HP maakt ProBooks wereldwijd stuk met automatische BIOS-update

Verschillende eigenaars van iets oudere ProBook-modellen kunnen niets meer aanvangen met hun toestel, nadat een automatisch doorgevoerde BIOS-update ze onherstelbaar heeft beschadigd. HP is zich bewust van een probleem en onderzoekt de zaak.

Sinds 26 mei klagen eigenaars van verschillende HP ProBook-laptops over een BIOS-update die HP automatisch naar hun toestellen heeft uitgerold. De update maakt de BIOS zelf softwarematig stuk, waardoor de toestellen onbruikbaar worden.

Aanvankelijk bleef HP stil, maar intussen werkt de fabrikant aan het euvel. In een reactie laat HP het volgende weten: “HP is zich bewust van een mogelijk probleem met een onlangs uitgebrachte BIOS-update die gevolgen kan hebben voor de HP ProBook x360 435 G7, HP ProBook 445 G7, HP ProBook 455 G7, HP EliteBook 835 G7, HP EliteBook 845 G7 en HP EliteBook 855 G7. We blijven het probleem onderzoeken en werken nauw samen met de getroffen klanten. Klanten die dit probleem hebben ondervonden, kunnen contact opnemen met HP Support.” Het valt op dat alle modellen waarover HP spreekt, AMD-processors aan boord hebben.

Op het forum van HP laten vooral gebruikers van de HP ProBook 455 G7 van zich horen. Dat toestel kwam in 2020 uit, en valt in veel gevallen net niet meer onder garantie. De ProBook 455 G7 ligt goed in de markt bij kleinere ondernemingen. Hoewel de initiële lancering al even geleden is, blijft de ProBook 455 G7 een relevant toestel. Het is een zakelijk instapmodel, geschikt als werkpaard voor veel profielen van kantoorwerkers. De hardware is bovendien compatibel met Windows 11. De kwalijke bug treft met andere woorden laptops die niet aan vervanging toe zijn.

Op het forum van HP zijn de klachten legio. We zien gebruikers van over de hele wereld die getroffen worden. Vaak zijn ze verantwoordelijk voor meerdere machines. Veel klachten komen uit Europa. Gedupeerden melden dat de ondersteuning van HP in eerste instantie niet erg behulpzaam was, en een dure vervanging van het moederbord voorstelde.

Fout van HP

De fout lijkt echter volledig bij HP te liggen. De oorzaak van de fout is de slechte BIOS-update, die automatisch werd uitgerold via Windows Update en de ondersteuning assistent van HP zelf. HP-laptops zijn traditioneel erg enthousiast met BIOS-updates, en starten de uitrol ervan zelf zonder dat een gebruiker daar veel aan kan doen.

Wanneer de BIOS-update is geïnstalleerd, rapporteren de gebruikers dat hun ProBook 455 G7 niet meer zelf te repareren valt. Het lukt niet om de BIOS met beschikbare tools opnieuw te flashen naar een bruikbare staat.

Het voorval is redelijk pijnlijk, ook al omdat het al geruime tijd aansleepte zonder duidelijke reactie van HP. De aanvankelijke suggestie dat een gedupeerde ongeveer 400 euro zou betalen voor een reparatie van wat HP eigenhandig en ongevraagd heeft stukgemaakt, kan dan ook op niet al te veel begrip rekenen bij de klagers.

Heb jij een ProBook 455 G7 die niet meer werkt? Dan weet je nu waarom. Een oplossing is er helaas nog niet.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 10 juni 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home