HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe review: korting, maar met een addertje

Hetzelfde toestel, 130 euro korting: deal? Niet echt, een addertje onder het gras bezegelt je lot voor altijd.

Een blik op de HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe (314 euro excl. btw) toont een traditionele zwart-wit laserprinter met een kleine voetafdruk die op zowat elk kantoor past. Het toestel kan dubbelzijdig printen en er is een scanner met feeder bovenaan om documenten te digitaliseren of te kopiëren. Alles lijkt te kloppen, maar in het typenummer zit een belangrijk engagement dat de hele levensduur van de printer geldt.

Elke HP-printer met de letter e achteraan is een HP+ printer. In dit specifieke geval wordt het pakket extra interessant gemaakt door een directe korting van 90 euro op het standaardtoestel dat niet HP+ is recht uit de doos.

Alleen maar originele HP-toner

Extra korting voor hetzelfde toestel klinkt aanlokkelijk, maar HP+ betekent veel meer dan je denkt. De belangrijkste beperking dat je enkel originele HP-toner mag gebruiken. De HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe moet ook continu met het internet verbonden zijn, of de printer weigert dienst. Je hebt tot slot verplicht een HP+ account nodig om de printer te installeren.

Wie deze printer rechtstreeks bij HP koopt, krijgt een duidelijke melding dat de drie bovenstaande vereisten aan HP+ vasthangen en dat de printer niet bruikbaar is zonder. Je kan er in principe niet naast kijken wanneer er zo’n banner naast de printer staat:

HP Plus logo banner

De online winkel van HP toont dat transparant, maar andere webshops niet. Bij Coolblue moet je op ‘Toon meer’ klikken om de waarschuwing te zien, wat een heel smerige tactiek is. Andere webshops schrijven het in kleine letters ergens in de algemene tekst. Niemand bericht er duidelijk over, tot onze spijt. HP moet hier voorwaarden aan stellen, of het riskeert heel wat ontevreden klanten die pas na aankoop verplicht met HP+ worden geconfronteerd.

Wat is HP+?

Voor we met de evaluatie van de printer starten nog even een woordje over HP+ om alles duidelijk te maken. De meerwaarde van HP+ schuilt in vijf componenten: één jaar extra garantie, betere security, een slimme app, flexibel printen en een groen initiatief dat jouw printgedrag compenseert. Die eerste is de eenvoudigst om uit te leggen: registreer je printer binnen HP+ en ontvang één jaar extra fabrieksgarantie. Hiermee vindt HP het warm water niet opnieuw uit, tal van fabrikanten volgen die strategie voor één jaar extra garantie na registratie van het toestel, maar het blijft een handige extra.

HP LaserJet Pro MFP 3102fdw

De rest van de slimme functies vind je terug in de HP Smart-app die onder HP+ extra mogelijkheden meekrijgt. Dat omvat het security-gedeelte waarbij de printer rechtstreeks met de HP-cloud is verbonden en regelmatig een check doet om te zien of je toestel nog wel veilig is geconfigureerd. Bij connectiviteitsproblemen over wifi zoekt de printer automatisch naar de beste oplossing om beschikbaar te blijven. HP+ komt verder met de mogelijkheid om buitenshuis te printen.

Een ander onderdeel van HP+ heeft wel en niet te maken met printen: Forest First Printing. Hiermee wordt elke pagina die je afdrukt gecompenseerd door het onderhoud van bestaande bossen en het aanplanten van nieuwe, ongeacht welk type papier je gebruikt. Het principe is niet nieuw; binnen het zakelijke Managed Print Services werkt HP al langer met een Forest First-strategie die gelinkt is aan het gebruik van specifiek HP-papier.

Degelijke hardware

Genoeg over HP+, wie daar geen zin in heeft kan ook het traditionele model kopen (HP LaserJet Pro MFP 3102fdw, 405 euro excl. btw). Beide modellen zijn identiek qua hardware en presteren hetzelfde.

HP LaserJet Pro MFP 3102fdw

HP doet sterk zijn best om het totale formaat van de zwart-wit laserprinter binnen de perken te houden. Met een voetafdruk van 418 x 398 x 313 mm past de HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe op zowat elk kantoor. De scanner biedt ruimte voor een A4-vel en heeft een glasplaat waarvan de rand ook de rand van de klep is om alles compact te houden.

In de papierlade is er ruimte voor 250 vellen, de feeder om documenten te scannen ondersteunt tot 50 vellen. De papierhouder waar de vellen in rollen na afdruk is heel prettig om mee te werken. Je kan eenvoudig honderd vellen of meer in één beurt afdrukken en toch netjes oppikken van de printer na afloop.

Het kleine aanraakscherm reageert snel en duidelijk, net zoals op je smartphone. De resolutie had gerust wat hoger gemogen, maar het blijft uiteindelijk een printer. Alles verschijnt duidelijk in beeld, HP werkt met aangename kleuren om duidelijk de verschillende opties te tonen.

HP LaserJet Pro MFP 3102fdw

Bijzondere installatie dankzij HP+

De installatie van de printer is behoorlijk apart. Je start eerst met verbinding te maken met een draadloos(of bekabeld) netwerk. Pas daarna kan je de rest van de stappen doorlopen. Dat heeft met HP+ te maken: een traditionele printer heeft die verplichte stap niet nodig.

Na koppeling krijg je een code op het kleine scherm te zien en een webadres waar je naartoe moet surfen. Maak daar je HP+-account aan en doorloop alle stappen. We worden tijdens dat proces bijna verplicht om zes maanden lang gratis HP Instant Ink te nemen. Ergens is een kleine optie voorzien om dat niet te nemen. Wanneer je daarop klikt, krijg je nogmaals een grote waarschuwing dat deze promotie binnen 14 dagen na activatie vervalt.

Een abonnement op HP Instant Ink kan in sommige gevallen interessant zijn. De zes maanden gratis printen zijn alvast meegenomen, maar vergeet zeker daarna het abonnement niet op te zeggen als het niet naar je zin is. Lees hier onze uitgebreide review van HP Instant Ink.

Nadat alles rond HP+ achter de rug is, kan je via de Microsoft Store de HP Smart-app installeren op Windows 10 en Windows 11 om de printer optimaal te gebruiken.

Uitstekende afdrukkwaliteit en printsnelheid

Over de afdrukkwaliteit kunnen we heel duidelijk zijn: uitstekend. Tot een tekengrootte van vijf punt is de tekst foutloos, terwijl tot drie punt de tekst leesbaar is wanneer je goed kijkt. Aangezien het een zwart-wit laserprinter is, moeten we de fotokwaliteit niet uitgebreid beoordelen. Zwart-witfoto’s zien er opvallend goed uit met heel wat grijsgradaties. Hier en daar zien we een fijne iets lichtere lijn, maar voor bijvoorbeeld PowerPoint hand-outs presteert de HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe heel erg goed.

Ook qua snelheid geen opmerkingen. De laserprinter staat bliksemsnel klaar en heeft uit slaapstand iets meer dan zeven seconden nodig. Van zodra de printer warm is, rolt het eerste vel er al na vijf seconden uit. Tien vellen enkelzijdig drukken duurt 20 seconden, een handleiding (17 pagina’s) met wat screenshots duurt 33 seconden. In theorie kan de printer 33 pagina’s per minuut verwerken, wat ons plausibel lijkt.

lees ook

HP evolueert en blijft hameren: ‘Wij zijn geen pc-bedrijf’

Kopiëren gaat even vlot: negen seconden of je nu het document op de scanplaat legt of via de feeder. Recto verso printen duurt tien seconden per vel. Dat zijn allemaal uitstekende cijfers voor een kantoorprinter: niemand wacht graag op een printopdracht en dat zal bij de HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe zelden het geval zijn.

Dure toner, abonnement is goedkoper

Aangezien je in deze printer enkel originele HP-toners kan installeren, heb je geen andere keuze en moet je het met onderstaande printkosten doen.

Capaciteit tonerKost per pagina
Zwart1.500 vellen3,17 eurocent
Zwart XL4.000 vellen2,32 eurocent
Alle prijzen zijn exclusief btw

Beide toners vinden we eerlijk gezegd wat aan de dure kant, zeker gezien de hoge kostprijs van het toestel. Hier lijkt het overduidelijk dat HP de gebruiker richting zijn Instant Ink-abonnement wil duwen. Daarmee kan je namelijk veel goedkoper printen, terwijl je nooit per ongeluk zonder inkt komt te zitten. Bekijk hieronder de prijzen van de verschillende formules.

Prijs per maandPagina’s per maandKost per pagina
1,65 euro503,28 eurocent
3,30 euro1003,28 eurocent
11,56 euro4002,89 eurocent
16,52 euro8002,07 eurocent
21,48 euro1.5001,43 eurocent
Alle prijzen zijn exclusief btw

Conclusie

In zijn totaliteit snappen we waarom HP deze printer aanbiedt in een HP+ model waarmee je extra korting krijgt. In tandem met een HP Instant Ink-abonnement print je hier goedkoper mee dan wanneer je traditioneel toner koopt. Alles aan dit pakket klopt, maar dat betekent daarom niet dat HP toners van huismerken mag blokkeren. We snappen het businessmodel van HP wel, maar echt sympathiek is het niet. Op termijn kan je hier een verkeerde perceptie kweken als fabrikant.

Dat terzijde is de HP LaserJet Pro MFP 3102fdwe een uitstekende zwart-wit kantoorprinter. We kunnen er niets op aan merken, behalve dat de hogere aankoopprijs niet zorgt voor goedkopere tonerkosten. Die blijven hoog, wat je richting HP Instant Ink dwingt. Dat is een gebruiksvriendelijke optie, maar wie liever de controle houdt over zijn eigen afdrukken en goedkoop wil printen, kijkt beter naar de HP Smart Tank 7005 All-in-One inkjetprinter die tot drie keer goedkoper afdrukt.

.pro’s

  • Compact formaat
  • Snel en haarscherp
  • Installatiegemak
  • HP Instant Ink als betaalbaar alternatief

.contra’s

  • HP+ verplicht originele toner
  • Heel dure tonerprijzen

Standaardgarantie: Drie jaar collect & return ondersteuning in de Benelux, één jaar meer dan normaal dankzij HP+.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home