HP OfficeJet Pro 9120b review: all-in-one kantoorprinter die van zijn eigen inkt houdt

De HP OfficeJet Pro 9120b is een uitstekende all-in-one-printer, maar wel eentje met een sterretje: enkel HP-inkt kopen, of hij stopt ermee.

In de wereld van printers is het moeilijk om op te vallen wat betreft design. Van alle fabrikanten doet HP wel het meeste zijn best. Dat zien we opnieuw terug bij de HP OfficeJet Pro 9120b (206,53 euro excl. btw), die een strak wit kader combineert met zachte zwarte hoeken.

Innovaties hoef je hier niet te zoeken, wel degelijkheid zonder te veel franjes. HP trekt ook de kar in de printerwereld in de strijd tegen niet-officiële inktcartridges. Alleen originele inkt, anders kan je niet printen. Iets om mee rekening te houden.

Installatie

Beginnen doen we bij de doos die compacter is dan we verwachten van een all-in-oneprinter. Binnenin zit er weinig materiaal: een handige zak om de printer eruit te tillen (9,5 kg), een klein boekje en een stroomkabel. Helaas ook nog piepschuim om de printer vast te houden. Hopelijk kan HP de code snel kraken om, net zoals bij zijn laptops, te werken met 100 procent papier om alles vast te houden.

Van alle printerfabrikanten is HP koning wat betreft de installatie. Alles verschijnt duidelijk op het scherm en de installatie van HP Smart uit de Microsoft Store (op Windows) is simpel en intuïtief. Na vijf minuten rolt je eerste pagina er al uit. Printen kan overal vanaf je telefoon via de HP Smart-app en een HP-account.

Klein, lelijk scherm

De bediening via het kleine 2,7 inch aanraakscherm is bruikbaar. Meer complimenten kunnen we het niet geven. De resolutie is heel beperkt en de dikke schermrand is niet meer van deze tijd. We snappen dat het ‘maar’ een printer is, maar het blijft een doorn in het oog. Het scherm kan je in een hoek kantelen voor een handige bediening zittend of rechtopstaand.

Verbinden kan via wifi (dualband), RJ45 (ethernet) of USB. Voor de twee laatste moet je een eigen kabel voorzien. Zoals de traditie het wil, zitten er bij printers geen extra kabels in de doos.

Klein maar niet onbelangrijk detail: er zit een kleine speaker in de HP OfficeJet Pro 9120b verwerkt. Zo krijg je een heel zacht geluidsignaal wanneer een print is toegekomen, wanneer een scan klaar is, etc. Het lijkt iets klein, maar die extra interactie maakt de beleving wel beter.

Neem maar HP+

De HP Smart-app toont je alle instellingen die je kan wensen. Voor kritieke zaken zoals netwerkinstellingen, moet je de pincode aan de binnenkant van de voorklep ingeven. Op die manier voorkomt HP dat hackers of andere ongewenste bezoekers op je netwerk aan de printerinstellingen kunnen.

De app biedt je verder nog een aantal snelkoppelingen zoals scannen en specifieke instellingen om documenten of foto’s te printen. Als je meerdere printers op kantoor hebt, kan je die in HP Smart allemaal terugvinden. Indien gewenst, kan je die koppelen aan een HP-account.

Deze printer toevoegen aan HP+, is geen optie. Je kan wel de HP OfficeJet Pro 9120e kopen met HP+ en 15 euro besparen. HP Instant Ink, het inkt-abonnement van HP, is wel mogelijk. Daar kies je voor een maandelijks volume, waar een maandbedrag aan vasthangt. HP stuurt je automatisch nieuwe cartridges op zodat je nooit zonder inkt zit. Hoe die prijs zich verhoudt tegenover de printprijs als je zelf de cartridges telkens koopt, lees je straks.

Printkwaliteit

Eerst de printkwaliteit van de HP OfficeJet Pro 9120b beoordelen. Die is eigenlijk uitstekend, niets op aan te merken. Fontgroottes vanaf twee punten zijn al leesbaar. Vanaf vijf punten is de tekst helemaal gaaf. De zwarte letters zijn overal mooi effen en het papier wordt steevast centraal goed vastgehouden voor kaasrechte prints. Dat zien we ook terug in de recto verso-test met mooie resultaten.

Ook voor PowerPoint-handouts is deze printer prima geschikt. De kleurkwaliteit is opvallend hoog zonder fouten zoals lijnvorming. Bij gebruik van fotopapier is de kwaliteit voor ons zelfs goed genoeg om compacte foto’s af te drukken. In de papierlade is er ruimte voor 250 vellen.

De printsnelheid is gemiddeld voor een inktjetprinter. Een pagina printen duurt zeven seconden, tien pagina’s 36 seconden. Uit slaapstand moeten we 17 seconden wachten tot de printer het eerste resultaat klaar heeft liggen. Een volledige PDF-handleiding (17p) met occasionele kleurenbeelden duurt net één minuut. Dat zijn prima cijfers voor een inkjetprinter.

Wispelturige scanner

Kopiëren is vaak uitgelegd in twee zinnen in een printerreview, maar hier hebben we twee alinea’s nodig. Kopiëren via het aanraakscherm werkt niet altijd even goed. Één keer verscheen er een foutmelding, moesten we de printer herstarten en heeft er een herstelling van de firmware plaatsgevonden. Een andere keer moesten we bijna een minuut wachten tot de scan startte. Nog een andere keer werd maar de helft van het papier gescand op de glasplaat.

Zoiets zou niet mogen gebeuren. Na de meest recente firmware-installatie hebben we nog maar één keer een fout opgemerkt, maar het blijft wel een pijnpunt.

Kopiëren (zonder fouten) duurt amper zes seconden via de glasplaat. Vanaf de feeder bovenaan duurt het 16 seconden. Fijne extra: de HP OfficeJet Pro 9120b ondersteunt recto verso scannen. Op de feeder is er ruimte voor 35 vellen.

Prijs per afdruk

De printkosten vallen relatief mee voor een inkjetprinter in deze categorie. Er zijn goedkopere oplossingen, maar dan lijdt de kwaliteit daaronder. Prijs/kwaliteit zit je wel goed met de HP OfficeJet Pro 9120b. Reken op gemiddeld 2,27 eurocent per zwart-witpagina en 8,23 eurocent voor een kleurafdruk. Zwarte inktcartridges hebben een volume van 1.450 pagina’s. Kleur houdt het vol tot 800 pagina’s.

Vergelijken we bovenstaande prijzen met HP Instant Ink, de abonnementsformule van de printerfabrikant, dan krijgen we een interessant resultaat:

HP Instant InkZwart-witKleur
10 pagina’s1,49 euro0,22 euro0,82 euro
50 pagina’s4,99 euro1,13 euro4,12 euro
100 pagina’s6,99 euro2,27 euro8,23 euro
300 pagina’s13,99 euro6,81 euro24,69 euro
700 pagina’s27,99 euro15,89 euro57,61 euro
Prijzen inclusief btw

Wie heel weinig afdrukt per maand, haalt weinig voordeel uit het abonnement. Een hoger volume, zeker wanneer daar veel kleurafdrukken tussen zitten, tillen het voordeel naar HP Instant Ink.

Conclusie

De HP OfficeJet Pro 9120b (206,53 euro excl. btw) is een prima printer, maar eentje met een sterretje. Je moet originele HP-inkt gebruiken. De printer ontvangt regelmatig nieuwe firmware om namaakinkt te herkennen. Wie die ambitie heeft, is hier aan het verkeerde adres.

Net door die veiligheidschip raden we liever de HP OfficeJet Pro 9120e aan. Die is 15 euro goedkoper, heeft HP+ aan boord en wordt geleverd met drie maanden gratis HP Instant Ink indien gewenst. HP+ verlengt je garantie en biedt binnen HP Smart handige extra functies zoals betere beveiliging en de automatische herkenning van scans van onkostenbonnen. HP+ beperkt je wel in het gebruik van originele HP-inkt, maar deze printer doet dat standaard al.

Ga daarom voor de e-variant, en niet de b-variant van deze printer. Je bespaart er wat geld mee voor een betere beleving.

.pro’s

  • Prijs/kwaliteit-verhouding
  • Stille scanner
  • Eenvoudige installatie
  • Compact en mooi design

.contra’s

  • Lelijk kleurenscherm
  • Scanner heeft last van bugs
  • De HP+ variant is interessanter

Garantie: standaard twee jaar carry-in

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home