Synology lanceert BeeStation in maart: 4 TB-NAS voor leken

Synology lanceert in maart zijn BeeStation: een eenvoudige NAS op maat van wie niet weet wat een NAS is. Het toestel belooft gecentraliseerde opslag in eigen beheer naar een groot publiek te brengen.

Op zijn Solution Day in Parijs toont Synology zijn BeeStation. Dat is een NAS-light op maat van minder technisch onderlegde gebruikers. De Synology BeeStation is een totaalproduct voorzien van reeds geïnstalleerde software en opslag. Het toestel zal in maart op de markt verschijnen en krijgt een capaciteit van 4 TB mee.

De Synology BeeStation heeft het DNA van een NAS. Je moet het toestel immers aansluiten op je router, waarna de opslag via het netwerk beschikbaar is. Het is niet mogelijk om het ding als externe harde schijf rechtstreeks op een computer aan te sluiten. Dat heeft voordelen, want een NAS is beschikbaar binnen- en buiten je eigen netwerk, van op al je toestellen. Je kan wel een externe harde schijf aan het toestel koppelen.

Eenvoudige omgeving

Configuratie gebeurt aan de hand van een QR-code. In het installatieproces moet je een Synology-account aanmaken, waarna Synology verdere complexiteit voor z’n rekening neemt. De NAS draait niet het DiskStation Manager (DSM)-besturingssysteem, maar een vereenvoudigde afgeleide: BeeStation Manager of BSM. BSM biedt geen desktopomgeving, maar een vereenvoudigde startpagina waarlangs je meteen toegang krijgt tot voorgeïnstalleerde toepassingen.

Zo is er BeeFiles dat een overzichtelijke webinterface biedt om bestanden te beheren, en BeePhotos, dat er uitziet als een variant op Synology Photos. BeePhotos zal slimme functionaliteit aan boord hebben en via AI mensen en onderwerpen kunnen herkennen. Met de Synology BeeStation en BeePhotos voorzie je in essentie je eigen Google Foto’s, maar dan lokaal, zonder abonnementskost. BeeFiles doet dan weer dienst als je eigen clouddienst.

Koppeling met de cloud

Je kan de BeeStation bovendien koppelen aan de cloud, om zo meteen een back-up te maken van het systeem. Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive worden al ondersteund, maar de eigen Synology C2-cloud ietwat verrassend (nog) niet. Alle functionaliteit werkt via je Synology-account en vereist geen complexe configuratie.

Eenvoud is echt het opzet. Wie in staat is de Synology BeeStation in z’n router te steken, een QR-code te scannen met z’n smartphone en instructies te volgen voor het aanmaken van een account, heeft de nodige IT-skills in huis. Dat beweert Synology toch. Het is verder de bedoeling dat je één BeeStation kan delen met familie en vrienden, al hebben we nog niet gezien hoe dat precies in z’n werk zal gaan.

Wij zullen op een later tijdstip aan de slag gaan met de BeeStation om de eenvoud en functionaliteit zelf te beoordelen. Een adviesprijs voor de Synology BeeStation kennen we op dit moment nog niet.

Het toestel past in een vernieuwde focus van Synology op consumenten en minder technisch onderlegde gebruikers. De BeeStation hoort in hetzelfde rijtje thuis als de vorig jaar gelanceerde BeeDrive. Dat is een externe harde schijf die voorzien is van handige software, zodat je bestanden en foto’s van verschillende computers en telefoons kan back-uppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home