Hoe Edge Computing de productiesector zal transformeren

Van robots op de fabrieksvloer tot camera’s die toezicht houden op de productielijn, edge computing staat centraal bij het verbinden van de ‘slimme fabrieken’ van vandaag en zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Fabrikanten wenden zich tot technologie om economische druk, zoals inflatie en problemen in de toeleveringsketen, tegen te gaan.

Volgens, Gartner “zal tegen 2026 meer dan 80% van de bedrijven generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) application programming interfaces (API’s) of modellen hebben gebruikt en/of GenAI-geactiveerde toepassingen hebben ingezet in productieomgevingen”. Velen wenden zich tot edge computing om real-time beslissingen te kunnen nemen op de fabrieksvloer, waar elke milliseconde telt. Maar na verloop van tijd heeft edge computing-technologie het potentieel om de manier waarop de productiesector opereert volledig te transformeren, waardoor nieuwe manieren van zakendoen mogelijk worden zoals ‘manufacturing als een service’. Het luidt een nieuw tijdperk in waarin veelzijdige, sterk geautomatiseerde fabrieken gemakkelijk kunnen overschakelen van het maken van het ene product naar het andere.

Edge computing, in combinatie met internet-of-things (IoT)-sensoren en kunstmatige intelligentie, stelt fabrikanten nu al in staat om robots veilig naast menselijke werknemers te laten werken en om condition-based monitoring mogelijk te maken, waarbij netwerken van sensoren ervoor zorgen dat ingenieurs machines kunnen repareren lang voordat ze onherstelbaar stuk gaan. De markt voor edge computing zal volgens analist MarketsandMarkets naar verwachting explosief groeien van 53,6 miljard dollar in 2023 naar 111,3 miljard dollar in 2028, waarbij het industriële internet of things (IIoT) een ‘cruciale’ rol speelt in deze uitbreiding. Naarmate edge computing steeds belangrijker wordt in de sector, zal het een revolutionaire kracht zijn die de manier waarop fabrikanten opereren wijzigt, nieuwe bedrijfsmodellen creëert en de manier waarop de wereld producten maakt en verkoopt, verandert.

Waarom edge computing van belang is bij industriële gegevens  

De reden waarom edge computing tegenwoordig wordt omarmd en een centrale rol speelt in de fabrieken van de toekomst, is snelheid. Industriële gegevens zijn razendsnel. Als het gaat om telemetrische gegevens, tijdreeksgegevens en machinedata is milliseconde-nauwkeurigheid essentieel. Edge computing biedt fabrikanten een welkome snelheidsboost: deze data met hoge snelheid hoeft niet volledig naar de cloud te worden verzonden en vervolgens weer terug te keren naar het industriële apparaat. Bijvoorbeeld, bij predictief onderhoud zullen IoT-sensoren op machines continu monitoren en aangeven wanneer een apparaat gerepareerd moet worden. Omdat de machines voortdurend worden bewaakt en hun gegevens lokaal worden verwerkt, hoeft de informatie niet meerdere keren via de cloud te worden verstuurd en weer terug. Statusupdates zijn veel efficiënter en betrouwbaarder, worden sneller aan besluitvormers geleverd en verminderen het risico op cloudstoringen of externe storingen.

Edge computing is van cruciaal belang voor dit soort real-time besluitvorming. Als het gaat om de Key Performance Indicators van een fabriek (of dat nu de opbrengstproductie of de apparatuurefficiëntie is), kunnen de berekeningen worden uitgevoerd op fabrieksniveau, waardoor managers direct beslissingen kunnen nemen. De resultaten kunnen nog steeds regelmatig worden doorgegeven aan de bredere onderneming, zodat het bestuur kan zien hoe de fabriek wordt gerund: maar de beslissingen van minuut tot minuut en dag tot dag kunnen worden genomen binnen de fabriek zelf, met behulp van edge computing.

Edge-to-edge connectiviteit

In de productiesector kan edge computing real-time informatie verschaffen over alles, van de prestaties van een machine tot defecten in de productielijn, waardoor fabrikanten de uptime kunnen verhogen, verliezen kunnen beperken en de efficiëntie kunnen laten stijgen. Industriële robots vertrouwen al op edge computing om zich veilig en snel door drukke magazijnen en fabrieken te bewegen.Rapyuta Robotics gebruikt bijvoorbeeld Lenovo ThinkEdge-servers om gegevens heen en weer te sturen naar meer dan 500 robots. Edge computing kan zelfs buiten de fabrieksmuren een impact hebben. Het raceteam Ducati Corse van motorfabrikant Ducati gebruikt 50 Edge-sensoren op zijn motoren om racegegevens vast te leggen, variërend van tractie tot temperatuur, en stuurt deze gegevens terug naar ingenieurs om simulaties uit te voeren van hoe de motoren presteren. 

De convergentie van OT en IT stelt bedrijven in staat om activiteiten te stroomlijnen.

Anthony Sayers, Edge IOT/IIOT Ambassador, EMEA Edge Computing Lenovo.

IoT-technologie biedt fabrikanten ook de mogelijkheid om operationele technologie (OT) en IT-activiteiten te integreren in één homogene omgeving. De convergentie van OT en IT, die vaak wordt beschouwd als de kern van Industrie 4.0, stelt bedrijven in staat om activiteiten te stroomlijnen, de efficiëntie te verhogen, de besluitvorming te verbeteren en nieuwe kansen te ontgrendelen.   

Met alles van sensoren op de fabrieksvloer tot industriële robots die met elkaar verbonden worden, zullen Internet of Things-apparaten worden verweven met edge computing, wat resulteert in een naadloos web van onderling verbonden apparaten. Dit biedt fabrikanten een nieuw inzicht in hun bedrijf.

Edge-to-edge connectiviteit biedt managers de mogelijkheid om on-premises softwareoplossingen te implementeren, waardoor een zelflerend ecosysteem ontstaat waarin gegevens van machine naar machine stromen, worden verwerkt en fabrikanten in staat stelt om sneller betere beslissingen te nemen. Als we verder kijken dan de fabriek, bieden de gegevens die worden geleverd door edge computing en IoT-apparaten fabrikanten een basis om hun ‘smart factories’ te verbinden met het bredere bedrijf, door verbinding te maken met de toeleveringsketen, materiaalinkoop en onderzoek en ontwikkeling. Dit kan nieuwe perspectieven bieden en mogelijk nieuwe bedrijfsmodellen aan het licht brengen.

Nieuwe manieren om goederen te maken

‘Smart factories’ werken met gegevens, worden gevoed door edge computing en kunstmatige intelligentie en zullen nieuwe manieren mogelijk maken om over het hele productieproces na te denken, waaronder ‘manufacturing als een service’. Dit houdt in dat organisaties de productie kunnen uitbesteden, waarbij ze betalen via een ‘as-a-service’-model, net zoals bedrijven dat tegenwoordig doen voor de aanschaf van software en computerhardware. 

Voor fabrikanten zal ‘manufacturing as a service’ samenwerkingsmodellen bevorderen, installatietijden verkorten en problemen met gegevensbeveiliging en toegankelijkheid aanpakken. Dit zorgt voor een lagere toetredingsdrempel in de hele productiesector, wat betekent dat bedrijven niet per se hoeven te investeren in fabriekshardware om hun producten van de tekentafel naar de handen van de consument te brengen. 

In de toekomst kunnen fabrieken misschien alles bouwen, of zelfs consumenten de optie bieden om producten op maat te laten maken. Een fabriek, uitgerust met IoT-sensoren en volledig softwaregedefinieerd, zou zijn productielijnen kunnen omschakelen van het bouwen van auto’s de ene week naar het bouwen van laptops de volgende. Dit werkt samen met andere opkomende trends, zoals klanten die hun eigen producten willen aanpassen en ontwerpen, waarbij verbonden fabrieken in staat zijn om producten te creëren volgens de exacte specificaties die worden gevraagd.

De fabriek van de toekomst

Edge computing wordt het fundament van de fabrieken van de toekomst en zal een ingrijpende verandering in de productie teweegbrengen. Netwerken van sensoren, robots en edge computing zullen de basis vormen van echt datagestuurde productie, waarbij de inzichten die worden geboden door edge computing en AI zullen helpen om de manier waarop productie werkt opnieuw vorm te geven. Benaderingen zoals ‘manufacturing as a service’ en ‘edge-to-edge’ connectiviteit zullen de sector transformeren, waardoor het voor organisaties eenvoudiger wordt om producten op de markt te brengen en het sneller wordt voor fabrikanten om te reageren op consumentenvraag. De fabriek van de toekomst zal intelligent zijn: en edge computing zal de innovaties ervan aandrijven.


Dit is een ingezonden bijdrage van Anthony Sayers, Edge IOT/IIOT Ambassador, EMEA Edge Computing bij Lenovo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home