HP Instant Ink review: tijd voor een printabonnement?

Geen addertje onder het gras

HP Instant Ink

HP Instant Ink is een betaalbare oplossing om veel te printen. Vanaf 50 pagina’s per maand doe je al heel wat voordeel vergeleken met de losse aankoop van inktcartridges. Wie daaronder zit betaalt een beetje meer, maar moet zich daarna nooit meer zorgen maken.

Wie op kantoor veel print, heeft vermoedelijk al een printer staan met servicecontract. Dat kantoor verzet veel papier omdat verschillende werknemers een printer delen. Door Covid-19 is thuiswerken het nieuwe normaal, maar dat brengt je geen stap dichter bij de printer op kantoor. Extra vervelend voor wie tussendoor iets extra afdrukt op kantoor voor privédoeleinden. Geef maar toe, jij ook.

Thuis heb je mogelijk al een printer staan die nu intensiever wordt gebruikt, je hebt recent geïnvesteerd in een nieuwe printer of je moet er nog een nieuwe kopen. De keuze aan printers is breed en deze algemene regel geldt altijd: dure printers printen goedkoop.

Printerprijs bepaalt je printkost

Hoe duurder de printer is in aankoop, hoe groter de kans is dat je de printkost per pagina verder drukt. Je betaalt initieel meer, maar door een hoog printvolume verdien je dat op termijn terug. Door de prijs per cartridge uit te rekenen en te kijken naar het gegarandeerde aantal printbare vellen, ken je de kost per pagina.

Hoe duurder de printer, hoe groter de kans dat de printkost per pagina hoog is.

Wie gemiddeld meer dan 300 pagina’s per maand afdrukt in zijn of haar thuiskantoor of kleine onderneming, vraagt best enkele offertes op bij servicepartners en hardwarefabrikanten voor een servicecontract. Minder printen betekent vaak zelf de inktvolumes in het oog houden en op tijd extra cartridges bestellen. Voor die doelgroep heeft HP Instant Ink, een printabonnement dat mikt op kmo’s en eenmanszaken met een laag printverbruik of thuiskantoren.

Compatibele printers

HP Instant Ink vereist een compatibele printer voordat je van start gaat. Voor deze test heeft HP ons een HP OfficeJet Pro 8024 opgestuurd. Die bevat uit de doos al Instant Ink-printcartridges. Wie een compatibele printer heeft en klassieke printcartridges gebruikt, krijgt bij het intekenen van het printabonnement specifieke HP Instant Ink-compatibele cartridges opgestuurd.

Lijst met compatibele printers (november 2020)

Blijf de huidige gebruiken tot ze op zijn, het printabonnement start pas van zodra je de nieuwe inktcartridges installeert.

De HP OfficeJet Pro 8024 heeft dus al alles aan boord en laat je dat ook duidelijk weten. Wie nog niet van HP Instant Ink had gehoord, kan dat niet meer zeggen na de installatie. Het wordt soms zelfs iets teveel in je gezicht gegooid, zeker voor wie geen interesse heeft. Lees onze complete review van de HP OfficeJet Pro 8024 hier.

HP Instant Ink heeft verschillende volumes

Van de installatie rond is, komt het belangrijkste van allemaal: de prijzen voor HP Instant Ink. Er bestaan vier verschillende opties:

Prijs per maandAantal pagina’s
0,99 euro incl. btw15 per maand
2,99 euro incl. btw50 per maand
4,99 euro incl. btw100 per maand
11,99 euro incl. btw300 per maand

Om te weten welk abonnement bij je past, moet je een voorzichtige schatting maken van je printvolume. Per extra set van 10 pagina’s betaal je één euro extra, dus bij teveel twijfel loont het om iets hoger te mikken. Je kan trouwens op elk moment je abonnement wijzigen en je kan tot drie maanden aan printvolume meepakken naar de volgende maand wanneer je niet genoeg print.

Die flexibiliteit is belangrijk, want de kans is groot dat je printvolume fluctueert en dat je niet heel goed weet hoeveel prints (zwartwit of kleur) je per maand nodig hebt. In deze prijzen zit gratis verzending van nieuwe inktcartridges ruim voordat de bestaande leeg zijn. In principe moet je nooit schrik hebben dat je zonder inkt komt te zitten.

lees ook

HP OfficeJet Pro 8024 review: printer voor je thuiskantoor

Wie de slimmerik denkt uit te hangen en na een maand het abonnement wil opzeggen, kan niet meer printen met de HP Instant Ink-cartridges die je hebt ontvangen ondanks dat ze nog inkt bevatten. De cartridges (en de resterende inkt) blijven altijd eigendom van HP. Wanneer je printcartridges leeg zijn, dien je die (kosteloos) op te sturen naar HP. Je kan daarna met standaardcartridges verder printen.

Is een printabonnement duurder of goedkoper?

Om de prijzen te vergelijken van HP Instant Ink, kijken we naar de printkost per pagina van onze HP OfficeJet Pro 8024 (lees onze review) zonder inktabonnement:

InktcartridgeGemiddelde prijs per afdruk
Zwart (300 pagina’s)4,83 eurocent
Zwart XL (825 pagina’s)3,87 eurocent
Zwart XXL (1.500 pagina’s)2,70 eurocent
Kleur (315 pagina’s)9,05 eurocent
Kleur XL (825 pagina’s)5,64 eurocent
Prijzen zijn gebaseerd op officiële HP-cartridges bij diverse webshops.

Hier kan je duidelijk zien dat de printkost per pagina drastisch daalt naargelang de hoeveelheid inkt in de cartridge. Hoe meer je print, hoe minder je betaalt. Hetzelfde geld voor het HP Instant Ink-abonnement:

Aantal pagina’sPrijs per afdruk
Tot 15 per maand6,60 eurocent
Tot 50 per maand5,98 eurocent
Tot 100 per maand4,99 eurocent
Tot 300 per maand3,99 eurocent

Het is belangrijk om te beseffen dat HP Instant Ink geen rekening houdt met een kleur- of zwartwitafdruk of het formaat van papier (maximaal A4). Elke afdruk telt als één, ongeacht of dat een kleine fotoprint is, een A4-vel met zwarte tekst of een grote A4-foto.

Elke printer heeft een bepaalde printkost per pagina wanneer je losse cartridges koopt. Die prijs varieert per toestel, waardoor het de moeite loont om zelf uit te rekenen hoeveel elke pagina kost in zwartwit en kleur.

Extra voordelen

In ons geval ligt de printkost per pagina ongeveer in lijn met HP Instant Ink. Het printabonnement kost iets meer wanneer je puur zwartwit-afdrukken doet. Bij kleurfoto’s doe je haast altijd voordeel met HP Instant Ink. Wie denkt dat een abonnement altijd duurder is en meer betaalt voor extra gebruiksgemak, moet zijn mening herzien.

Wie denkt dat een abonnement altijd duurder is en meer betaalt voor extra gebruiksgemak, moet zijn mening herzien.

Als bijkomend voordeel kan je met het printabonnement het gegarandeerd aantal pagina’s printen dat afgesproken is. Wie een standaardcartridge koopt, moet hopen dat de schatting op de doos overeenkomt met wat hij of zij werkelijk kan afdrukken. Tussendoor moet een inkjetprinter ook regelmatig zijn printkop reinigen en uitlijnen om performant te blijven presteren. Die actie kost veel inkt (en dus pagina’s) bij een standaardcartridge, maar tellen maar als één pagina bij HP Instant Ink.

Conclusie

We kunnen het moeilijk onder stoelen of banken steken, maar het HP Instant Ink printabonnement is een uitstekende optie voor elk thuiskantoor, kmo of eenmanszaak met een printvolume onder de 300 pagina’s per maand. Je krijgt een vlekkeloze service in de plaats, je moet geen printcartridges extra aankopen om te bufferen wanneer ze ineens leeg zijn en elke Instant Ink-cartridge wordt door HP gerecycleerd. Groen, goed voor de portemonnee, flexibel en handig, wat wil je nog meer?

.pro’s

  • Altijd genoeg inkt
  • Competitieve prijzen
  • Recyclage van elke cartridge
  • Lang printen met één vulling
  • Flexibel aanpasbaar
  • Kleur of zwartwit, maakt niet uit

.contra’s

  • Iets te duur voor puur zwartwit-afdrukken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home