Samsung Galaxy S23 review: klein maar toch heel fijn

De kleinste telg van de Samsung Galaxy S23-familie biedt als een van de weinige smartphones topprestaties in een klein pakket.

Neem onze review van de Samsung Galaxy S22 erbij van vorig jaar, voeg daar een betere batterij, iets snellere chip en een hogere prijs aan toe, en je bent klaar. Iets te kort door de bocht? Eigenlijk niet, want de Samsung Galaxy S23 (949 euro inclusief btw) verschilt amper van zijn voorganger.

Het belangrijkste pijnpunt, de batterijduur, is dit jaar weggewerkt dankzij een grotere batterij en energiezuinigere chip. Het verschil is zo groot dat we dit toestel liever aanraden dan zijn voorganger, ondanks de hogere adviesprijs.

Omdat het toestel bijna identiek is aan de S22, stel ik voor dat je onze uitgebreide review leest voor details rond foto’s, schermkwaliteit en algemene afwerking. In deze review van de Samsung Galaxy S23 gaan we dieper in op de details waarin beide sterk verschillen. Wie benieuwd is naar het topmodel, kan onze Galaxy S23 Ultra review hier lezen.

Weg Exynos, hallo Snapdragon

De belangrijkste verbetering is zonder twijfel de chipwissel die Samsung doorvoerde. Vorig jaar kregen we in Europa als enige ter wereld nog een Exynos-chip in de S22-toestellen, een chip uit eigen stal. De rest van de wereld kreeg een chip van Qualcomm.

Doorheen de jaren kon Samsung niet het ontwikkeltempo van Qualcomm volgen, wat resulteerde in een prestatieverschil op grafisch niveau en mindere batterij-optimalisaties. Dit jaar gooit Samsung de handdoek in de ring en werkt het wereldwijd enkel nog met Qualcomm-chips in de S23-toestellen.

Binnenin zit er nu een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 die vooral met zijn GPU een forse boost geeft vergeleken met de S22. Daarnaast is de chip ook een pak zuiniger dankzij de geïntegreerde 5G-connectiviteit in plaats van een aparte 5G-chip in de Exynos-modellen vorig jaar.

Laat je trouwens niet foppen door het label dat Qualcomm deze chips speciaal heeft geoptimaliseerd voor de Samsung Galaxy S23. Het gaat om een miniem hogere kloksnelheid in één kern (van de acht). Dit zie je amper ziet in de benchmarks, laat staan dat je het voelt.

Topprestaties

Wat betreft prestaties kunnen we weinig opmerken aan de nieuwste Qualcomm-chip. Net zoals bij de S23 Ultra al het geval was, presteert de S23 uitstekend. Net als overigens de rest van de Android-toptoestellen dit jaar die allemaal deze chip (zullen) omarmen.

Heb je zoveel rekenkracht nodig? Nee, tenzij je je toestel ook graag gebruikt om grafisch intensieve 3D-spellen te spelen. Bij elke nieuwe topchip voert Qualcomm prestatieverbeteringen door, maar sleutelt het ook aan de efficiëntie. De combinatie van beide betekent dat een telefoon voor hetzelfde werk minder hard moet werken, en dus zuiniger wordt. Hoeveel zuiniger lees je later in deze review.

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 wordt overigens heel snel warm wanneer je maximale prestaties vraagt. Na een paar minuten merken we dat de S23 terugvalt op 75 procent van de prestaties om de maximumtemperatuur te beperken. Nog steeds ruim voldoende in nagenoeg elke situatie.

Zoals we al aanhaalden, leveren de Qualcomm-chips betere 3D-prestaties dan de Exynos-variant van Samsung in de S22-reeks van vorig jaar. Handig voor wie graag high-end 3D-spellen speelt, al de rest hoeft zich weinig zorgen te maken omdat de prestaties vandaag meer dan hoog genoeg liggen voor dagelijks gebruik.

Prima camerakwaliteit

Een handvol foto’s in deze review, voor meer details kan je terecht in de S22 review van vorig jaar. De Samsung Galaxy S23 maakt gebruik van identiek dezelfde camera’s: 50 MP hoofdcamera (f/1.8, OIS), 10 MP telefoto (f/2.4, 3x optische zoom) en 12 MP groothoekcamera (f/2.2).

Samsung heeft voor de S23-modellen een aantal software-extra’s doorgevoerd, maar die rollen op dit ogenblik al grotendeels naar de vorige generatie uit zodat beide zo goed als identiek presteren.

De resultaten van vorig jaar waren al uitstekend. De S23 trekt die lijn door en levert in het beperkte speelveld van compacte Android-telefoon met zijn 6,1 inchscherm het beste resultaat van allemaal.  

Veel te lang laden

De grootste verandering, naast de nieuwe Qualcomm-chip, is de grotere batterij in de Samsung Galaxy S23. Er is nu plaats voor 3.900 mAh, ruim 200 mAh meer dan zijn voorganger ondanks dat beide hetzelfde formaat hebben. Optimalisatiewerk aan de binnenkant door Samsung levert extra batterijduur op. Dat gekoppeld aan een zuinigere Qualcomm-chip resulteert in een forse stap voorwaarts vergeleken met de S22.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Voor een kleine telefoon levert de S23 uitstekende batterijprestaties. Helaas zijn we minder lovend over de oplaadsnelheid, die (opnieuw) dramatisch is. In een tijdperk waar een budgettelefoon van 300 euro drie keer zo snel oplaadt dan een toptoestel van bijna 1.000 euro, kunnen we dit niet snappen. Samsung noemt 25 watt al jaren ‘snelladen’, iets waar we telkens op de redactie om moeten lachen.

Wie dit budget geeft aan een telefoon, zou niet een half uur moeten wachten om de kaap van 50 procent te ronden. Elk andere smartphonefabrikant die in dit prijssegment Android-toestellen levert, doet (veel) beter. Dat Samsung geen lader in de doos stopt, mag geen excuus zijn om een hogere laadsnelheid niet te ondersteunen.

Met voorsprong het grootste minpunt van dit toestel, zeker voor personen die een keer hebben geproefd van die snellere laadtechnologie. In plaats van ’s nachts te laden, stop je snel bij het ontbijt een kwartier je toestel in het stopcontact. Bij elk ander Android toptoestel kom je hiermee ruimschoots toe tot de dag erop. Met de Samsung Galaxy S23 niet, wat je terug naar traditionelere manieren laat teruggrijpen. Snel in een noodgeval wat batterij bijtanken zit er ook niet in.

Conclusie

Zo eindigen we de review van de S23 op een negatieve noot. We zijn heel erg fan van dit toestel, maar dat traag laden is een doorn in het oog. Wie niet beter kent, mist niets. Heb je er wel eens van geproefd, dan is dit ontoelaatbaar in een toptoestel dat bijna duizend euro kost.

Kan jij je daarover zetten? Dan is de Samsung Galaxy S23 (949 euro inclusief btw) de beste ‘kleine’ Android-smartphone die je vandaag kan kopen. Zeker voor professionals is er met de beveiligde Knox-omgeving geen concurrentie. De betere batterijduur veegt het éne grote pijnpunt van zijn voorganger weg. Zonde dat het andere grote pijnpunt van de trage laadsnelheid wordt genegeerd.

.pro’s

  • Compacte topprestaties
  • Uitstekende camera
  • Lange batterijduur
  • Premium afwerking
  • Mooi scherm

.contra’s

  • Heel erg traag laden
  • Prijzig

De Samsung Galaxy S23 is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, crème en lila. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 949 euro. Voor 8 GB RAM en 256 GB opslag betaal je 1.009 euro. Exclusief in de online winkel van Samsung kan je twee andere kleuren configureren: grafiet en limoen. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S23 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 1 februari 2023 met Android 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home