België verbant Tik Tok voor overheidspersoneel

tiktok

Zowel de Waalse, Vlaamse als federale overheid beslisten deze week om TikTok te verbieden voor alle overheidspersoneel

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bracht de bal aan het rollen door begin deze week binnen de Waalse regering TikTok te verbieden op pc’s en werktelefoons van ambtenaren. Later volgde federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met een gelijkaardig verbod binnen de federale overheid.

Nu volgt ook de Vlaamse overheid met een totaalverbod van TikTok op computers en smartphones. Digitaal Vlaanderen gaat de app blokkeren en vraagt aan de ambtenaren om de applicatie te verwijderen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) adviseert lokale overheden om hetzelfde te doen en TikTok te verbieden op werktelefoons en pc’s.

België staat hierin niet alleen. De VS nam het voortouw eerder deze maand door TikTok te weren en verschillende Europese instellingen volgenden die stap. In het Europees Parlement wordt zelfs vanaf 20 maart toegang tot het netwerk van TikTok geblokkeerd.

Chinees moederbedrijf

Heel wat overheidsinstanties wereldwijd maken zich zorgen om de privacyregels van het sociale mediaplatform. ByteDance, eigenaar van TikTok, is een Chinees bedrijf dat zijn hoofdkantoor in China heeft. Er wordt gevreesd dat het bedrijf persoonlijke data moet delen met de Chinese overheid.

ByteDance heeft al meermaals laten weten in een publieke verklaring dat het geen gegevens deelt met de Chinese overheid.

Ook onderwijsinstellingen kijken nu met argusogen hoe de situatie evolueert. Onderwijsspecialist Schoolit analyseerde eind vorige maand de problemen rond TikTok en concludeerde toen dat het vooral het resultaat is van de slechte relatie tussen de VS en China. Tot slot speelt de populariteit van TikTok een rol, wat resulteert in verloren advertentie-inkomsten voor Amerikaanse platformen zoals Meta, Google en Snapchat. Er geldt nog geen algemeen advies richting scholen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home