Europese Commissie verbiedt medewerkers TikTok te gebruiken

tiktok

EU-ambtenaren dienen tegen uiterlijk 15 maart TikTok van hun smartphone te verwijderen. De Commissie neemt de maatregel  uit vrees voor spionage.

De Europese Commissie bracht al haar medewerkers per mail op de hoogte van de maatregel. Na 15 maart zullen medewerkers die de applicatie niet van hun toestel verwijderd hebben, geen toegang meer kunnen krijgen tot hun mailbox of het communicatieplatform Skype for Business. Dat geldt voor zowel werktoestellen als de privétoestellen van de medewerker, als op die laatste ook werkgerelateerde apps geïnstalleerd staan.

In een mededeling verklaart de Commissie dat de maatregel nodig is om ‘de bedrijfsomgeving te beschermen tegen cyberbeveiligingsdreigingen en -acties die kunnen worden misbruikt voor cyberaanvallen’. De Europese Commissie volgt hiermee, niet voor het eerst, het voorbeeld van de Amerikaanse overheid waar medewerkers in december het verbod kregen opgelegd om het sociale mediaplatform te gebruiken.

Vrees voor spionage

Ook die ban kwam er niet zomaar. De Amerikaanse overheid kijkt al langer met wantrouwen naar TikTok. Dat wantrouwen is vooral gebaseerd op het gegeven dat de app van Chinese makelij is en het hoofdkantoor van moederbedrijf ByteDance in China staat. En wat uit China komt, is per definitie slecht in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse overheid beschuldigt ByteDance ervan nauwe banden te hebben met de overheid die het social mediaplatform zou misbruiken om burgers te bespieden. Forbes onthulde eind 2022 dat TikTok journalisten van het magazine in de gaten hield door hun IP-adressen te tracken, een artikel dat voor veel ophef zorgde over de Atlantische Oceaan.

Wat ook niet in het voordeel van het bedrijf spreekt, is dat het eerder ook al moest toegeven dat Chinese medewerkers wel degelijk data van Europese gebruikers kunnen inkijken. Maar het bedrijf heeft altijd volgehouden dat het die data niet doorspeelt aan de overheid. De Ierse privacy-autoriteit DPC heeft de taak gekregen dat te onderzoeken.

lees ook

De speeltijd is voorbij: Europa wil GDPR strenger handhaven

Nog voor dat onderzoek tot een conclusie gekomen is, neemt de Commissie al bijkomende maatregelen. TikTok noemt de beslissing een ‘misvatting’, zegt een woordvoerder in een verklaring aan VRTNWS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home