De gecontesteerde Online Safety Bill wordt flink afgezwakt. Gooit het Verenigd Koninkrijk daarmee de handdoek in de ring?
Het Britse Lagerhuis kwam gisterenavond bijeen om de Online Safety Bill nog eens te bespreken. Met dit wetsvoorstel wil de Britse regering ervoor zorgen dat politiediensten kunnen meelezen met onze chatconversaties door end-to-end encryptie af te voeren. De wet was fel gecontesteerd omwille van de flagrante privacyschending van burgers die ermee gepaard ging. Zo’n vaart zal het nog niet lopen, want het wetsvoorstel is niet ongeschonden uit de zitting gekomen, schrijft de Financial Times.
Stephen Parkinson, bevoegd minister voor (digitale) media, zou tijdens de zitting zwart op wit gezegd hebben dat de toezichthoudende organisatie Ofcon enkel mag eisen om berichten te laten scannen als dat ‘technisch mogelijk is’ en met technologie die ‘voldoet aan minimale nauwkeurigheidsnormen’. Dit ene zinnetje haalt eigenlijk alle tanden uit de wet.
Om huidige encyrptiestandaarden te kraken, heb je minstens een kwantumcomputer nodig. Letterlijk geïnterpreteerd mag de wet dus enkel afgedwongen worden als een bedrijf dat communicatiediensten aanbiedt zo’n kwantumcomputer heeft staan die sterk genoeg is. Is dat niet het geval, dan mag Ofcon dus ook niet eisen dat bedrijven inkijk in het berichtenverkeer van gebruikers geven, maar enkel vragen aan bedrijven om ‘hun best te doen een oplossing te zoeken’.
Een Pyrrusoverwinning
Voor technologiebedrijven zal de beslissing worden onthaald als een overwinning. Chatdiensten zoals WhatsApp versleutelen je berichtverkeer zodat enkel en alleen de ontvanger(s) van het bericht dat kan bekijken. Het opheffen van encryptie brengt ook de privacy van de ‘brave burger’ mee in het gedrang, beargumenteerde de tegenstanders van de wet.
De Britse regering hanteerde dan weer een beproefde tactiek om de wet te verantwoorden, zoals we al uitvoerig hebben geanalyseerd: denk aan de kinderen. Encryptie zorgt ervoor dat kinderpornografie kan worden verspreid en dus is encryptie per definitie slecht in eender welke context. Ook terroristen zouden zonder encryptie sneller kunnen gepakt worden. Heb je niets te verbergen, is het toch geen probleem dat de overheid af en toe eens meeleest?
lees ook
VK zet vendetta tegen elementaire privacy verder
Het gezonde verstand lijkt dan toch te bovenhand te krijgen in Westminster, al is het nog te vroeg om de champagne te ontkurken. Experten zeggen aan The Register dat de regering de strijdbijl hoogstens even weglegt, maar zeker nog niet definitief begraaft. De hete aardappel wordt doorgegeven naar een volgende legislatuur, terwijl de huidige zijn handen wast in onschuld. De vraag is wat er zal gebeuren wanneer het kraken van encryptie wel ‘technisch mogelijk’ wordt.