TikTok getrakteerd op miljoenenboete door Europese privacyregulatoren

tiktok

De Ierse privacy-autoriteit heeft TikTok eenfikse boete gegeven wegens het onzorgvuldig omspringen van data van minderjarigen.

Een vervelende start van het weekend voor TikTok en moederbedrijf Bytedance. De Ierse privacyautoriteit heeft beslist om een boete van 345 miljoen op te leggen aan het Chinese bedrijf achter de populaire socialmedia-app omdat de gegevens van minderjarigen onvoldoende worden beschermd. Ierland kreeg van Europa de volmacht om die boete op te leggen omdat het Europese kantoor van TikTok gevestigd is in Dublin, zoals vele grote techbedrijven.

lees ook

OpenAI paait Europa met nieuwe vestiging in Dublin

Denk aan de kinderen

Wanneer het over kinderen gaat, lopen de autoriteiten altijd op de tippen van hun tenen. DPC heeft geoordeeld dat TikTok drie cruciale hiaten in het privacybeleid heeft. Het gaat in principe om algemene inbreuken ten aanzien van de GDPR-wet, maar aangezien minderjarigen een groot deel van de doelgroep van TikTok uitmaken, tilt de autoriteit hier extra zwaar aan.

Ten eerste worden er bedenkingen geplaatst bij de Family Pairing-functie van TikTok. Hiermee kan het account van een volwassen gelinkt worden aan dat van een minderjarige gebruiker. De volwassene in kwestie hoeft echter niet te bewijzen dat hij/zij wel familie is van de minderjarige en bovendien kan het ‘voogdaccount’ ook de chatfuncties aanzetten.

Een twee zonde van TikTok is dat het accounts van minderjarigen standaard publiek zichtbaar maakt, waardoor ook vreemden op het profiel kunnen rondneuzen. De motivering is hier dat het platform niet van minderjarigen mag verwachten dat ze in de privacyinstellingen gaan duiken om hun account privé te zetten. TikTok zou dit standaard zo moeten instellen en inmiddels deed dit inmiddels ook voor gebruikers die jonger dan vijftien jaar zijn.

De leeftijd van gebruikers is het laatste discussiepunt. TikTok zet de minimumleeftijd officieel op dertien jaar, maar de autoriteiten vinden dat het platform meer kan doen om te vermijden dat jongere gebruikers toch een account kunnen aanmaken door te liegen over hun leeftijd. Hier gaat het eerder over een ethische discussie, want strikt volgens de letter van de wet is hier geen sprake van een inbreuk op de GDPR-wet.

De optelsom resulteert nu dus in een fikse boete voor TikTok. Het bedrijf krijgt nu een periode van drie maanden om de nodige verbeteringen aan te brengen.

Bannen of niet?

Het is lang niet de eerste keer dat TikTok op de vingers getikt worden over hoe het met gegevens van minderjarigen omgaat. Dergelijke kwesties doen de al niet smetteloze reputatie van het platform geen goed. Uit bedenkingen rond de veiligheid van het platform beslisten de Europese Commissie en niet veel later ook de Belgische overheid om de app te verbieden voor hun personeel. Of jouw bedrijf daarin moet meegaan, bespreken we uitgebreid in dit artikel.

lees ook

TikTok bannen in je bedrijf: no-brainer of dansje op een slappe koord?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home