Intel zet topkwartaal neer ondanks aanhoudende leveringsproblemen

Intel blijft het moeilijk hebben om voldoende chips van de band te duwen om aan de vraag van OEM’s te voldoen. Hoewel het cpu-tekort in de kaarten van AMD speelt, lijkt het de blauwen financieel niet te deren. Integendeel.

Er rollen nog steeds niet voldoende Intel-chips van de band. CEO Bob Swan geeft toe dat de bevoorradingsproblemen aanhouden maar stipt tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten aan dat zijn bedrijf er hard aan werkt om de problemen te mitigeren. Concreet wordt de 14 nm-capaciteit uitgebreid. Tegen volgend jaar moet de productiecapaciteit tot bijna tien procent hoger liggen dan vandaag het geval is. Vergeleken de eerste helft van dit jaar vermoedt Swan zelfs dat de capaciteit met meer dan dat zal stijgen.

Echt warm worden we daar niet van, aangezien het bevestigt dat 14 nm de focus blijft voor Intel de komende jaren. Dat is dan weer geen verrassing: de roadmap van Intel toont wel degelijk dat 10 nm aan belang wint, maar de hoeveelheid 10 nm-producten blijft beperkt. Dat zien we vandaag al. De tiende generatie van chips bestaat uit 10 nm Ice Lake en 14 nm Comet Lake. De chips worden door elkaar gebruikt maar zijn op het vlak van prestaties erg verschillend. Intel lijkt echter niet geneigd om gebruikers de 10 nm in volume te bieden waar ze op azen.

Cijfers

De strategie legt financieel in ieder geval gaan windeieren. Intel overtrof de kwartaalverwachtingen van Wall Street ruim met een recordomzet 19,2 miljard dollar. Intel splitst zijn omzet op in twee takken: PC-centric en Data-centric. PC-centric is wat de naam suggereert. De omzet van die divisie slinkt een beetje, onder andere omwille van de te beperkte productie. Intel gaat dit kwartaal in met een significante prijsdaling voor zijn high end-processors dus het wordt interessant om op te volgen wat dat zal doen met de omzet.

De Data-centric-divisie doet het beter dan ooit. De geheugendivisie waaronder onder andere Optane valt ziet zijn omzet met 19 procent stijgen, Mobileye dat onder IoT valt gaat met 20 procent de hoogte in. De Datacentergroep blijft echter het belangrijkst met een omzet van 6,4 miljard, een stijging van 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Uiteindelijk blijven PC-chips de belangrijkste pijler voor Intel, dat zijn portfolio weliswaar probeert te diversifiëren. De cijfers tonen aan hoe robuust het bedrijf is. Intel doorgaat immers een woelige periode, niet alleen omwille van de leveringsproblemen maar ook dankzij de vertraagde stap naar 10 nm en de zware concurrentie van AMD.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home