HP+ omarmt slim printen, extra garantie en een groen thema

HP OfficeJet Pro 8024

HP+ biedt een extra jaar fabrieksgarantie op je printer, zes maanden gratis HP Instant Ink, tal van security-opties, extra functies voor gebruiksgemak en een groen thema onder de noemer ‘Forest First Printing’. Dat allemaal krijg je voor de prijs van 0 euro. Waar is het addertje?

De printermarkt geniet van een hoogconjunctuur. De verkoop van thuisprinters steeg met 7 procent jaar op jaar en HP doet beter door 12 procent te klimmen. Het aantal Instant Ink-abonnees is met 60 procent gegroeid het afgelopen jaar. Tijd om het ijzer te smeden nu het nog heet is. Het resultaat is HP+, een optionele extra dienst die je gratis kan activeren.

Om verwarring te vermijden: HP+ staat los van HP Instant Ink, het printabonnement waar we vorig jaar lovend over waren. Je krijgt bij de registratie van HP+ wel zes maanden gratis HP Instant Ink om de dienst uit te proberen. Daarna kan je kiezen om door te gaan met de abonnementsformule of niet. Alle prijzen en hoeveel je kan printen per maand vind je hier.

Security voorop

De meerwaarde van HP+ schuilt in vijf belangrijke componenten: extra garantie, security, een slimme app, flexibel printen en een groen initiatief dat jouw printgedrag compenseert. Die eerste is de eenvoudigste om uit te leggen: registreer je printer binnen HP+ en ontvang één jaar extra fabrieksgarantie. Hiermee vindt HP het warm water niet opnieuw uit, tal van fabrikanten volgen die strategie voor één jaar extra garantie na registratie van het toestel, maar het blijft een handige extra.

De rest van de slimme functies vind je terug in de HP Smart-app die onder HP+ extra functies meekrijgt. Dat omvat het security-gedeelte waarbij de printer rechtstreeks met de HP-cloud is verbonden en regelmatig een check doet om te zien of je toestel nog wel veilig is geconfigureerd. Bij connectiviteitsproblemen over wifi zoekt de printer automatisch naar de beste oplossing om beschikbaar te blijven. Het onderdeel Smart Security helpt bij de detectie en preventie van malware-aanvallen. Dat vind je enkel in HP+ terug, niet in de standaardinstellingen van de HP-printer.

HP OfficeJet Pro 8024

Extra handig is de private pick-up optie binnen HP+ waarmee je handig via de app en de bluetooth-functie van je smartphone aan pull-printing kan doen. Ben je in de buurt van de printer, dan wordt jouw opdracht afgedrukt. Zo kan je voorkomen dat tussen je professionele documenten of schoolopdrachten ineens een kleurplaat van de kleinste zit.

Overal veilig printen

Een andere functie binnen HP+ is de mogelijkheid om native buitenshuis te printen. Slimme printers werken vandaag vaak met een specifiek e-mailadres waar je een bestand naar moet sturen om te printen wanneer je niet lokaal kan printen. HP+ lost dat op met cloudconnectiviteit van de printer waardoor die altijd klaar staat als een native printer via de HP Smart-software of app.

Daarnaast lanceert HP de dienst Smart Advance, waarmee het extra scanfunctionaliteiten aanbiedt. Elke HP+ klant krijgt deze extra dienst gratis gedurende de eerste 24 maanden van gebruik waarna het een betalende dienst wordt. Dit omvat het bewaren van gescande bestanden als een doorzoekbare PDF, het verwijderen van perforatiegaten en het correct afvlakken van de pagina zonder schaduw wanneer je een pagina uit een boek scant.

Gezien de beperkte extra functies van Smart Advance, OCR uitgezonderd, is het functiepakket vandaag nog veel te licht om hiervoor een extra prijs te vragen. Aan HP om de dienst verder uit te breiden om het wel de moeite waard te maken.

Ecologisch printen

Een belangrijk onderdeel van HP+ heeft wel en niet te maken met printen: Forest First Printing. Hiermee wordt elke pagina die je afdrukt gecompenseerd door het onderhoud van bestaande bossen en het aanplanten van nieuwe, ongeacht welk type papier je gebruikt.

We hebben vier plekken in de wereld geselecteerd waar we ons engageren: VS, Brazilië, Ierland en China.

Hans Van Barel, Country Category Manager Printing Benelux

“We hebben vier plekken in de wereld geselecteerd waar we ons engageren: VS, Brazilië, Ierland en China”, zegt Hans Van Barel, Country Category Manager Printing Benelux. “We planten niet alleen bomen maar bewaren het volledige ecosysteem van de geselecteerde bossen. Het principe is niet nieuw; binnen het zakelijke Managed Print Services werken we al langer met een Forest First-strategie die we linken aan het gebruik van specifiek HP-papier. Nu breiden we dat uit naar elk type papier en hanteren we een Forest Positive-strategie die beschikbaar is voor kleine bedrijven, eenmanszaken en consumenten.”

Daar is het addertje

Veel geven zonder daar iets in ruil voor te krijgen, zo blijft de business niet draaien. Wie intekent op het gratis aanbod van HP+, wordt tegelijk verplicht om enkel met originele HP inkt of toner te werken. Inkt van goedkopere huismerken zullen niet meer in je printer functioneren wanneer je HP+-klant bent.

Wie van plan is om een HP Instant Ink-printabonnement te nemen, hoeft zich geen zorgen te maken. Daar krijg je sowieso altijd originele HP-inkt proactief thuisgestuurd wanneer de inkt bijna op is. Wie na de zes maanden gratis proefperiode niet intekent op het printabonnement, moet vanaf dan altijd originele HP-inkt blijven kopen. Alle andere voordelen van HP+ behoud je natuurlijk ook.

Goedkoper instappen in laser

Om in aanmerking te komen voor HP+, heb je een compatibele printer nodig. Wie recent een nieuw toestel kocht of niet goed zijn huiswerk doet in de toekomst in de winkel, moeten we teleurstellen. Je moet op zoek naar een kleine letter ‘e’ achteraan het productnummer. Zo lanceert volgende maand onder andere de HP OfficeJet Pro 8000e-reeks en binnen het lasergamma de fonkelnieuwe HP LaserJet M200e-reeks.

“Wie een inkjetprinter koopt, doet bij de aankoopprijs geen voordeel wanneer je HP+ neemt als dienst”, zegt Tommy De Crom, Belux Category Manager Printing bij HP België. “Je moet direct bij de eerste ingebruikname beslissen om HP+ te activeren, daarna is het niet meer mogelijk.” Hij benadrukt dat de klant goed door HP wordt geïnformeerd tijdens het registratieproces wat HP+ inhoudt. “Na de activatie heb je zeven dagen de tijd om de testperiode van 6 maanden Instant Ink bovenop HP+ te activeren.”

Je moet direct bij de eerste ingebruikname beslissen om HP+ te activeren, daarna is het niet meer mogelijk.

Tommy De Crom, Belux Category Manager Printing bij HP België

Voor de laserprinters kiest HP voor een andere aanpak. Hier moet je bij de aankoop al kiezen of je een toestel koopt met HP+ of zonder. Wie voor HP+ kiest, krijgt een goedkoper geprijsd toestel. Het prijsverschil varieert tussen de 50 en 90 euro en is een logische keuze voor HP om klanten te binden aan originele HP-toners na aankoop.

Een korting lijkt ons de eerste stap richting het toevoegen van printers in een allesomvattend HP+-plan op lange termijn als een as-a-Service-model, maar De Crom tempert onze verwachtingen. “Dat is vandaag niet van toepassing omdat het om toegankelijke printers gaat met een scherpe aankoopprijs. Binnen onze professioneel Managed Print Services-aanbod is leasing wel een oplossing omdat het vaak om duurdere toestellen gaat.”

Conclusie

De wereldwijde lancering van HP+ benadrukt dat de printerfabrikant een belangrijke toekomst ziet in de nieuwe dienst. De tandem met HP Instant Ink is een logische zet, maar we zijn vooral benieuwd hoe de consument, eenmanszaak of kleine zelfstandige zal reageren op het verplichte gebruik van officiële HP-verbruiksmaterialen. Je krijgt er in ruil wel wat voordelen voor terug met onder andere een lagere aankoopprijs voor een laserprinter en andere extra’s.

Voor wie altijd officiële inkt of toner bestelt, is HP+ een no-brainer. De rest zal de rekensom voor zichzelf moeten maken om na te gaan of de gesloten HP-tuin met al het lekkers wel interessant genoeg is.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met HP. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home