPU en de 8 GB RAM. Laat je dus niet misleiden door de testcijfers: Motorola bouwt met de ThinkPhone een bijzonder capabel toestel.

Zo voelt de ThinkPhone ook aan tijdens dagelijks gebruik. Het toestel reageert steeds bliksemsnel, ook wanneer we zwaardere documenten openen. De 144 Hz-verversingssnelheid van het oledscherm zorgt er bovendien voor dat iedere klik of swipe-beweging als een scherp mes door lauwe boter gaat.

Batterij en opladen

Voor de batterij halen we de loftrompet vanonder het stof. De 5.000 mAh-capaciteit wordt optimaal benut, waardoor deze telefoon buitengewoon lang meegaat op één lading.

In de cijfers merken we dat de ThinkPhone kampioen is, en dat voelen we ook bij dagelijks gebruik. Dit is de eerste premium smartphone met dit schermformaat die we ooit comfortabel twee dagen aan een stuk gebruikten zonder bij te laden. Bij intens gebruik zal het einde van die tweede dag misschien net iets te hoog gegrepen zijn, maar beter doet niemand.

Wat anderen wel beter doen, is opladen. Motorola kiest voor een 68 watt lader (in de doos). Dat is minder dan de 125 watt die de fabrikant meelevert met de Motorola Edge 30 Ultra. Ook Xiaomi stopt intussen routineus een 120 watt-lader bij z’n toestellen. Het resultaat is voelbaar: volladen duurt toch al snel een tikkeltje langer dan bij andere smartphones met snelladen.

Let wel: 68 watt is niet weinig. Bij ons gebruik legden we de telefoon aan de kabel tijdens het tandenpoetsen en douchen, waarna we steevast getrakteerd werden op de melding dat de telefoon vol was. Niet de snelste dus, wel snel genoeg.

Lader thinkphone thinkpad
Eén lader voor laptop en smartphone: een handige troef voor wie vaak onderweg is.

Motorola omarmt bovendien USB-C Power Delivery. Dat betekent dat je de telefoon snel kan opladen met iedere PD-compatibele lader, zoals bijvoorbeeld die van je laptop. Dat vinden we een briljant idee dat in schril contrast staat met de beperkende eigen standaarden zoals bijvoorbeeld SuperVooC van Oppo. Draadloos kan je de ThinkPhone trouwens ook opladen.

Foto’s

Wat de camera’s betreft, hebben we van de ThinkPhone één ding geleerd: een zoomlens mag niet ontbreken. Daarmee spreken we niet over een zoomkanon, maar een 2x- of 3x-zoom vergroot op een natuurlijke manier die een onderwerp in beeld brengt in proporties die lijken op wat we met onze ogen zien. Motorola heeft zo’n lens niet.

Beide beelden zijn digitaal ingezoomd. Links bij mooi weer: de relatief oude Oppo Find X5 Pro met bescheiden 2X-zoom: niet perfect, maar bruikbaar. Rechts maakt de ThinkPhone er een absolute blokkensoep van, ondanks de minder uitdagende belichting zonder tegenlicht.

De telefoon is wel uitgerust met een 50 MP-sensor achter de hoofdcamera. Die combineert standaard vier pixels tot één en levert zo 12,5 MP-foto’s af. We zien heldere en mooie kleuren die niet overdreven gesatureerd zijn. Bij voldoende licht hebben we geen klachten.

In de meeste gevallen levert zeker de hoofdcamera mooie beelden op, met levendige maar niet overdreven gesatureerde beelden. Ook de HDR-capaciteiten zitten snor, zoals je kan zien bij de kermisfoto en het beeld van de Turnhoutsebaan.

Gaat de zon onder, dan presteert de hoofdcamera toch significant minder dan de camera’s op de Samsung Galaxy S23 of zelfs de één jaar oude Oppo Find X5 Pro. De software lijkt niet in staat om voldoende te compenseren voor beweging tijdens de langere sluitertijd waardoor foto’s aanzienlijk vaker bewogen zijn dan bij die andere toestellen.

Over de breedhoeklens zijn we snel uitgesproken. De 13 MP-sensor is significant slechter dan de 50 MP-sensor in de hoofdcamera waardoor foto’s er korrelig uitzien. Bovendien ogen kleuren een beetje afgewassen. De 120 graden breedhoek komt soms van pas, maar door de mindere kwaliteit gebruikten we deze camera in de praktijk nauwelijks en al zeker niet bij weinig licht. In macro-modus doet deze lens beter z’n ding, maar dat vinden we meer een gimmick.

De foto met breedhoek (links) is niet zo scherp en rommelig: de 13 MP stelt weinig voor in uitdagende omstandigheden. De hoofdcamera (links) is veel beter, maar zeker niet perfect.

Selfies zijn telkens een aangename verrassing. Tijdens de preview zien ze er telkens ietwat overbelicht uit, maar het eindresultaat is scherp en levendig.Ook videobellen gebeurt zo in een professioneel ogende kwaliteit.

Bijna-professionele ervaring

Motorola wil dat de ThinkPhone een op en top professioneel toestel is, maar hier en daar moet er toch nog wat gepolijst worden. Zo krijgen we tijdens het instellen reclame om ons aan te sluiten bij Motorola-fans. Dat is een klein detail, maar het valt toch op in een toestel dat zich moet onderscheiden in z’n professionaliteit.

Verder is de Android 13-versie die op het toestel draait vlot en sober. Ze leunt dicht aan bij de stock-versie van Android en wordt door Motorola niet volgestopt met bloatware. We hebben geen klachten, maar zien evenmin weinig functies die het toestel onderscheiden van eender welke andere smartphone van Motorola. Zo zijn we fan van ThinkShield, dat een extra beveiligingslaag biedt, maar ook B2C-telefoons van de fabrikant hebben ThinkShield aan boord.

Beveiligde map

Wel uniek is de integratie van Moto KeySafe. Onder die noemer stopt Motorola een soort TPM-functionaliteit. Voor de gebruiker krijg je toegang tot de beveiligingsmogelijkheden van de ThinkPhone via de Moto Beveiliging-app.

Via die toepassingen kan je machtigingen en privacy-instellingen bekijken, maar ook een zogenaamde Beveiligde map activeren. Dat is een extra beveiligde omgeving waarin je gevoelige applicaties kan installeren. Door je mail in die omgeving te draaien, voorkom je bijvoorbeeld zelfs iemand met je telefoon ontgrendeld in de hand aan je mails kan.

Wat beveiliging betreft, vermelden we meteen ook even de vingerafdruksensor. Die zit ingebouwd onder het scherm, en reageert tijdens onze tests erg betrouwbaar en snel.

Motorola plant om eventuele softwarelekken snel te dichten. De ThinkPhone krijgt vier jaar lang beveiligingsupdates waarvan drie jaar lang één keer per maand en tweemaandelijks in het laatste jaar. De beveiligingsupdate voor april verscheen vrijwel meteen na de release ervan ook op ons testtoestel.

Ben je er klaar voor?

Een bijkomende grote troef volgens de fabrikant is de synergie tussen de smartphone en je Windows-pc. ‘Troef’ vinden we echter een groot woord, aangezien ook deze functionaliteit niet exclusief op de ThinkPhone beschikbaar is, al heeft Motorola ze wel goed geïntegreerd.

De connectiviteit loopt via Motorola Ready For. Ready For zit standaard geïntegreerd in je smartphone via een app. Op je Windows-pc moet je de app downloaden. Motorola probeert je door de installatie te gidsen vanop je telefoon, maar verwijst je door met een niet functionele link. Voor een professioneel toestel zijn dergelijke schoonheidsfoutjes toch extra gênant.

We vinden de app wel door manueel opzoek te gaan in de Windows Store. De belofte van Ready For is dat je computer en smartphone nu aan elkaar kan linken, waarna je kan genieten van een veelvoud aan functies. Zodra de link tot stand is gebracht, detecteren beide toestellen elkaar wanneer ze nabij zijn, zelfs wanneer er geen wifi-netwerk in het spel is.

Op ons Microsoft Surface-testtoestel blijft dat hele verhaal dode letter. De Ready For Assistant crasht constant en zelfs na herhaaldelijk installeren krijgen we de link niet aan de praat. Dat is verrassend, aangezien Motorola en Lenovo hebben benadrukt dat je geen Lenovo-computer nodig hebt om van Ready For te genieten.

Veel mogelijkheden

Wanneer we een Lenovo ThinkPad Z16 gebruiken, werkt Ready For echter wel foutloos. Na een snelle initiële verbinding zijn beide apparaten aan elkaar gekoppeld en kunnen we genieten van een veelvoud aan nuttige en iets minder nuttige functies.

Ready For op ThinkPhone en Thinkpad

Zo kan je via Ready For vanop je pc een hotspot starten op de ThinkPhone. Dat werkt, maar je moet de actie wel even bevestigen op de mobiele telefoon. Daardoor is deze manier van werken niet noodzakelijk sneller dan gewoon een hotspot openen via de sneltoets op de smartphone.

Een hotspot starten via Ready For is gebruiksvriendelijker, maar niet noodzakelijk sneller.

Ultrascherpe webcam

Leuker is de webcam-functionaliteit. Met Ready For tover je de camera’s van je smartphone om tot een kwaliteitsvolle webcam. Dat werkt draadloos en naadloos: de feed van de telefoon is als extra camera meteen beschikbaar in Teams. Tijdens onze tests bevestigt de tegenpartij dat de hogere kwaliteit ook echt zichtbaar is. Bovendien kan je met je smartphone eenvoudig rond bewegen, wat handig is wanneer je bijvoorbeeld een object wil tonen tijdens een call.

Je kan ook applicaties streamen. In dat geval open je een app van je telefoon in een venster op je computer. Je kan de app dan bedienen op je Windows-pc. De functie is standaard gekoppeld aan de extra rode knop aan de zijkant van de ThinkPhone van Motorola. Dubbelklik je daarop, dan verschijnt de actieve applicatie op minder dan vijf seconden automatisch op het scherm van je pc. De verbinding kwam tijdens onze tests keer op keer snel en zonder fout tot stand, bij alle apps die we probeerden.

Een bureaublad in je bureaublad

Je kan nog verder gaan met de bediening op de computer via de optie Bureaublad. Daarmee stream je een volwaardige desktop-omgeving naar je computer, van waarop je toegang hebt tot alles wat om je smartphone staat. In principe kan je zo snel bestanden van je pc naar de smartphone kopiëren, maar dat werkt tijdens onze tests toch niet zo goed. Daarvoor gebruik je beter de Bestanden-optie, waarbij het intern geheugen van je smartphone als een externe schijf opent in verkenner. Dat is onze favoriete functie in Ready For en de meerwaarde is immens.

Verder is het soms mogelijk om de desktop-omgeving op een volledig scherm te openen, maar verdwijnt die mogelijkheid soms. Over het algemeen werkt Bureaublad wel goed.

De functie is nog relevanter wanneer je ze koppelt met een extern scherm. In dat geval wordt je ThinkPhone een lichte computer, waaraan je ook een toetsenbord en muis kan koppelen. Bekijk de oplossing gerust als de Motorola-versie van Samsung DeX.

Tot slot zorgt Ready For nog voor notificaties (die je gelukkig kan uitschakelen), en kan je berichten en zelfs telefoongesprekken beantwoorden vanop je computer. Als Ready For werkt, werkt het nagenoeg perfect en is het veel meer dan een gimmick. De synergie tussen smartphone en Windows-pc is groot. Snel even bestanden uitwisselen, een melding van een telefoongesprek zien binnenlopen of een werk-app openen: we kunnen het gewoon worden.

Meer dan een gimmick, minder dan een must-have

Toch hebben we twee bedenkingen: eerst en vooral is Ready For geen unieke oplossing. Andere telefoonfabrikanten hebben hun oplossingen en je kan ook een ander toestel van Motorola kopen om ervan te genieten. Wel is Ready For bovengemiddeld goed.

Vervolgens merkten we tijdens onze uitgebreide testperiode dat wij Ready For nu ook niet zo vaak gebruikten. Veel toepassingen werken via de cloud, waardoor er voor ons vaak weinig reden was om een telefoon-app op onze computer te openen. Waarom zou je bij aankomst op kantoor verder werken in de Outlook-app, als de wijzigingen ook gewoon gesynchroniseerd zijn met de echte desktop-versie van Outlook (of de rest van Office, WhatsApp, je browser, je foto’s, …).

Goede telefoon…

De ThinkPhone van Motorola is een heel goede premium smartphone die vlot werkt, er goed uitziet, snel oplaadt, best mooie foto’s neemt en lang meegaat op één batterijlading. De sobere versie van Android is een meerwaarde en Motorola voorziet verschillende extra functies die de telefoon een topper maken. We botsten tijdens onze test op geen enkele frustratie.

lees ook

Na ThinkBook en ThinkPad ook ThinkPhone: telefoon met zakelijk DNA

Toch is de ThinkPhone van Motorola voor de eindgebruiker naar onze mening niet veel meer dan een goede Motorola-smartphone die z’n zakelijkste jasje heeft aangetrokken. Hoewel de ThinkPhone de enige puur zakelijke smartphone in de markt is op dit moment, bieden Motorola en Lenovo eigenlijk niets dat de smartphone anders maakt dan andere goede toestellen op één belangrijke uitzondering na: de valbestendigheid.

Samsung heeft bijvoorbeeld de samenwerking met Microsoft en Phone Link, gecombineerd met DeX. Dat is waardige concurrentie voor Ready For. De Beveiligde Map doet dan weer sterk denken aan Knox. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat de oplossingen van Samsung beter zijn, wel de functionaliteit ook op hun B2C-telefoons bestaat. Ready For is zeker één van de beste, zo niet de beste implementatie van synergie tussen Windows en Android, maar zelfs Motorola beperkt zich niet tot de ThinkPhone voor die interessante capaciteit.

…betere strategie

Het zakelijke DNA van ThinkPhone van Motorola is zo vooral relevant voor Lenovo en Motorola. Het strategische verhaal dat we aan het begin van deze review vertelde, is de grootste meerwaarde voor dit toestel. Daar komen nog enkele andere troeven bij, zoals compatibiliteit met de device management-oplossing van Lenovo waar ook laptops in passen. Vanuit dat oogpunt heeft de ThinkPhone wel degelijk unieke kaarten in handen.

Voor de eindgebruiker is de ThinkPhone van Motorola toch vooral een goede Motorola-telefoon, en niet noodzakelijk de allerbeste. Zo vinden we de foto’s van de Motorola Edge 30 Ultra beter, en kan dat toestel sneller laden met een meegeleverde 125 wattlader die eveneens power delivery ondersteunt.

Motorola en Lenovo vertellen met de ThinkPhone een boeiend verhaal aan bedrijven, dat volgens ons ook klopt. Een one stop shop voor zakelijke laptops en telefoons: geen enkele andere fabrikant kan zichzelf zo verkopen. De ThinkPhone speelt in dat verhaal met glans zijn rol. Van de telefoon zijn we ook fan, maar we begrijpen waarom andere fabrikanten het onderscheid tussen B2C en B2B niet zo hard maken.

ThinkPhone van Motorola – 999 euro excl. btw. – vier jaar beveiligingsupdates, drie Android-updates (vanaf Android 13).

.pro’s

  • Design met aramide achterkant
  • Mooi 144 Hz-scherm
  • Snelladen met power delivery
  • Uitzonderlijk knappe batterij
  • Pc-synergie met Ready For
  • Valbestendig en een IP68-rating

.contra’s

  • Geen zoomcamera
  • Wisselende camerakwaliteit bij weinig licht
  • Ready For werkt niet altijd even stabiel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home