‘Foxconn gaat bezuinigen na productievermindering iPhone XR

Foxconn, Apple’s grootste iPhone fabrikant, gaat volgend jaar noodgedwongen 2,9 miljard dollar bezuinigen op operationele kosten. Apple zou naar verluid productieorders voor de iPhone XR met een derde hebben verlaagd. Volgens Bloomberg wordt zeker tien procent van het personeel in niet-technische functies ontslagen.

De fabrikant verwachtte in eerste instantie ruim 70 miljoen iPhones te produceren, een aantal dat nu dus met zo’n 23 miljoen verminderd zou worden. Een woordvoerder van Foxconn bevestigt noch verdedigt het nieuws naar aanleiding van een bericht van Bloomberg.

“De vooruitblik die dit jaar wordt gedaan, is niet anders dan soortgelijke reviews die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd om ervoor te zorgen dat we elk jaar teams en budgetten afstemmen op de huidige én verwachte behoeften van onze klanten, onze wereldwijde operaties en de markt- en economische uitdagingen van de aankomende twee jaar.”

Bijstellen winstverwachting

Ook andere fabrikanten van iPhone-componenten zouden volgens ZDnet afgelopen maanden hun winstverwachtingen naar beneden hebben bijgesteld. Zo zouden onder meer Japan Display en Qorvo hebben aangegeven hun productie voor een niet nader te noemen ‘grote klant’ te hebben teruggeschroefd en zou ook Pegatron vanuit Apple hebben vernomen dat het beoogde plan voor het verhogen van de iPhone XR-productiecapaciteit geen doorgang vindt.

Foxconn zou wél specifiek de iPhone-unit benoemd hebben waar de komende jaren op bezuinigd wordt. Dit zou deels te maken hebben met een afname in vraag, naast ook het hoge prijskaartje voor de high-end-modellen en de toename van steeds meer concurrenten op de smartphone-markt.

Volgens ZDnet is ook Apple zich bewust dat de glorieuze dagen van de iPhone voorbij zijn. De computerfabrikant liet onlangs al weten kwartaalrapporten niet langer te voorzien van verkoopgegevens per eenheid voor iPhones, iPads en Macs.

Nieuwe fabriek VS

Vorig jaar liet Foxconn nog weten van plan te zijn 10 miljard dollar te investeren in een nieuwe fabriek in het Amerikaanse Wisconsin voor de productie van lcd-schermen. Volgens het Witte Huis, die betrokken is bij het project, zou de fabriek ruim 3000 nieuwe banen opleveren. In hoeverre deze plannen samenhangen met beoogde bezuinigen van 2,9 miljard dollar is voor nu niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home