Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 review: flexibel, snel en met een vleugje AI

Terwijl de concurrentie inloopt op de Galaxy Book-lijn met eveneens prachtige OLED-schermen, blijft Samsung ook niet stilzitten. Wie een dunne, lichte en toch krachtige 16 inchlaptop zoekt, is hier aan het juiste adres.

Al sinds zijn intrede op de Europese markt in 2022 maakt Samsung indruk met de Galaxy Book-laptopreeks. Vooral de bloedmooie OLED-schermen waren showstoppers. In 2023 gold dat ook nog, maar schoot de concurrentie stilaan wakker. Dit jaar staat iedereen op scherp, wat het voor Samsung moeilijker maakt om op te vallen.

De Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 (vanaf 1.735 euro excl. btw) stopt alles in een competitief pakket met een minimalistische uitstraling. Nieuw dit jaar is het vleugje AI dat je erbij krijgt dankzij de Intel Core Ultra-chip aan boord van het toestel.

Alles tezamen is deze laptop een prima plaatje, maar dat was ie vorig jaar ook al. Aan jou om te kiezen of je wenst mee te surfen op hype rond AI-pc’s.   

Dezelfde designfilosofie

Samsung houdt vast aan zijn designfilosofie en wijzigt bijzonder weinig aan de buitenkant. Dat is niet per sé een slecht idee, we waren tenslotte erg onder de indruk van de Galaxy Book 3 Pro vorig jaar. Het grote touchpad bedient heel prettig en de metalen behuizing voelt bijzonder stevig aan. Samsung doet geen MIL-STD-tests, waardoor we niet echt zeker zijn van de stevigheid op lange termijn.

Het cijfer 360 doet al vermoeden dat het om een model met 360 gradenscharnier gaat met aanraakscherm. Samsung stopt een Stylus in de doos die werkt op basis van Wacom-technologie met een ingebouwde digitizer. Hiermee heb je geen batterij in de stylus nodig. De pen werkt prettig, maar helaas is er geen houder in de behuizing.

We achten de kans groot dat actieve pengebruikers daardoor de stylus in een mum van tijd kwijt zijn, tenzij ze een laptophoes kopen met ruimte voor de pen.

Wat betreft connectiviteit kunnen we alleen maar blij zijn. Ondanks het dunne chassis vinden we terug: 2x USB-C (Thunderbolt 4), 1x USB A (USB 3.2), 1x HDMI (2.1), een microSD-kaartslot en een hoofdtelefoonaansluiting. Enig klein detail: beide USB-C-poorten zitten aan één kant. In een ideale wereld zit er aan elke kant één voor extra flexibiliteit wanneer je met een docking station of USB-C-monitor werkt.

Sprankelend OLED-scherm

Het paradepaardje van elke high-end Galaxy Book de afgelopen jaren was het OLED-scherm, en dat is nu niet anders. Vergeleken met vorig jaar is er weinig veranderd. Het 16 inchscherm heeft nog steeds een resolutie van 2.880 x 1.800 pixels (16:10-ratio) met een vlotte refresh rate van 120 Hz.

Een van de weinig nadelen aan OLED is dat de maximale helderheid niet heel hoog ligt. Hier valt het overigens nog best mee: 398 nits. Dat is genoeg in een heldere omgeving met matig zonlicht, maar buiten gebruiken is geen optie. De glossy afwerking van het scherm is sowieso geen cadeau.

Het scherm heeft een ruim kleurbereik van 170 procent sRGB, 114 procent DCI-P3 en 77 procent AdobeRGB. Professionals die binnen DCI-P3 werken, kunnen rekenen op een degelijke standaardkalibratie uit de fabriek.

We meten een DeltaE van 2,6 qua kleur en 3,5 voor de witbalans. Elke DeltaE-waarde onder de 2 is uitstekend voor professioneel creatief werk. Het OLED-paneel is kwalitatief genoeg: met een colorimeter daalt de DeltaE-waarde snel. De grootste boosdoener is de standaard kleurtemperatuur van 7.053 Kelvin. 6.500 Kelvin is ideaal, wie daar op mikt met zijn colorimeter kan prima verder.

Intel Core Ultra

De Intel Core Ultra 7 155H is één van de krachtigere chips uit Intels nieuwe Core Ultra-gamma. De processor heeft zestien rekenkernen waarvan zes P-kernen met multithreading, geklokt op 1,4 GHz maar met een boostcapaciteit tot 4,8 GHz.

De ‘H’ in de naam illustreert dat deze processor niet de zuinigste is uit de Intel line-up, al heeft de chip een erg variabel TDP dat tussen de 28 watt in de basis en 115 watt aan de bovenste limiet zit. Hoe deze CPU presteert, hangt in de praktijk dus sterk af van hoe succesvol Samsung de chip in het chassis geïntegreerd heeft.

Tijdens onze tests zien we een korte piek naar 3,5 GHz, met een snelle val naar 2 GHz waar de klokfrequentie stabiliseert. Ook de E-kernen doen hun werk, en stabiliseren na een tijdje rond de 1,7 GHz. Alles samengeteld krijg je zo veel pk’s van deze Core Ultra 7 155H en dat zien we in de benchmarks.

Gekeken op een enkele kern is deze chip niet zoveel straffer dan zijn voorgangers, maar wanneer alle kernen samenwerken overtreft de CPU ruimschoots de klassieke Core i7-1355U van vorig jaar.

De Core Ultra 7 155H in deze Galaxy Book Ultra en een stevig werkpaard dat voldoende kracht levert voor occasionele foto- en videobewerking, rendering, en workloads met een bescheiden grafische component.

lees ook

Intel Core Ultra of AMD Ryzen: welke CPU kies je best voor je laptop?

Batterijduur en oplaadtijd

Een OLED-scherm, krachtige prestaties en een dun chassis matchen vaak niet met een goede batterijduur. De Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 bewijst het tegendeel en presenteert sterke cijfers. Wie de hele dag videobelt in Microsoft Teams of Zoom (met de uitstekende 1080p-webcam), haalt het einde dag van de werkdag nipt niet zonder stopcontact in de buurt.

Wie lichter kantoorwerk heeft of niet de hele dag videobelt, komt gemakkelijk rond zonder stroom. Wel fijn: zelfs onder druk tijdens benchmarks of videoconferenties is de ventilator behoorlijk stil.

Een van de weinige minpunten is de zogenaamde ‘snellaadtechnologie’ die in deze laptop zit. Net zoals Samsung na al die jaren achterop hinkt bij de smartphones op vlak van oplaadsnelheid, is dat in het laptopsegment niet anders. Meer dan een uur wachten tot de batterij halfvol is, zou niet mogen in deze prijsklasse. Als andere merken dat in de helft van de tijd kunnen, moet je opnieuw naar de tekentafel.

Conclusie

Samsung had vorig jaar al orde op zaken gesteld met zijn Galaxy Book-reeks en trekt die lijn door. De Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 (vanaf 1.735 euro excl. btw) is een topmodel dat enkel moet onderdoen voor de Ultra-variant omdat daarin een aparte Nvidia grafische kaart zit voor GPU-rekenkracht.

Wie dat niet nodig heeft, een groot 16 inch aanraakscherm prettig vindt en af en toe graag met een stylus werkt, is hier aan het juiste adres. Het beste adres eigenlijk, want dezelfde schermkwaliteit, specificatielijst en algemene balans van configuratie vind je op dit ogenblik nergens anders. Al die AI-snufjes die Intel en Samsung van de daken roepen? Trek je daar (nog) niets van aan, hiermee zit je goed.

Geteste configuratie: Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 (NP960QGK) met Intel Core Ultra 7 155H, 16 GB RAM, 512 GB NVMe SSD, Intel Arc Graphics, glossy touch oledscherm (2.880 x 1.800 pixels), Windows 11 Home.

.pro’s

  • Groot en mooi OLED-scherm
  • Heel goede, lichte stylus
  • Krachtige Intel Core 7 Ultra-chip
  • Dun en licht chassis voor een 16 inchlaptop

.contra’s

  • Stylus past niet in de laptop
  • Opladen duurt te lang
  • Prijzig

Garantie: standaard 2 jaar carry-in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home