Motorola Edge 30 Ultra review: welkom terug in het premiumsegment, Motorola

Motorola wil de wereld laten zien dat het ook premiumtelefoons kan maken. De Motorola Edge 30 Ultra is in dat opzicht een groot succes, zeker gezien het relatief bescheiden prijskaartje. Helemaal vrij van compromis is dit toestel echter ook niet.

Motorola levert één van de beste telefoons van het moment af aan een prijskaartje dat significant lager ligt dan dat van de concurrentie.

Motorola draait al te lang mee als ietwat anonieme speler in het middensegment. Onder impuls van moederbedrijf Lenovo wil de van oorsprong Amerikaanse smartphonebouwer daarom terugkeren naar de premiummarkt.

Tweede poging

Dure termen zoals ‘Edge’ en ‘Pro’ volstaan daarvoor niet, mocht de fabrikant in maart van dit jaar ontdekken. Met de Motorola Edge 30 Pro eindigde een eerste poging om opnieuw premium te gaan op een sisser. We stelden zelf vast dat het pro-gevoel totaal ontbrak. Het interessantste aspect was het prijskaartje van 799 euro, maar wat je daarvoor kocht deed niemands hart echt sneller slaan.

Een half jaar later onderneemt Motorola een nieuwe poging met de Motorola Edge 30 Ultra. Zes maanden blijkt genoeg om uit de fouten te leren en de markt te bestormen met een volledig nieuwe aanpak.

Nieuw design met topspecificaties

Dit toestel heeft alleen zijn naam gemeen met eerdere telgen van de Edge 30-familie. Tijdens de lancering in Milaan stond Motorola klaar met een nieuwe designtaal, veel zelfvertrouwen en opnieuw een gezonde dosis superlatieven. De Edge 30 Ultra zou een volwaardige vlaggenschiptelefoon zijn. Ondanks het prijskaartje van 899 euro gaat Motorola de strijd aan met Oppo en Samsung: moedig.

Op papier ziet alles er alvast veelbelovend uit. De Motorola 30 Edge Ultra is een 6,67 inch-telefoon met binnenin een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1: het snelste paard uit de Qualcomm-stal. Die heeft rekenkernen die hier en daar enkele MHz hoger geklokt staan dan bij de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, al is het verschil zoals we zo meteen zullen zien niet zo groot.

Motorola stopt verder 12 GB aan RAM in het toestel, samen met 256 GB aan opslag. Draadloos laden tekent present (50 watt) en klassiek opladen gebeurt met de meegeleverde lader aan een knappe 125 watt. De schermresolutie bedraagt 1.080 x 2.400 pixels. Dat is meteen de enige belangrijke specificatie die iets lager ligt dan die van duurdere vlaggenschepen zoals de Oppo Find X5 Pro (1.440 x 3.216 pixels).

Prestatiekampioen

De vertaalslag van papier naar praktijk loopt vlekkeloos. Deze Motorola is één van de best presterende toestellen die we al onder handen namen. De Snapdragon 8+ Gen 1 kan duidelijk de benen strekken volgens onze benchmarks. In de Motorola Edge 30 Ultra laat de chip zelfs betere scores optekenen dan in de OnePlus 10T, die nochtans dezelfde specificaties heeft.

De Motorola Edge 30 Ultra doet het beter dan al zijn voornaamste concurrenten en voelt ook snel aan in gebruik. Grafisch zien we een gelijkaardig resultaat. De Adreno 730 in de Qualcomm-SoC is dezelfde als in andere Snapdragon 8-chips, maar krijgt van Motorola voldoende ademruimte om topprestaties neer te zetten.

De smartphone doet het bijna dubbel zo goed als de Oppo Reno 8 Pro, waarvan Oppo nochtans goede grafische prestaties claimde. De cijfers tonen verder dat de Motorola Edge 30 Pro effectief niet zo Pro is als de naam suggereert. Vergeleken met de Oppo Find X5 Pro of de OnePlus 10T is de Edge 30 Ultra vooral in de cijfers sneller. In dagelijks gebruik tonen de drie toestellen zich extreem vlot.

Marathonbatterij met snelle oplaadsprint

Voor de autonomie hadden we een beetje schrik. Motorola vraagt toch meer dan 300 euro minder voor zijn vlaggenschip dan Oppo of Samsung en biedt al wel evenwaardige pk’s. Misschien zit de besparing dan in de batterij? Met 4.600 mAh is die effectief een klein beetje kleiner dan die van de Oppo Find X5 (5.000 mAh) of zelfs de OnePlus 10T (4.800 mAh).

De cijfers stellen ons meteen gerust. De Motorola Edge 30 Pro is een absolute batterijkampioen. Geen enkele andere smartphone doet beter. Opnieuw bevestigen onze ervaringen de cijfers uit het testlabo. Met gemiddeld gebruik gaat dit toestel van ’s ochtends mee tot de avond de dag erop alvorens de batterijbesparing de kop opsteekt. Je hoeft niet al te hard op te passen om twee dagen uit één batterijlading te persen.

Dat hoeft echter niet. De 125 watt-lader zorgt ervoor dat deze telefoon in geen tijd is bijgeladen. In amper negen minuten schiet de Edge 30 Ultra van leeg naar halfvol. Wil je 80 procent batterij, dan heb je 16 minuten nodig. In Milaan stonden we bijzonder sceptisch tegenover de claim van Motorola dat je een dag aan gebruik bijtankt op zeven minuten. Vandaag stellen we vast dat dat mits voorzichtig gebruik inderdaad mogelijk is.

De OnePlus 10T doet het ongeveer even goed wat opladen betreft, maar zingt het minder lang uit. Beide toestellen van Oppo en ook de Edge 30 Pro zetten eveneens verdienstelijke resultaten neer, al moet je toch consequent enkele minuten langer wachten alvorens je het huis kan verlaten met een volle telefoon. Bij Samsung is snelladen een holle term: de Koreanen hollen nu echt wel achter op de concurrentie.

Eigenlijk verdient de lader van Motorola zijn eigen review. Hier houden we het kort. Motorola kiest ervoor om de 125 Watt-lader compatibel te maken met de USB Type C Power Delivery-standaard. Dat wil zeggen dat het stroomblokje ook andere toestellen kan opladen, waaronder je laptop. Oppo en OnePlus houden voorlopig nog (onterecht) vast aan hun eigen standaard, waardoor die snelladers waardeloos zijn voor andere toestellen. Samsung weet zoals gezegd eigenlijk niet wat een snellader is.

Extra pluim voor de lader

Knappe prestaties, snelle laadtijden en een goede batterij: het ziet er goed uit voor de vlaggenschipclaims van Motorola. Nemen we het toestel vast, dan voelt het net zo premium als de prestaties uitwijzen. De telefoon haalt zijn Edge-naam van het zacht gebogen scherm en wij zijn fan. De randen ogen immers extra dun. De Edge-functionaliteit die daarbij hoort is een leuke gimmick: zo kan de zijkant oplichten in verschillende kleurtjes om meldingen door te geven.

Nemen we het toestel vast, dan voelt het net zo premium als de prestaties uitwijzen.

Motorola kiest achteraan voor mat glas met daarop een camera-eiland vervaardigd uit aluminium. Wij zijn fan van het hoekige design, waarvan ook niet-fans moeten toegeven dat het op z’n minst uniek is. Over de hele lijn vinden we de Motorola Edge 30 Ultra een meer premium-toestel om vast te houden dan de Edge 30 Pro.

Schudden tijdens gebruik

Ons enthousiasme blijft verder duren wanneer we de software bekijken. Motorola was tot de overname door Lenovo in 2014 eigendom van Google en dat blijft duidelijk zichtbaar in het DNA van de smartphone. De software zit erg dicht bij stock-Android 12 en dat kunnen we wel pruimen. Motorola garandeert bovendien een marktconforme vier jaar aan beveiligingsupdates met drie OS-updates.

In de software zelf is heel wat gedrag aanpasbaar. Zo staat het ons niet aan dat twee keer klikken op de aan- uitknop de Google Assistent start, maar hebben we dat gedrag op enkele seconden tijd via het overzichtelijke instellingenmenu aangepast.

Motorola voegt wel enkele eigen kunstjes toe. Naar goede gewoonte maken de gebaren opnieuw hun opwachting. Die bieden een kleine maar significante meerwaarde. Schud bijvoorbeeld drie keer met het toestel om de zaklamp te activeren, of draai twee keer snel met je pols om de camera te openen. Je kan ook twee keer op de achterzijde tikken om een app naar keuze te activeren. Motorola toont hier al jaren hoe eigen toevoegingen honderd procent een meerwaarde kunnen zijn bovenop Android.

Megapixels genoeg

Premium hardware, uitstekende software: Motorola is goed op weg om van de Motorola Edge 30 Ultra zoals beloofd een echt vlaggenschip te maken. Eén belangrijke horde blijft over. Een toestel met topprestaties dat goedkoper is dan de concurrentie, komt doorgaans met minder goede camera’s. Wat bakt Motorola ervan met de Edge 30 Ultra?

Voor de hoofdcamera bespaart de fabrikant alleszins niet op de sensor. De Motorola Edge 30 Ultra heeft een exemplaar met 200 MP van de hand van Samsung. Zoals met veel zaken in het leven is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Veel kleine pixels zorgen voor slechte foto’s. Daar hoeven we ons in dit geval geen zorgen om te maken, aangezien de sensor in kwestie een flinke jongen is met pixels van 2,45 µm.

Motorola kiest net als de meeste andere fabrikanten voor pixel binning, waarbij de 200 MP samenwerken voor een foto van 15 MP, met meer informatie per pixel. Je kan ook kiekjes op de volledige resolutie nemen, maar we zien niet in waarom.

De foto’s die we nemen zijn zonder meer uitstekend, en dat in alle lichtomstandigheden. Overdag zien we realistische kleuren met voldoende scherpte in de details. ’s Nachts neemt de nachtmodus over en ook die presteert naar behoren.

De camerasoftware toont meer dan je met het blote oog kan zien. De projectie van deze BattleKart-zaal in de Antwerpse Waagnatie was niet zo fel en helder, en ‘Defense De Fumer’ was nauwelijks leesbaar met blote ogen.

De camerasoftware is iets te enthousiast zodat lichte elementen lichter worden dan in het echt, met een bijhorende overdreven saturatie. Dat geeft een mooi maar ietwat onrealistisch effect. Het voordeel is dan weer dat je op de foto meer kan zien dan met je ogen.

Geen extra chip, geen ramp

Motorola plaatst geen afzonderlijke chip bij de camera, zoals de MariSilicon X van Oppo. Dat is niet nodig, klinkt het. De waarheid is genuanceerder. De Oppo Find X5 Pro blijft wel de betere smartphonecamera, vooral door het grotere maar ook genuanceerdere dynamische bereik. In een lichte foto met donkere elementen zal de Oppo details in de donkere stukken geven, zonder ze overdreven licht te maken. Die nuance ontbreekt bij Motorola.

lees ook

Oppo Find X5 Pro review: koning van de nacht

In een rechtstreekse vergelijking van de camera wint Motorola niet van Oppo of Samsung, maar dat hoeft ook niet. De wedstrijd tussen foto’s is een eersteklasse-match, waarin de Edge 30 Ultra een verdienstelijke prestatie neerzet. De hoofdcamera is beslist van vlaggenschip-niveau.

Groothoek, zoom en portret

De hoofdcamera wordt bijgestaan door een 50 MP groothoeklens. In de meeste gevallen is het kwaliteitsverschil met de hoofdcamera niet echt opvallend. Motorola wil je het comfort geven om de twee camera’s door elkaar te gebruiken zonder dat je de kwaliteit van de beelden moet afwegen en dat lukt aardig.

De 2X-zoom tot slot is aanwezig en doet zijn ding. Heel enthousiast zijn we niet over de zoom-capaciteiten maar dat waren we bij de Oppo Find X5 Pro evenmin. Wil je zoomen, dan heb je een Samsung Galaxy S22 Ultra nodig.

lees ook

Samsung Galaxy S22 Ultra review: notoire telefoon kent geen gelijke

De camera heeft een f1/6-diafragma en neemt niet alleen ingezoomde foto’s voor zijn rekening maar ook portretfoto’s. Dat maakt zogezegd extra mooie portretfoto’s mogelijk met een organische vage achtergrond. Opnieuw hebben we geen klachten, maar Motorola heeft hier geen magische oplossing gevonden. De algoritmes achter de camera doen nog steeds het gros van het werk en zijn (net als bij alle concurrenten) niet onfeilbaar. Zo zullen sommige haren van een iets wilder kapsel onterecht mee vervagen.

Zelfs ’s nachts bij weinig licht neemt de camera heel wat details op en kan je een artistiek effect met vage achtergrond bekomen. Toch blijven de snorharen grotendeels scherp.

Motorola heeft verder enkele fijne toevoegingen in de camera-app voorzien, zoals een timelapse-modus. Echt knappe toepassingen ontbreken echter. Zo zijn er geen tools om foto’s met een lange sluitertijd te simuleren. Tot slot vermelden we nog de selfiecamera, die een 32 MP-sensor meekrijgt maar qua kleur toch beslist een meer afgewassen resultaat aflevert dan de camera’s aan de achterkant.

Waar zitten de besparingen?

Nemen we alles samen, dan stellen we vast dat de Motorola Edge 30 Ultra op en top een vlaggenschiptelefoon is. Het toestel kan zich op alle vlakken meten met de allerbeste toestellen in de markt. Soms zijn andere smartphones net iets beter (de nachtfoto’s van de Find X5 Pro bijvoorbeeld), maar soms is de Edge 30 Ultra de absolute kampioen (zoals bij de batterij). Hoe komt het dan dat Motorola 899 euro voor dit toestel vraagt, terwijl de rest niet onder de 1.200 euro kan blijven?

De details verklappen het één en ander. De Motorola Edge 30 Ultra heeft een erg lage IP-rating: IP52. Dat betekent dat het toestel in theorie kwetsbaar is voor water. Het scherm zelf is vervaardigd uit Gorilla Glass 5, terwijl Gorilla Glass Victus en Victus+ iets sterkere opties zijn. De screenprotector die Motorola zelf aanbrengt, is schandalige rommel. Het duurde amper twee dagen voor het ding bij ons van zichzelf begon los te komen.

Motorola heeft hier en daar wel degelijk bespaard om aan het relatief scherpe prijspunt te komen.

Motorola heeft hier en daar wel degelijk bespaard om aan het relatief scherpe prijspunt te komen. Gedurende onze testperiode van enkele weken zijn die besparingen niet echt merkbaar. We hebben echt het gevoel een toptoestel in de hand te hebben. De lagere rating noopt ons wel tot een kanttekening: we kunnen ons niet uitspreken over de robuustheid van dit toestel over de lange termijn.

Absoluut premium

Voorlopig krijgt Motorola het voordeel van de twijfel. Wat ons betreft is de Motorola Edge 30 Ultra (899 euro inc. btw) een volwaardige premium-telefoon met een ongekend scherp prijskaartje voor dat segment. Een mooi en uniek design, uitzonderlijke prestaties, een topbatterij en een camera die zich niet moet schamen in het gezelschap van de allerbesten maken van deze smartphone een veilige en verstandige aankoop.

Laat je je telefoons geregeld op de grond vallen, of reinig je je smartphone graag af en toe met water, dan is voorzichtigheid misschien toch geboden. Dat houdt ons echter niet tegen om de Motorola Edge 30 Ultra uit te roepen tot keuze van de redactie in het premium segment.

.pro’s

  • Uitstekende prestaties
  • Batterijleven
  • Snellaadkampioen
  • Meegeleverde powerdelivery-lader
  • Camerakwaliteit
  • Uniek premium design

.contra’s

  • Lage IP-rating
  • Erbarmelijke screenprotector
  • Minder robuust Gorilla Glass

Motorola levert één van de beste telefoons van het moment af aan een prijskaartje dat significant lager ligt dan dat van de concurrentie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home