Review: Synology DS3018xs 6-bay NAS

Binnen het midden- en kleinbedrijf en bij kleine zelfstandigen heeft Synology al vele jaren een uitstekende reputatie. Behalve een groot aanbod aan waardevolle apps, zijn de gebruiksvriendelijkheid en vooral betrouwbaarheid van Synology Diskstations voor veel ondernemers doorslaggevend om voor een NAS van Synology te kiezen. Nu is er een 6-bay NAS aan het aanbod toegevoegd, de DS3018xs.

Techzine ontvangt de Synology DS3018xs 6-bay NAS ter review. Deze DS3018xs is samen met de DS1618+ nieuw in het aanbod van Synology. Met de DS1618+ vult Synology het gat tussen de 5-bay en 8-bay NAS op, terwijl de DS3018xs een interessante positie aan de onderkant van de zakelijke xs-lijn van Synology inneemt. Met deze positionering is de DS3018xs uitermate geschikt voor kleine en middelgrote organisaties met een gezonde groeiambitie.

In tegenstelling tot een NAS voor de consumentenmarkt, verschilt de zakelijke Synology-lijn op een paar belangrijke punten. De behuizing en het chassis van de DS3018xs zijn van metaal, zodat de interne drives en elektronica optimaal beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. De drivebays van de zakelijke lijn zijn eenvoudig via de voorzijde te benaderen, zodat de NAS altijd veilig op zijn plaats kan blijven staan wanneer er onverhoopt een harddisk defect mocht raken.

Bovendien is de voedingsunit ingebouwd in de behuizing zelf, zodat er geen wirwar van netspanningskabels, adapters en laagspanningskabels ontstaat. Hiermee is een afgeschreven of defecte Diskstation veel sneller door een nieuw exemplaar te vervangen, zonder eerst te hoeven uitzoeken welke adapter erbij hoort of waar de oorzaak van het defect zich bevindt. Tenslotte is de performance van de xs-lijn een flink stuk hoger dan die van een consumenten NAS, mede omdat de DS3018 de rekenkracht moet hebben om ook grotere groepen gebruikers te bedienen.

Bekijken we de Diskstation van de voorzijde dan maakt het front een opgeruimde, symmetrische indruk. Rechts onderin heeft de DS3018xs een handige USB 3.0-poort waarin snel en eenvoudig een externe USB harddisk of flashdrive kan worden gestoken. Gecentreerd boven de drivebays heeft de fabrikant een powerswitch geplaatst. Deze is, ondanks zijn bescheiden afmetingen, zelfs met dikke vingers te bedienen. Rechts van de powerswitch zijn een viertal LED’s gesitueerd die de status van de vier geïntegreerde netwerkaansluitingen overzichtelijk weergeeft.

Links van de powerswitch vinden we een status- en alert-LED. De linker licht constant groen op wanneer de NAS klaar is voor gebruik. De Alert LED zal niet heel vaak oplichten, maar wanneer dit mocht gebeuren heeft dit veelal te maken met de integriteit van de harddisks. Aan de bovenzijde van de drivebays zijn ook controle LED’s opgenomen welke in groen aangeven dat er een harddisk is gemonteerd en dat het schijfstation naar behoren functioneert. Bij een alert zal de LED op de corresponderende drivebay aangeven welke schijf niet naar behoren functioneert, zodat het probleem zonder het inloggen in de DSM kan worden vastgesteld en de corrupte harddisk direct kan worden gewisseld.

Aan de achterzijde vallen direct de twee stevige ventilatoren op die de interne elektronica en de zes harddisks van koeling moeten voorzien. Dit zijn er uiteraard twee, zodat de unit altijd wordt gekoeld, zelfs wanneer er een ventilator defect mocht raken. Links naast de ventilators een verzonken aansluiting voor het netsnoer en hieronder een uitsparing voor een Kensington Lock. Geheel rechts heeft de fabrikant een PCIe-uitbreidingsslot geplaatst voor uitbereidingsdoeleinden. Geheel onderop vinden we links en rechts een tweetal connectors voor Synology Expansion Units, een blokje met vier superhandige RJ-45 netwerkaansluitingen, een tweetal USB 3.0-poorten en een veilig verzonken reset-knop.

De PSU is in de behuizing opgenomen

Hardware

De DS3018xs heeft een dual-core Intel Pentium D1508 processor met een kloksnelheid van 2,2GHz (2,6GHz in turbo mode), is voorzien van een AES-NI-engine voor het hardwarematig versleutelen van de data, wordt standaard geleverd met 8GB DDR4 ECC RAM (uitbreidbaar tot 32GB) en heeft een leessnelheid van 2.231MB/s. Hiermee levert de DS3018xs significant betere prestaties dan de DS1618+.

RAM bijprikken is zo gepiept

De Synology DS3018xs ondersteunt zowel 3,5-inch als 2,5-inch SATA harddisks. Bovendien kan de DS3018xs met 2,5-inch SATA SSD’s overweg. Intern kan er bij het inrichten van de NAS worden gekozen tussen het bekende EXT4 bestandsformaat en het nieuwe Btrfs bestandsformaat. Bij gebruik van externe stations komt hier de ondersteuning voor de bestandsformaten EXT3, FAT, NTFS, HFS+ en exFAT bij.

De DS3018xs is flexibel via het DSM in te richten. Er kan worden gekozen voor een enkel RAID-volume met 3 tot 6 schijven, of eventueel twee RAID-volumes met elk 3 schijven. Wat er ook wordt verkozen, het in deze in deze serie nieuwe Btrfs bestandssysteem leent zich perfect voor het intern en extern uitbreiden van de opslagcapaciteit en het maken van snelle snapshots (back-ups) van de data.

Uitbreidbaar

Naast het uitbreiden van de opslagcapaciteit kunnen de aanspreektijden drastisch worden verkort door het implementeren van een SSD-cache met de optionele M.2 SSD-kaart die in het hiervoor bedoelde Gen3 x8 PCIe-uitbreidingsslot. Hiermee behaalt de DS3018xs nog hogere lees- en schrijfsnelheden. Deze M.2 SSD-kaart ondersteunt uitsluitend M.2 SATA SSD’s. NVMe/AHCI PCIe SSD’s worden niet ondersteund.

Wordt er in de netwerkomgeving een hogere bandbreedte verlangd, dan kan via deze uitbreidingssleuf ook een 10GbE-netwerkkaart worden gestoken. Beide kaarten zijn optioneel via Synology verkrijgbaar. Blijken de zes drivebays na verloop van tijd onvoldoende, dan is de DS3018xs met twee additionele DX1215 Expansion Units uit te breiden tot maar liefst 30 drivebays voor harddisks met een maximale grootte van 12TB. De totale opslagcapaciteit bedraagt hiermee maar liefst 360 terabyte. De Synology DS3018xs biedt zodoende meer uitbreidingsmogelijkheden dan de DS1618+.

Maar dat technische geneuzel is voor veel ondernemers een stuk minder interessant. De NAS moet gewoon werken en dit hoeft niet samen te gaan met een universitaire graad in ‘hogere opslagkunde’. Gelukkig snapt Synology dat. Zelfs diegenen die in de categorie ‘my first Synology’ vallen en geen technische knobbel bezitten moeten ook zonder al te veel rompslomp een Diskstation kunnen inrichten en die services laten draaien die zij zelf verlangen.

Eenvoud troef

Het plaatsen van een nieuwe harddisk of het vervangen van een defect exemplaar is kinderspel bij Synology. Hiervoor heeft Synology de drivebays van haar ‘professionele’ NAS-lijn aan de voorzijde geplaatst, zodat deze drives in een oogwenk kunnen worden benaderd en de NAS onaangeroerd kan blijven staan. Naar wens kunnen deze drivebays worden vergrendeld met een speciale meegeleverde sleutel. Zodoende kunnen onbevoegden niet zomaar een harddisk uitnemen.

Hiervoor is, naast de sleutel, geen speciaal gereedschap nodig. Bij het lichtjes drukken op de onderste helft van het klepje veert de corresponderende drivebay open. De drivebay is nu ontgrendeld en kan uit de NAS worden getrokken. Nu is het een kwestie de twee plastic strips aan beide zijden los te klikken, waarna de harddisk uit de tray kan worden genomen.

Vervolgens in omgekeerde volgorde een verse drive plaatsen, insteken en de drivebay weer vergrendelen. Dit klusje neemt nog geen minuut in beslag. Het DSM verzorgt vervolgens geheel automatisch de datadistributie zodat de NAS in enkele uren tijd weer veilig in RAID configuratie doordraait.

Snel migreren

Wil je je oude Synology NAS nu vervangen door deze DS3018xs, dan is het een fluitje van een cent om de boel up en running te krijgen, mits er een opwaartse upgrade wordt gedaan. Dus van een 17-serie of eerder naar deze 18-serie en van een vier of 5-bay NAS naar deze 6-bay variant.

In dat geval is het eenvoudig wisselen van de disk in uit drivebay 1 van de oude NAS naar drivebay 1 van de nieuwe NAS. Vervolgens de opvolgende disks. Wanneer de Synology wordt aangeschakeld herkent deze automatisch de eerdere of afwijkende DSM-versie en komt deze met de melding de boel te gaan migreren. Hierbij gaat er geen data verloren, mits de juiste schijfvolgorde wordt aangehouden.

Heb je nu een 1- of 2-bay NAS, dan is het slimmer om een nieuwe RAID indeling aan te maken met nieuwe schijven en de data vanaf de oude NAS naar de nieuwe te kopiëren. Dit migreren werkt overigens alleen bij het wisselen van schijven uit een andere Synology Diskstation. Migratie is niet mogelijk bij schijven afkomstig uit een ander fabricaat NAS. In een dergelijke situatie is het kopiëren van alle data de enige mogelijkheid.

Software

Via het DSM kunnen niet alleen de interne processen van de Diskstation worden gemonitord en beheerd, er zijn verschillende apps geïnstalleerd waarmee je bestanden kunt beheren, cloud services kunt opzetten om bestanden te delen, back ups maken, multimedia streamen en bijvoorbeeld administratieve apps installeren om uw zakelijke productiviteit verhogen. Onlangs heeft Synology zelfs een nieuwe versie van haar Diskstation Manager (DSM6.2) geïntroduceerd. Deze update omvat een paar optische aanpassingen, betere prestaties en een nog hogere functionaliteit.

Een van de belangrijkste nieuwe functies is de preventie van zogenaamde ‘bit rot’. Dit is de incidentele onbedoelde en niet gedetecteerde verandering van logische ‘een’ naar een ‘nul’ en andersom. Dit is een fenomeen dat meerdere malen per dag optreedt en naar mate de opslagcapaciteit toeneemt, neemt ook de kans op ‘bit rot’ toe. Bij de DS3018xs met DSM6.2 is ‘bit rot’ preventie ingebouwd, zodat de Synology DS3018xs de kostbare data continu in de achtergrond analyseert en deze zelf repareert.

Mocht je nog niet bekend zijn met Synology producten en de mogelijkheden ervan, we hebben onlangs een uitgebreide review van de voorlaatste DSM versie 6.1 gepubliceerd. Klik hier om deze review te lezen.

Eindoordeel

Doorgaans zul je in onze reviews vele grafiekjes en meetresultaten aantreffen. Ondanks de grafiekjes er intelligent uitzien, voegen deze in de praktijk niets toe. Bij het reviewen van een NAS als deze zet dit namelijk niet zo veel zoden aan de dijk. Feit is dat zowel de netwerkperformance, het merk en type harddisk en het aantal harddisks een significante invloed uitoefenen op de uiteindelijke performance van een NAS. De snelheid van een NAS in deze prijsklasse is gewoon dik in orde en doet er in de praktijk niet zo heel veel meer toe.

Wat wij veel belangrijker vinden zijn de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit van een zakelijke NAS. Hoe snel is een NAS weer up & running na een mogelijk hardware probleem, welke apps zijn er af fabriek aan het operating system toegevoegd en hoe ruim is het aanbod aan handige applicaties waar een ondernemer dankbaar gebruik van kan maken. Deze zaken heeft Synology gewoon heel goed voor elkaar en mede hierom geniet Synology een hoge populariteit. Kijken we naar de concurrentie dan ondervindt Synology enkel serieuze concurrentie van QNAP. De overige concurrentie komt niet bij deze twee marktleiders in de buurt.

De betrouwbaarheid van Synology is, zonder uitzondering, subliem. Mocht er een probleem optreden, dan is het een kwestie van een ticket aanmaken en wordt er vanuit Synology een perfecte online support geboden. De garantietermijn omvat vijf jaar en dit valt mooi samen met de fiscale afschrijfperiode. Doorgaans wordt de NAS in zijn economische levenscyclus slechts eenmaal aangezet en wordt deze, afgezien van een incidentele automatische herstart na een DSM-upgrade, niet meer uitgezet tot het moment dat deze preventief wordt vervangen. Dit vervangen gaat dan weer op dezelfde zorgeloze Synology manier. Niet voor niets blijft een ‘afgeschreven’ NAS van Synology ook op de tweedehands markt een zeer gewild item.

Conclusie

Met de DS3018xs levert Synology een perfecte aanvulling op het zakelijke xs-programma. Deze Synology is een hele interessante NAS voor de ambitieuze ondernemer en onderneming. De Diskstation heeft een erg goede performance en is eenvoudig achteraf te upgraden of uit te breiden.

De garantietermijn bedraagt 5 jaar en de retailprijs van 1499 euro is prima te rechtvaardigen naar de boekhouding. De benaming van de ‘DS3018xs’ vinden we de Diskstation eigenlijk geen recht aandoen. De modelbenaming zou best DS3018xl of DS3018xxl mogen luiden.

.pro’s

  • Schaalbaarheid
  • SSD-caching
  • Bit-rot preventie
  • Zalige DSM
  • Garantietermijn van 5 jaar

.contra’s

  • Stevige meerprijs ten opzichte van de DS1618+

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home