HP Smart Tank 7005 All-in-One review: spotgoedkoop printen

HP Smart Tank 700

Door inktflessen te gebruiken in plaats van traditionele inktpatronen, kan je met de HP Smart Tank 7005 heel goedkoop printen in zowel zwart-wit als kleur.

Deze printer presteert uitstekend, maar wat vooral opvalt is de goedkope printkost per pagina dankzij de inktflesjes.

Een printer is vaak niet boeiend, hoe hard de printerfabrikanten ook maar proberen. Van alle merken doet HP wel het meeste zijn best met vaak een modern design en goede software. De HP Smart Tank 7005 (299 euro incl. btw) voegt daar een extra dimensie aan toe: inkt via flesjes in plaats van inktpatronen. Het resultaat is veel goedkoper printen zonder dat je aan kwaliteit of gebruiksgemak moet inboeten.

Het label ‘tot drie jaar inkt in deze doos’ maakt de aankoop extra interessant. Traditioneel zijn de meegeleverde inktpatronen amper gevuld, zodat je al snel nieuwe moet aankopen. HP stopt genoeg inkt in de doos voor 12.000 zwart-witafdrukken en 8.000 kleurafdrukken. Die cijfers klinken allemaal interessant, maar is de printer zelf ook de moeite waard?

Gieten zonder keukenschort

Doorgaans moeten we nooit naar de handleiding grijpen wanneer we een printer installeren. Bij de HP Smart Tank 7005 is dat toch even anders. De papieren handleiding laat zien dat je het toestel moet inschakelen om daarna de HP Smart-app te installeren op je pc. Waarom hebben we die handleiding nodig? Omdat het toestel geen kleurenscherm heeft om extra informatie of installatiestappen te tonen. Na de inschakeling moet je de volgende stappen in de HP Smart-software volgen. Zorg dat je printer in de buurt is, of je jaagt je stappenteller de hoogte in door de talrijke stappen.

HP Smart Tank 7005

Eens je de software installeert en de eerste stappen doorloopt met handig geanimeerde illustraties, komt er het moment dat je de inktflesjes moet ledigen in de desbetreffende reservoirs. Ondergetekende had voor de zekerheid een keukenschort aangetrokken om inktvlekken op de kledij te voorkomen, maar die schrik was ongegrond. De vier reservoirs vullen verloopt naadloos zonder één druppel inkt te morsen.

Het enige moment waar je voorzichtig moet zijn, is wanneer je het zegel verwijderd op de flesjes zelf. Gooi het onmiddellijk in de vuilbak om vlekken op meubels of kledij te voorkomen.

Heel veel inkt in de doos

Denk je dat je klaar bent? Helaas, je moet ook nog de inktpatronen installeren. Dat lijkt raar omdat je net vier flesjes inkt hebt geledigd, maar de cartridges waar de inkt naartoe wordt gepompt, zijn ook nodig. Ze zien eruit als traditionele HP inktpatronen, maar hier zijn ze dus leeg met openingen bovenaan voor de inkt.

De installatie verloopt verder vlot, het hele proces duurt ongeveer tien minuten als je het grondig wil doen. Daarna moet je nooit meer aan de cartridges komen omdat je puur met inktflesjes werkt.

In de doos zitten vijf flesjes: cyaan, magenta, geel en twee flesjes met zwarte inkt. Tijdens de installatie kan je slechts één van de flesjes zwarte inkt gebruiken, goed voor 6.000 zwart-witafdrukken. Wanneer de printer aangeeft dat de inkt bijna op is, kan je het tweede flesje gebruiken dat in de doos zit.

Bij de voltooiing van de installatie stelt HP een registratie voor om je garantietermijn met een jaar te verlengen naar drie jaar. Doe je dit niet, dan krijg je de standaard twee jaar fabrieksgarantie. Enige vereiste is een HP-account.

Abstracte bediening

Het opvallende aan deze printer is het gebrek aan een aanraakscherm of een kleurenscherm voor extra informatie. In ruil krijg je een eenvoudig zwart-witscherm zoals op je rekenmachine van vroeger. Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel een gedurfde zet van HP in tijden van geconnecteerde diensten en talrijke extra functies.

Om het toch zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, lichten knoppen op wanneer ze relevant zijn voor jou. Leg je een pagina op de scanplaat, dan lichten de knoppen op om een kopie te maken. Vaak is het intuïtief genoeg, maar niet altijd.

HP Smart Tank 700

Leg je bijvoorbeeld een pagina op de scanplaat, dan lichten drie knoppen op. Één licht wit op en heeft als icoontje een identiteitskaart, wat onmiddellijk duidelijk is. De twee andere knoppen hebben identiek hetzelfde icoontje om te kopiëren, maar de éne kleurt groen en de andere wit. Wat betekent elke kleur? Na wat trial-and-error blijkt de witte verantwoordelijk om meer dan één kopie te nemen. Wil je er maar één, dan is het de groene.

Doorgaans werkt het systeem prima, maar we vragen ons af waarom HP niet gewoon voor een klein kleurenscherm heeft gekozen, aanraakgevoelig of via een vierpuntdruktoets. Het enige voordeel nu is dat de huidige oplossing heel minimalistisch is.

Uitstekende afdrukkwaliteit

De printkwaliteit voor zwart-witafdrukken is bovengemiddeld voor een inkjetprinter. Tekst wordt heel egaal afgedrukt zonder fouten of witte lijnen. We kunnen tekst tot vijf punten leesbaar printen. De afdruksnelheid is eerder gemiddeld: 13 seconden tot de eerste pagina eruit rolt wanneer de printer uit stand-by komt. Eens de printer actief is, duurt één pagina 9 seconden. Een handleiding met kleurscreenshots en tekst van 17 pagina’s duurt net geen anderhalve minuut.

Wat wel opvalt: documenten met heel veel tekst (en kleine font) duren een pak langer dan gemiddeld om af te drukken. Vier pagina’s uit het Belgisch Staatsblad duurt 57 seconden, tegenover gemiddeld 20 seconden bij andere printers binnen deze prijsklasse.

HP Smart Tank 7005

De kwaliteit van kleurafdrukken is veel beter dan gemiddeld in deze prijsklasse. Nergens zien we lijnvorming en elke afdruk is mooi egaal. De kleuren ogen realistisch, perfect voor PowerPoint hand-outs. Wie echte foto’s wil afdrukken, kan dat met deze printer mits gebruik van specifiek fotopapier.

De HP Smart Tank 7005 ondersteunt automatische duplex-afdrukken. Een recto-verso-afdruk duurt 21 seconden en vereist geen manuele handeling. De uitlijning van de duplex-afdrukken zijn overigens uitstekend. Deze printer neemt het papier heel precies terug en levert telkens een mooi recht resultaat, wat zeldzaam is binnen deze prijsklasse.

Nog even het verbruik: tijdens een printopdracht meten we gemiddeld 14 watt, wat energiezuinig is. In stand-by daalt het verbruik naar 3,9 watt en in slaapstand meten we 1,3 watt. Dat laatste hadden we liever iets lager gezien om het sluimerverbruik verder terug te duwen.

Goedkope inktflesjes

Veel printen is één, maar de printkost is vaak een verborgen addertje onder het gras. Hier vielen we echter steil achterover hoe goedkoop printen met deze printer is. Omdat HP niet telkens een inktcartridge met printkop moet voorzien maar gewoon inktflesjes, kan je voordelig printen aan 0,21 eurocent per afdruk voor zwart-witpagina’s. Wie kleur wil afdrukken, betaalt gemiddeld 0,39 eurocent per opdracht.

Inkt (volume)Gemiddelde prijs per pagina
Zwart 6.000 pagina’s)0,21 eurocent
Kleur (8.000 pagina’s)0,39 eurocent

Dat zijn ontzettend goedkope cijfers voor een inkjetprinter. Ter vergelijking: de HP OfficeJet Pro 9012e (209 euro incl. btw) zonder 3 jaar inkt in de doos kost 2,02 eurocent per zwart-witafdruk en 5,16 eurocent per kleurafdruk. De verschillen zijn zo groot dat we drie keer moesten dubbelchecken om zeker te zijn. Een flesje zwarte inkt is goed voor 6.000 afdrukken. Kleurinkt (cyaan, magenta en geel apart) is goed voor 8.000 afdrukken. Vooraan kan je handig visueel zien of het reservoir nog goed genoeg gevuld is. De HP Smart-software geeft je overigens ook altijd een goeie indicatie.

Wie vaak moet afdrukken thuis, op kantoor of het thuiskantoor, haalt met de HP Smart Tank 7005 een heel interessante printer in huis. Enkel wie echt heel veel afdrukt, zal af en toe vloeken dat de papierlade maar ruimte heeft voor 250 vellen. Wie veel scant, kan de gelijkaardige HP Smart Tank 7305 (349 euro incl. btw) overwegen met een feeder bovenaan. HP raadt een maximaal printvolume aan van 800 pagina’s per maand voor een optimaal gebruik. Wie meer print, kijkt beter naar een duurder, professioneel model.

Conclusie

De HP Smart Tank 7005 gaat twijfelachtig van start in onze testperiode, maar eens alles is geïnstalleerd en de knoppenbediening duidelijk is, scoort de printer goede punten. De kleine voetafdruk en het sobere design zorgen ervoor dat je het toestel niet per sé ergens moet verstoppen, in tegenstelling tot de meeste andere printers.

De grote revelatie is echter de goedkope printkost per pagina, zowel kleur als zwart-wit, dankzij de inktflesjes. Inkt in de printer vullen is gelukkig een fluitje van een cent. Je hoeft geen schrik te hebben om te morsen. Daar bovenop komt dat in de doos genoeg inkt zit voor 8.000 kleurenprints én 12.000 zwart-witafdrukken. Alles samen maakt dat de HP Smart Tank 7005 terecht het label ‘Keuze van de redactie’ krijgt opgespeld.

.pro’s

  • Lage printkost
  • Sober design
  • Gebruiksvriendelijke inktflesjes
  • Veel inkt standaard meegeleverd

.contra’s

  • Soms verwarrende knoppenbediening

Garantie: Standaard twee jaar collect & carry, uitbreidbaar naar drie jaar mits registratie van de printer met een HP-account binnen de HP Smart-software. De HP-actie om de garantie te verlengen met één jaar geldt tot 31 oktober 2022. Wie zijn of haar toestel later registreert, komt niet meer in aanmerking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home